BT-annons
Tisdag 16 oktober 2018
ANNONS
strip

photo
2018-04-30
photo


Trump rör om i oljegrytan
Konsten att gasa och bromsa på samma gång.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Priset på råolja håller sig kvar på höga höjder. Den senaste tidens uppgång har gått så snabbt att kursen i dag är kraftigt överköpt både på kort och lång sikt. Det betyder dock inte att en rekyl bör komma, utan att trenden är stark och väl värd att följa men att tajmingen för entré i dag inte är den bästa.

Avståndet till den naturliga nödutgången under tidigare botten är för stort. En eventuell rekyl ned ger oss dock en bättre risk/reward-kvot att agera på.

Denna vecka är det åter Donald Trump som är med och driver priset. För någon vecka sedan twittrade han om ett för högt pris därefter vidtog oroligheterna med Iran i centrum där Trump hotar med att upphäva ett avtal och införa sanktioner.

Enligt Trump finns det gott om olja, tankers som bara ligger och väntar på leverans till ett högre pris. Många analytiker kommer dock fram till motsatsen. Men då kanske de menar två olika marknader?

För det är ju så att i USA är produktionen av olja rekordhög och sätter nya toppar vid varje mätning samt i takt med ett högre pris. Oljan flödar ut ur USA:s källor och med dagens pris är också skifferolja lönsam. Antalet amerikanska oljeriggar har skenat den senaste tiden.

Men globalt finns det enligt analytikerna inte så mycket olja, vilket just avspeglar sig i det globala priset, som sätts i dollar. Produktionen i Venezuela fortsätter att rasa, då landet nu kollapsar. Ett bortfall som produktionsökningen i USA är inte tillräcklig för att täcka. Samtidigt stryper OPEC kranarna mycket mer än nödvändigt i försök att sätta ännu mer sprutt på priset. Om sanktioner återinförs mot Iran kan utbudet dessutom komma att krympa ännu mer.

Efterfrågan på olja är stabil och fortsätter att växa. Det högre priset avskräcker alltså än så länge inte köparna men har heller ännu inte fått OPEC att öppna kranarna: kanske är det $100 som krävs? Men inte ens detta skulle nog hjälpa Venezuela att hamna på rätt köl. Ingenjörer har flytt landet under många år, det finns inte mycket kompetens kvar och de få som fortfarande befinner sig i landet sägs vara där i väntan på en ny regim i syfte att försvara sina tillgångar.

Under veckan som gick arresterades dock två anställda till Chevron Corp. och anklagades för förräderi när något gick snett i upphandlingarna med det statliga oljebolaget PDVSA.

Det sänder en signal till andra bolag att ingen går säker, något som kan skapa den sista vågen ut ur landet för privata företag. Nordamerikansk närvaro kan snart försvinna helt från landet. Kvar blir då en marknad som är helt styrd av staten, Hugo Chaves stora dröm.

Men kan man inte få fram olja till ett pris på $70, är det inte säkert att ens $100 hjälper. Skillnaden mellan en fri marknad med fria företag där ägarna får arbeta för egen vinning och en statligt reglerad och kontrollerad marknad kan knappast bli tydligare.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons