VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2017-01-23
photo


Rid ut tjuren
Experter förutspår en lägre börs, trenden säger dock annat.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

USA har nu bytt president och media har en tendens att luta åt det negativa hållet när man kommenterar Donald Trump. Ganska så naturligt är det då också att ”experter” som tror på börskrasch lyfts fram. Dessa hade fel vid valet när de förutspådde kollaps om Trump vann. Istället har vi sett en stark dollar och aktieindex som rusat upp mot nya alla tiders högstanoteringar.

Dagens marknad känns övervärderad efter många år i stigande trend men det bör inte vara en anledning till att göra exit eller att stå vid sidan av. En börstopp brukar bildas när media lyfter fram positiva analyser om marknaden och ingen kan förstå varför den skall falla.

Efter en period med räddningspaket från FED, den amerikanska centralbanken, har marknaden flödats med likviditet som lyft både husmarknaden och börsen till nya höjder. Kanske vi bara sett början av vad dessa paket leder till?

Kanske det viktigaste är nog att man inte envist håller fast vid en negativ syn när man är överbevisad om motsatsen - en serie med högre högstanoteringar är bevis nog på att köparna styr marknaden just nu.

En bear-marknad börjar alltid med en lägre lägsta, ibland (men inte alltid) efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp. Spår av detta har vi inte i vare sig de amerikanska indexen eller den nordamerikanska dollarn.

Om Trump säger att dollarn är för högt värderad, är det inte säkert att valutan kommer att försvagas. Vad Trump har för åsikt inför media bör man ta med en nypa salt, kanske han i själva verket vill ha en starkare dollar och att uttalanden bara är en del av en strategi som blir tydlig först i efterhand.

En starkare dollar borde vara negativt för råvaror då det innebär stigande priser för köpare med andra valutor, ett högre pris brukar leda till minskad efterfrågan. Just nu är det dock många råvaror som är på väg upp mot högre högsta i stigande trender trots att dollarn varit stark.

Det finns inget som hindrar en period med både en stark dollar och stigande råvarupriser.
Vi vet bara en sak med säkerhet om börsen; att det omöjliga och otänkbara ibland inträffar. Det kan innebära att S&P 500 går upp med ytterligare 40 procent eller att guld når $600, dvs. halveras från dagens nivå.

Att avgöra när en trend är slut är svårt, medan det är förhållandevis enkelt att tjäna pengar på den – om man bara kan lägga känslor och tro på hyllan och istället göra det som är rätt, vilket oftast innebär att ta de positioner som är svårast att ta.

En affär som dock inte borde vara så svår att ta i dag är ”gå lång” spannmål efter en längre period med fallande priser. Just nu bryter majs upp från en bottenformation och bekräftar därmed dagstrenden som stigande. Vete och sojabönor har redan inlett positiva rörelser upp. Hur högt dessa trender når och när de är över, funderar vi inte på. Energin läggs istället på att vara med så länge som möjligt.

Det gäller för både dollarn och S&P 500, vi har trender som vi köpt med, vår främsta uppgift är nu bara att rida tjuren så länge som möjligt.

Den senaste statistiken från CFTC visade att hedgefonder och större spekulanter ökade på sin köpta position för andra veckan i rad, samtidigt som antalet öppna kontrakt steg till 690 000. Att de köper är dock inte något positivt så länge priset rör sig nedåt. Det handlar om en vanlig rekyl upp i guldpriset, det är då normalt att spekulanternas position ökar något.

Statistiken stärker istället en ny våg ned i guld, eftersom denna grupp ännu inte gått kort med trenden. Börjar priset röra sig ned mot tidigare botten kan intresset för att blanka öka lavinartat och då de inte ligger kort ännu, finns det gott om säljare som kan ge stöd åt en dipp mot $1000 eller lägre.

Vad som gör spannmål intressant just nu är inte bara de tekniska bottenformationerna utan att hedgefonder ligger tungt i blankade positioner, främst i vete. Skiftet av trenden kan innebär att vi får en rörelse upp som drivs av återköp, då har den fundamentala bilden ingen betydelse.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons