BT-annons
Lördag 21 juli 2018
ANNONS
strip

photo
2018-02-12
photo


Bye bye bulls
Håll ett öga på intradaytrenden, manipulerat guld och brist på olja trots rekordproduktion.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I de flesta marknader ser vi rekyler mot befintliga trender, som i t.ex. olja och dollarn. Dessa marknader bjuder då in trendföjlare att ta position. Men vad som inte längre lockar lika mycket är att köpa de större aktieindexen. Men det är inte heller något självklart läge för blankning.

När vi har svårt att bestämma oss för köp- eller säljknappen i dagsgrafen, zoomar vi in ett steg för att få lite klarhet och det är exakt vad man bör göra med världens aktiemarknader i dag.

Så länge intradaytrenden är negativ bör man vara ytterst försiktig med att köpa. Lägre lägsta och lägre högsta i 60-minutersgrafen visar att säljarna ännu inte är klara. Men när detta mönster byts ut mot högre högsta och högre lägsta, kan man försiktigt börja fiska lite. Möjligheten finns att vi får ett återtest av tidigare toppnivåer och någon typ av toppformation innan den här trenden skiftar.

Just nu har kursen rasat från en högre topp. Det är då lite svårt att definiera trenden som negativ men nu när våra medelvärden också ger vika och pekar ned, är det ingen tvekan om att denna bull-våg upp är hotad och kan lida mot sitt slut.

Till BT Multiportföljen, där vi har en svensk del och en amerikansk, har vi tagit farväl av nästan alla köpta positioner. Kvar blev blankningarna, som gått som tåget. Vår strategi är att följa trenden och då det nu är lite tveksamt läge, är vi också försiktiga med att ta in nya positioner. Man behöver inte sälja allt på toppen och man behöver inte blanka allt på toppen för att bli en börstjänare.

Ju lägre marknaden går desto fler blankningar kommer vi ta in till portföljen. Och får vi en sidledes marknad härifrån gör vi helt enkelt ingenting. Köp blir aktullet först när våra medelvärden åter börjar stiga tillsammans med priset.

Att ”fånga fallande knivar” kan vara roligt och spännande men svårt att få lönsamt. Ändå är det just detta som många gör, de köper marknaden bara för att den fallit kraftigt, som om säljarna haft fel. Börsspekulation handlar mycket om psykologi, att t.ex. motstå frestelsen, tryggheten och glädjen att köpa på rea. Hennes & Mauritz rear ut det ingen vill ha, samma sak på börsen, det som ingen vill ha sjunker i pris.

Är man ute efter att så småningom kunna sälja till ett högre pris får man försöka fokusera på saker som det råder brist på, t ex. aktier i Amazon.

Det man nu kan fynda i är oljan som också faller i pris men mot en mycket positiv trend efter en extremt stark momentumrörelse upp. Dipparna verkar stora just nu men volatiliteten tickar upp och så länge WTI-oljan håller sig över tidigare botten vid $55 går det bra att trycka på köpknappen.

Typiskt nog har media fyllts med förklaringar till varför oljan faller i pris. Men allt detta var känt sedan tidigare, när kursen steg. Då var det ingen som skrev om de negativa nyheterna, istället fylldes media med artiklar om varför kursen steg.

Det som fått förklara rekylen ned är att produktionen av råolja i USA är extremt hög, över 10 miljoner fat om dagen. Mot slutet av året kan USA vara världens största oljeproducent.

Pupmpar som går på högvarv och sjunkande lager av råolja i USA har länge givit stöd åt det stigande priset. Det är ett tecken på en hög efterfrågan på olja. Vidare har hedgefonder och större spekulanter fortsatt att bunkra köpta positioner enligt CFTC.

Den senaste statistiken visade dock på ökade lager men det är inget at lägga någon vikt vid, eftersom den generella trenden är spikrakt ned, det finns ingen olja även om produktionen är hög.

En annan marknad där det borde råda brist och där kursen borde skena i pris är guldet. När marknaden svajar brukar investerare springa till guld som ”safe haven”. Men så är inte fallet just nu, inte ens kryptovalutorna lyfter.

Det talas om att guld är manipulerat men frågan är väl i så fall vilken marknad som inte är det. Köpare och säljare försöker ju hela tiden få priset att gå till sin fördel. Om en marknad är manipulerad eller inte har ingen betydelse för trendföljare. Om det är som så att guldet handlas under dess ”riktiga” värde kan det komma en riktig pop up rätt vad det är, något som alltid börjar med en högre högsta.

Rapporter visar ett utflöde av guld i ETF-fonder, vilket kan tolkas som att investerare säljer dessa produkter för att täcka upp för förluster i aktiemarknaden.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons
 
 
BT-annons