Hej
Jag är nybörjare i trading. Jag kör efter MarketTrends dagliga brev och börjar efter ca ett halvår bli lite frustrerad över i stort sett nollresultat. Tycker att det är roligt att handla med aktier, men med ett heltidsjobb och barnlämning på dagis blir det ganska mycket jobb att bevaka de dagliga nyhetsbreven vid ca 07.20 på morgonen. Jag har depå i Nordnet. Hur fungerar Er tjänst? Får man ett mail från Er varje gång ni ger en rekommendation? Hur ofta ca i snitt gör ni affärer? Blankar ni aktier enbart från listan som finns i ex. Nordnet? Om man blankar ”mindre aktier” måste man väl ringa mäklare? Det har jag aldrig gjort. Jag var också inne på listan ”stängda positioner sverige”
Under hur lång tid har dessa affärer gjorts för att uppnå resultatet?
Tacksam för svar
Marcus Wiklund
•••
Hej Marcus,
Tack för ditt mejl!
Låt mig få börja med en liten historia:
Jag hade i min ungdom en kompis som var mycket duktig på att köra bil. Han körde uppmärksamt och följsamt, och man kände sig alltid helt trygg som passagerare även om han sällan drog sig för att trycka rejält på gasen när tillfälle yppade sig.
(Denna förmåga var förstås ingenting gudagivet. Han hade sommarjobbat på bondgård och hanterat både bilar och traktorer sedan barnsben. Han hade det rätta intresset och hade också haft tillfälle att förkovra det. Senare kom han f.ö. att utbilda sig till pilot.)
När han körde upp sade examinatorn att han var den bästa körkortsaspirant han någonsin hade haft: allting var helt perfekt! Sedan gav han min kompis betyget fyra av fem möjliga.
– Om det nu var så bra, varför fick jag inte en femma då, undrade min kompis.
– Nja, svarade bilskolläraren, bilkörning är alltid ett risktagande och jag vill inte att du skall bli övermodig!
Det jag försöker säga med min story är att din attityd och dina utsikter att lyckas med trading tycks mig nära nog perfekta, samtidigt som jag inte vill underminera dessa genom överdrivna lovord som bara riskerar att bidra till likaledes överdriven självtillit.
En som har hållit på ett halvår och fortfarande kallar sig för nybörjare har emellertid rätt inställning till trading. Nybörjarstadiet är i själva verket avsevärt längre än så, men många tror sig vara experter redan efter några veckors lyckosamt tradande.
Särskilt en höst som denna när nära nog allting har stigit, har vi nog fått ett stort antal självutnämnda experter – som sannolikt kommer att gå en dyster vår till mötes.
Du kanske har hört uttrycken: ”Don’t confuse intelligence with a bull market” eller ”A rising tide lifts all boats”? Vi har haft en stark höst; om vi nu skall upp eller ner är det förstås ingen som vet, men en utmaning kommer det under alla förhållanden att bli, för alla dem som gjort lättförtjänta pengar under uppgången.
Så på sätt och vis kan man säga att du haft tur, som bara lyckats gå break even under en sådan uppgångsfas; åtminstone har du fått en inblick i att aktiehandel inte bara är att skära guld med täljkniv. Med disciplin och rätt inställning till marknaden och sin egen trading kan man dock gå plus även om de stora indexen går ner; det är vår utgångspunkt. Och det är också vad vi syftar till att lära ut på Börstjänaren: vid sidan av våra tips vill vi också lära våra abonnenter att tänka som traders.
Ödmjuka och intresserade nybörjare är nog de som kan få ut allra mest värde ur Börstjänaren, därför hoppas jag du kommer att hänga med ett tag. Jag rekommenderar dig att prova på åtminstone en månad, vilket du kan göra alldeles gratis, genom att rekommendera Börstjänaren till tre vänner. Och har du inte lust med det kommer du likväl att få ett någorlunda hyfsat introduktionserbjudande när ditt provabonnemang går ut.
För nybörjare rekommenderar (oj, vad mycket rekommenderande det blev plötslig… men rekar är ju vårt jobb…) jag i första hand tidigare inlägg i min egen spalt Bosse Börstjänare med brevsvar och abonnentkontakt, som ger en ganska bra introduktion till vår syn på trading och även inblick i många aktiehandlares vardag och vedermödor.
Lite mer kött på benen får man sedan genom att läsa våra krönikor och artikelserier. Gamla analyser är kanske inte så heta, men det kommer hela tiden nya och man kommer snart underfund om vår strategi som går ut på att köpa på rekyl, med låg risk.
Börstjänaren startade på nyåret 2006 och har således varit i luften i ganska precis ett år. Under denna tid har vi gett (i runda slängar) 160 affärsförslag vilka resulterat i 124 affärer. Vår ambition är att ge ett par affärsförslag i veckan på USA resp de nordiska börserna.
Vi anpassar oss dock till marknaden och försöker avhålla oss från att ”klämma fram” affärer när marknadens signaler är mera luddiga. I stora drag kan man väl säga att vårt riktmärke har uppnåtts, men observera att då vi oftast köper på en förväntad rekyl, och denna naturligtvis inte alltid inträffar, så kommer inte varje affärsförslag att leda till avslut.
Börstjänarens syfte är tvåfalt: dels att ge utbildning och dels att ge affärsförslag. Och det vidare syftet är förstås hur enkelspårigt som helst: att bidra till en långsiktig, uthållig tillväxt i våra abonnenters portföljer; att göra vår läsare till Börstjänare, medvetna vinnande börsaktörer i egen rätt.
När det gäller blankning, som vi absolut rekommenderar, så låter sig detta oftast göras utan problem (och till låg kostnad) på USA-börserna; en av många stora fördelar med USA-handel. I Sverige får vi hålla oss till det utbud som erbjuds. På Nordnets blankningslista finns fn tex ca 120 aktier och jag tror att vi för våra blankningsrekommendationer i första hand kommer att leta bland dessa. För tillgänglighetens skull helt enkelt.
Under hösten har det fungerat så att vi uppdaterat Börstjänaren två gånger i veckan, på måndag- och torsdagmorgnar, då vi försöker få med alla affärer (så att dagislämnade m.m. förhoppningsvis skall kunna ske utan stress åtminstone tre dagar i veckan :yes: ).
Ett par mejl i veckan således, och därutöver även om vi råkar sälja någonting lite oförhappandes. Normalt sett lägger vi dock både köp- och säljorder på förhand, så att man skall slippa bevaka hela tiden.
Ja det var väl det hela; självfallet har jag mycket mer att säga, men vi får ta det pö om pö och mycket är ju redan tidigare sagt; om börsen som ett bondfångeri, en enda stor blåsning och head fake, om riskhantering och börspsykologi och den stora utmaning det innebär att försöka bemästra sig själv och börsen.
Glutta igenom detta även om du väljer att inte stanna på Börstjänaren! Jag lovar att dessa dyrköpta erfarenheter är värda sin vikt i guld för varje nybörjare; att bara läsa igenom det och ha det i bakhuvudet, kommer att göra dig till en trader bättre rustad att möta den nyckfulla marknadens skoningslösa hårdhandskar.
(Marknaden må ha lett som en dagisfröken på soligaste humör under en längre tid, men förr eller senare kommer den likväl att förvandlas till en Iron-Mike Tyson med krut i nävarna. Då gäller det att ha garden uppe, eller ännu hellre kanske, lämna positionen...)
Summa summarum så skall du inte låta frustrationen ta överhanden. Du är på rätt plats i exakt rätt tid. Börstjänaren – nu.
Det är mycket lätt hänt i en situation som du beskriver att man börjar agera på börsen utifrån sina känslor. Men det är som den berömda klockan som visar rätt tid två gånger per dygn: någonting som helt enkelt inte går! Även om slumpen någon enstaka gång skapar en illusion av perfektion.
Och särskilt farligt att låta frustrationen leda till överilade handlingar, vore det i dessa tider, när en massa ”turgubbar” sitter på stora ”oförtjänta” vinster, som en hel värld av börshajar bara väntar på att lura av dem!
Men jag har som sagt känslan av att du inte kommer att falla i den gropen: du har fått en lagom svår början och du verkar ha den rätta, försiktiga inställning som krävs. (Men givetvis gör jag som den snåla bilskolläraren och ger bara betyg fyra, så att du inte drabbas av övermod!)
Kanske har du jobbarkompisar som sitter i fikarummet och skryter över sina fina lättinhöstade aktievinster, medan du sitter där med nollresultat och lång näsa efter ett halvårs slit? Tja, i så fall, gratulera dem, gör en god gärning och rekommendera dem Börstjänaren (som de naturligtvis kommer att avfärda som rappakalja)...
... men vad du gör låt dig inte inledas i frestelse att få ett snabbt slut på frustrationen! (Detta kommer nämligen inte att frälsa vare sig dig eller din aktieporfölj.) Du har gjort dina första lärospån om börsens strävsamma motvindsvandring utan att förlora ett öre (give or take a few). Och det är inte illa.
För att säga som det verkligen är: var frustrerad men låt inte frustrationen övergå i desperation! Det är där faran ligger. Frustration är i själva verket en traders ständige följeslagare. Och det är förmågan att bemästra just den känslan som kommer att vara avgörande för om du lyckas på börsen eller ej.
Visst händer det ibland att en aktie tar fart uppåt strax efter det att man köpt den eller att den faller som en sten precis när man klivit ur. Det ger upphov till fantastiskt behagliga känslor ("I am the King of the World!") men trading handlar inte om sådant. Och det är inte på sådant du kommer att tjäna dina pengar.
Betydligt oftare kommer du att känna frustration: aktier som precis går i stop loss för att sedan genast vända upp, vinster som tas hem för tidigt, just före en aktie rusar, vinster som inte tas hem alls och därför missas och övergår i förluster, etc etc. Det är en traders vardag.
När man lärt sig att beakta den långsiktiga vinstutvecklingen istället för sina känslor så är man för första gången på rätt spår i sin trading.
Bränslet och kapitalet i denna utvecklingsprocess är faktiskt frustration. Du kan därför vara glad åt att du kommit åt att köpa din frustration så billigt: du har ju fortfarande hela kapitalet kvar. De allra flesta som börjar med trading betalar dyrt för denna skatt. Och de som till slut lyckas är de som inser att frustrationen verkligen är en skatt. De som bejakar den, respekterar den och låter sig disciplineras av den.
Frustrationen slår direkt mot traderns ego. Men i trading fungerar det inte att låta sig styras av sitt ego. Man blir förutsägbar och ett lätt byte för börsens rovdjur. Iställer måste man underkasta sig marknaden och backa sig ur situationerna.
Därför är frustrationen nyckeln till framgång - och också ett mått på den.
Ju mindre ego desto mindre frustration - och tvärt om: ju större ego desto större frustration.
Den dag du agerar i marknaden utan ego, utan att låta dig styras av känslomässiga reaktioner, kommer också frustrationen att ha upphört - och du kommer att vara en mästare i disciplinen trading. Långt dessförinnan kommer du dock att vara en börstjänare.
Men första målet bör vara att gå break even, att faktiskt just bara trada utan att förlora sina pengar. Det är alltså inget fel på ditt resultat!
Den lettisk-amerikanske "tradinggurun" Alexander Elder, som vi håller högt här på Börstjänaren, besvarar frågan i sin bok Come in to my Trading Room:
”Hur mycket anser du det är rimligt att man tjänar under sitt första år som trader?”
Svar: ”Tja, ett godkänt resultat är att inte gå back mer än tio procent!”
Think about that!
Välkommen som provabonnent och fortsatt lycka till med din trading!
Och som sagt, oavsett om du stannar kvar eller inte: läs allt vad du kan och hinner på Börstjänaren! Stoffet finns inte bättre presenterat någon annanstans. (Detta naturligtvis sagt med all den ödmjukhet som bara en lång mödosam marknadsvandring kan uppbåda...)
:ok:
Med vänlig hälsning
Bosse Börstjänare
Ps. Kom förresten ihåg att i trading är fyra bättre än fem. Det är långsiktigt bättre att satsa på lagom vinst än att jaga toppar! Ds.
2024-11-02 | Tradingpsykologi 5: Socialpsykologi IV - Social Anpassning |
2024-09-22 | Japan: en krossad ruta |
2024-09-17 | 1 vinnare av 10! |
2024-09-09 | Förd bakom ljuset? |
2024-09-04 | Skatt på skatt på skatt |
2024-08-24 | CFD – framtidens derivatprodukt II |
2024-07-05 | Terminstrading med Turtle Soup |
2024-04-28 | Tradingpsykologi 4: Socialpsykologi III - Tradinggrupper |
2024-04-19 | Värdelösa prognoser |
2024-04-16 | Följ spekulanter och commercials |
2024-03-09 | CFD – framtidens derivatprodukt V |
2024-02-17 | Professor Larssons Optionsskola: del II |
2024-02-17 | Frustration – traderns bäste vän |
2024-01-28 | Ingvar går ur tiden |
2023-10-15 | CFD – framtidens derivatprodukt I |
2023-08-30 | Klassisk teknisk analys: trendlinje |
2023-08-30 | Seneca & Cicero |
2023-08-30 | Sköldpaddorna på Wall Street |
2023-08-30 | CFD – framtidens derivatprodukt IV |
2023-08-29 | Klassisk teknisk analys: Elliotts vågteori |