VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2023-05-04
photo


Ras i råolja
Det finns gott om råolja för närvarande.

Dagsgraf från MetaStock

Råolja
På kort tid har priset på råolja vänt ned från tidigare topp till botten där vi har ett starkt stöd.

För någon dag sedan såg vi en dipp med 5 procent, den största dagliga nedgången sedan början av januari.

Brent sjönk under $75 per fat idag för första gången sedan slutet av mars. Prisfallet utlöstes av ökad riskaversion i samband med publiceringen av svagare arbetsmarknadsdata från USA.

Dessutom rapporterades det om riklig oljetillgång för närvarande, vilket gjorde att mindre uppmärksamhet mot de frivilliga produktionsnedskärningarna som genomfördes av ett antal OPEC-länder i början av veckan. 

Inte bara Ryssland har på senare tid exporterat stora mängder råolja - USA har också gjort det.

Enligt Vortexa, en dataleverantör som specialiserar sig på att spåra tankers, var USAs oljesändningar förra månaden endast några hundra tusen fat per dag under marsnivån. Då hade vi en rekordhög nivå på 4,5 miljoner fat per dag.

Energi konsultbolaget Energy Aspects uppskattar att exporten är minst 4 miljoner fat per dag.

Enligt data från Kpler och Refinitiv Eikon skeppades 850 000 fat per dag till Kina, vilket är den högsta siffran på en månad på nästan tre år.

Amerikanska WTI handlades till en betydande rabatt på över 6 dollar per fat jämfört med Brent i februari och mars, vilket ökat efterfrågan på amerikansk olja avsevärt.

Prisskillnaden är nu mycket mindre, WTI kostar för närvarande knappt 4 dollar mindre än Brent. En märkbar nedgång i amerikanska oljeexporter kan därför förväntas. De robusta amerikanska oljeexporterna har bidragit till den rikliga oljetillförseln på den globala marknaden. Följaktligen har USAs råoljelager minskat med cirka 20 miljoner fat sedan mitten av mars.

Eventuell ytterligare lagerminskning skulle kräva högre råoljebehandling.

Enligt en Reuters-undersökning uppgick OPEC:s oljeproduktion till 28,62 miljoner fat per dag i april - 190 000 fat per dag lägre än i mars. De tio länderna som omfattas av produktionsmålen (OPEC-10) producerade nästan 1,2 miljoner fat per dag mindre än överenskommet.

De största avvikelserna sågs i Nigeria, Angola och Irak. De två första länderna har haft produktionsproblem under en tid. I Irak har en oljeledning i norra delen av landet varit stängd sedan slutet av mars på grund av en tvist om marknadsföringsrättigheter mellan den kurdiska regionala regeringen (KRG) och den centrala regeringen i Bagdad har haft en påverkan.

Även om en överenskommelse sägs ha nåtts mellan KRG och Bagdad, har frågan om kompensationsbetalningar från Turkiet ännu inte lösts.

Tills detta sker är det troligt att ledningen, som kan transportera upp till 450 000 fat råolja per dag till den turkiska medelhavsporten Ceyhan, kommer att förbli stängd.

Enligt undersökningen producerade Iran 2,6 miljoner fat per dag i april. Irans oljeproduktion har redan varit på en liknande nivå under flera månader. Den iranska oljeministern hävdar dock att produktionen nyligen ökade till mer än 3 miljoner fat per dag.

Om detta verkligen var fallet skulle det ha varit den högsta produktionsnivån sedan slutet av 2018, när USA:s sanktioner trädde i kraft.

Med tanke på att sanktionerna fortfarande gäller bör ministerns uttalanden tas med en nypa salt. Det är omöjligt att verifiera dem. OPEC:s produktion förväntas minska med mer än 1 miljon fat per dag i maj på grund av frivilliga produktionsminskningar från vissa länder, såsom Saudiarabien.

Enligt Bloombergs sammanställning av data från tankerspårning översteg Rysslands sjöburna oljeexport 4 miljoner fat per dag för andra gången sedan starten av Ukrainakriget i slutet av april.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att Rysslands energiministerium rapporterade förra veckan att produktionen hade minskat med 700 000 fat per dag i april.

Det bör dock kommas ihåg att varken Tyskland eller Polen längre tar emot olja från Druzhbapipelinesystemet, vilket innebär att det finns ytterligare kapaciteter tillgängliga.

Vid en regional nivå är det märkbart att råoljeexporten till Indien har minskat, där kvantiteter som inte kunde tillskrivas något specifikt land ofta i efterhand visade sig ha skickats till Indien och Kina.

Faktumet att Ryssland och Indien uppenbarligen diskuterar en gemensam återförsäkringsinstitut tyder på att höga leveranser till Indien kommer att fortsätta. Som om de höga exporttalen inte var nog har Ryssland nyligen exporterat inte bara mer utan också till ett högre pris igen.

Enligt det ryska finansministeriet har genomsnittspriset för den ryska Urals-typen stigit med 23% jämfört med föregående månad till 58,6 dollar per fat. 

http://www.pursegainer.com/images/new_home/Öppna konto hos Ava Trade här!.png 

http://www.pursegainer.com/images/new_home/Öppna konto hos GFF brokers här!.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa Sista Sid 1 av 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 
 
 
 
 
 
 
Annons