VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2023-02-27
photo


Höga gaspriser upp i rök
Krönika från helgens VM-update, gaspriser ned med över 80 procent.

Den senaste veckan såg vi styrka i US-dollarn som åter stiger med bestämda steg mot det mesta. De senaste månaderna gjorde råvaror ett försk att skifta trenderna till positiva i takt med att dollarn rekylerade. Men nu är det åter fritt fall i metaller samtidigt som spannmål och olja står och väger vid avgörande stöd.

Brittiska pundet har återhämtat en stor del av tidigare krasch men står nu också vid ett avgörande efter en toppformation. Euron likaså och svenska kronan kan vara redo för en ny våg efter en paus på ett år.

Europeiska aktieindex har stigit mot förra årets toppar i takt med fallande energipriser.

Priset på naturgas i Europa befinner sig i fritt fall och har tappat 85 procent sedan toppen. Dagens kurs är samma nivå som vi såg sex månader före det att Ryssland gick in i Ukraina. Statistik visar att lagren av gas är 64 procent fulla, vilket de också var sommaren 2020, en period när priset rasade. I Tyskland är siffran 70 procent, vilket inte inträffat på tre år.

De tidigare extrema nivåerna attraherade ett ökat utbud och minskad efterfrågan, vi har haft en vanlig råvarucykel - inget stiger för evigt (utom kanske bitcoin, eller en blankning av fiatvalutor?).

Det ökade utbudet är också relaterat till en mildare vinter i Europa samt att konsumtionen av gas i Kina var den lägsta på 40 år pga. en svag ekonomi. 

Dagens rekordlåga pris på gas minskar nu utbudet samtidigt som efterfrågan ökar. Korrelationen mellan olja och gas går i vågor men i många fall kan oljan bytas ut mot gas, vilket kan leda till minskad efterfråga av olja och lägre priser även där.

Bättre ekonomiska utsikter i Kina skulle kunna vara det som åter får fart på gaspriserna.

I USA har naturgas också fallit med över 80 procent sedan toppen. Det känns billigt och läge för bottenfiske. Men den senaste bottennoteringen hade vi för bara tre dagar sedan, trenden är ännu negativ och därmed kan det bli billigare om vi väntar lite till.

Naturgas är inte något man kan köpa när det är billigt och stoppa i byrålådan i väntan på ett högre pris. Som med alla råvaror minskar positionen i värde; ett resultat av lagerkostnader, försäkringar och räntor. Men gasen är extrem, den går upp i rök på mycket kort tid eftersom kostnaderna är så höga att det i vissa fall är bättre att elda för kråkorna än att lagra gasen.

Det är troligt att vi kommer att återse de extremt höga höjderna i naturgas i framtiden men vi vet inte när. Det börjar dock med en högre högsta och en positiv trend, vilket är när vi tajmar köpet.

Utan en högre högsta kan priset röra sig sidledes i flera år och vår position då gå upp i rök.

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@hasafuma.com

Hasafuma Live torsdag kl 20:00, registrera dig här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons