VECKA 17
Lördag
27
April
BT-annons
2024-03-14
photo


Boliden, HM, Vitrolifes, Hexpool
Köplägen i Vitrolifes och Hexpool. Säljarstyrt i Boliden och Hennes & Mauritz.

Hexpol (125 kronor) har efter tre månader av konsolidering brutit upp och är nu på väg att utmana sin ATH, 130 kronor, som nåddes i april 2023. 

Efter sin allra högsta notering föll Hexpol i sex månader och tappade 30 procent av sitt värde fram till oktober förra året. I samband med att Stockholmsbörsen vände upp kvicknade även Hexpol till och följde med i den starka trenden fram till årsskiftet.

Priset nådde utan problem senaste topp från årsskiftet, men när OMX30 och alerta aktier drog vidare i mitten av februari fortsatte Hexpol att konsolidera, fram till i tisdags när kursen bröt upp. Närmaste motstånd ligger nu vid tidigare ATH, 129,5 kronor.

Vitrolifes aktie bröt i förra veckan upp över 200 kronor efter en tre månader lång period av konsolidering. Det blev tredje gången gillt efter två misslyckade försök från årsskiftet.

Företaget startade 1994 och har medicinskt assisterad fortplantning, IVF, som verksamhet.

Historiskt hade aktien en lång startsträcka fram till 2015 när den stod i 40 kronor. Efter den första dramatiska omställningen efter Covid-utbrottet 2020 steg kursen kraftigt och stod som högst strax under 600 kronor 2021.

Därefter gick det lika snabbt utför och rasade till 127 kronor och en dubbelbotten hösten 2023.

Efter delårsrapporten i oktober har aktien inlett en återhämtning och steg fram till årsskiftet med mer än 50 procent innan konsolideringen tog vid. I fredags förra veckan stängde Vitrolife över motståndet vid 200 kronor för första gången sedan vändningen i oktober, vilket är positivt och signalerar köp.

Hennes & Mauritz (146 kronor) har efter en månadslång sidledes konsolidering vänt upp igen.

Aktien har sedan i början av februari hållit sig i ett snävt prisintervall. Men under onsdagen lyckades köparna ta kursen över februaritoppen, ett utbrott upp. 

Närmast i den ekonomiska kalendern är årsredovisning och tremånadersrapport för perioden 1 december - 29 februari, den 27 mars.

Se även Trejdingklubben Online där HM analyserades!

Boliden (288 kronor) har rört sig i en negativ trendkanal sedan mitten av juli 2023. Senaste kontakt med bottenlinjen var den 26 februari i år när aktien nådde sin lägsta nivå, 257 kronor, sedan november 2020. 

Sedan bottenkänningen har aktien börjat röra sig norrut igen för att under onsdagen nå 288 kronor. Taket på den lutande trendkanalen ligger i dagarna i området 315-317 kronor.

Sett i ett större perspektiv har Boliden haft en tydlig berg- och dalbana de senaste åren.

Efter ATH vid 514 kronor den 19 april 2022 föll aktien med över 40 procent till 300 kronor i mitten av juli. Det blev första anslaget på den bottenlinje som fortfarande är giltig. 

Artikeln är ett läsarbidrag från Owe.

 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons