BT-annons
Onsdag 22 augusti 2018
ANNONS
strip

photo
2018-03-12
photo


Magisk nivå lockar producenter till sälj
Spekulanter gör marknaden effektiv, lågt intresse för guldet och oljan har nått en magisk gräns.

 

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Brentoljan noteras i dag runt $65 per fat, WTI-oljan ligger runt $62 per fat, båda oljetyperna trendar upp men har träffat på motstånd som inte bara kan förklaras av toppar och bottnar i en graf.

Det har visat sig att $60 för WTI-oljan är en avgörande nivå för framställningen av skifferolja i USA. Ett pris över $60 och produktionen är lönsam men nivåer under innebär att många producenter får svårt att hålla sig flytande med gröna siffror. 

Produktionen av olja i USA är redan rekordhög och ökar ju mer priset stiger, som en normal marknad; ju högre pris desto större blir utbudet och ett lågt pris ger signalen att utbudet är högt. 

OM WTI-oljan sjunker under $60 vet vi alltså att utbudet från USA kommer att minska. Givetvis är det inte någon exakt nivå, lönsamheten varierar beroende på producenternas effektivitet. Vidare är det en fördröjning på några månader mellan priset och produktionen. 

Vad producenterna kan göra är att skydda framtida produktion till ett i dag lönsamt pris och därmed försäkra sig om att överleva även om priset på olja sjunker ned mot $50. Därför kan det tänkas att det finns en hel del säljare något över $60 från producenter som vill fokusera på produktion och inte spekulation. Denna möjlighet erbjuds via handel i termin, ett derivat som gör marknaden effektiv. 

Via ett kontrakt kan producenten nämligen ingå ett avtal med bara en knapptryckning att inom x-antal månader sälja x-antal fat till ett förutbestämt pris, till dvs. dagens kurs. Just nu ligger priset på WTI-olja för leverans i december på $59.21 per fat. Intresset att sälja olja längre fram i tiden är alltså så stort att säljaren inte får betalt för lagring, försäkringar och räntor, så kallasde ”cost of carry”.

Den som säljer oljan i april får $62 per fat. Att priset är lägre längre fram pekar just på att producenterna tar tillfället i akt att säkra överlevnad ifall priset faller tillbaka snarare än att chansa på stigande priser.

Det innebär att producenterna, commercials, får en nettokort position, vilket alltså inte är något negativt. Tack varje spekulanter som är beredda att ta andra sidan på kontraktet, kan producenten bli av med risken och fokusera på att producera olja så billigt som möjligt för att öka lönsamheten. Spekulanten är professionell när det gäller att hantera risken, producentens expertis ligger i att framställa olja.

Utan spekulanten skulle priserna vara högre, marknaden blir mindre effektiv som ett resultat av att producenterna också måste prisa in risken.

Samma sak gäller för guldpriset där producenter av banken kan bli tvingade att sälja framtida produktion för att få lån. Både banken och gruvbolagen använder derivat och spekulantion för att bli av med risken. Ibland framställs detta som att guldpriset var manipulerat av banker och FED. 

Men om banken inte ställde detta krav finns risken att priset på guld sjunker under gruvans produktionspris och då finns risken att lånet inte återbetalas. En sådan risk skulle innebära att banken kräver en högre ränta av producenten som då får en högre produktionskostnad, vilket leder till ett högre pris. Spekulanten, som inte sällan framställs som en girig Gordon Gekko-typ, är alltså snarast en hjälte som hjälper till att sänka priset ut till konsumenten.

Det är vad större spekulanter gör i marknaden som är intressant att veta, statistik som CFTC presenterar. Just nu ligger de lång i guld, de har köpt för uppgång men minskat ned något på positionen samtidigt som priset har backat något.

Producenter har en tendens att ligga på andra sidan spekulanterna, dvs. de ligger blankade om spekulanterna ligger långa. Men det kan alltså förklaras med att de bara minskat risken.

Guld är också ett instrument som används för att minska risken men då i hela finansmarknaden. I tider av oro har guldet en tendes att stiga i värde. I dag ser vi en stark dollar och högre toppar på den amerikanska aktiemarknaden, Nasdaq 100 noteras åter vid en ny alla tiders högstanotering.

Samtidigt rapporteras att USA:s president Donald Trump skall träffa Nordkoreas ledare Kum Jong-un i maj. Intresset för guldet är ganska svalt just nu.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons