VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2018-08-20
photo


Kina skrämmer inte US-bulls
FANG-aktierna är stabila trots ras i Kina.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

De amerikanska indexen står fortfarande stabilt på toppen och skakar snabbt av sig negativa nyheter. Men det gjorde inte Tencen Holding som är stora i Kina på sociala medier och spel. Företaget rapporterade under veckan som gick att man kommer att minska vinsten för första gången på 13 år.

På ett par dagar tappade bolaget 6 procent, vilket skapat oro och rubriker om att det negativa humöret kan smitta av sig på Fecebook, Amazon, Netflix och Alphabet, något som tillslut kunde sänka den amerikanska marknaden.

Tencen har gått från 0.67 HKD år 2004 till 477 HKD i början av året. Liksom i de amerikanska jättarna finns det många som har stora vinster, investerare som lätt kan bli besvikna om det börjar bära utför. Det är inte omöjligt att en bear-markad tar formen om ett omvänt V, där det får lika snabbt utför igen.

Men man bör inte titta för mycket på Tencen, bolaget har ju trendat ned ända sedan januari i år utan att dra med den amerikanska marknaden ned. Kursen var under veckan som gick nere till 320 HKD i en starkt fallande trend. Det betyder att bolaget inte är aktuellt för köp, det är så klart blankningar som är aktuellt.

När de större amerikanska bolagen tillsammans med FANG-aktierna börjar dippa ned till lägre lägsta i samklang efter misslyckade försök att ta ut tidigare toppar, då är det dags att förbereda sig på ett riktigt blodbad och en ny stor kris för då är sannolikheten stor att bubbland spricker. Det kan komma att ske i höst eller nästa hösta. Att gissa sig till toppen är något för amatörer, journalister och mäklare; professionella förvaltare och traders fokuserar istället på att vara med och ligga på rätt sida när marknaden rör på sig.

I dag finns det så många tänkbara utlösare till en bear-marknad att det nästan är omöjligt att förstå hur indexen kan fortsätta upp (något som är extremt positivt). En riktig bull skakar dock av sig allt negativt och fortsätter obehindrat upp till ännu mer extrema nivåer och värderingar. John Maynard Keynes som inte bara var ekonom utan också en duktig förvaltare har sagt följande:

”The market can remain irrational longer than you can remain solvent.”

För att lyckas på börsen krävs inte bara en handelsmodell och god insikt i de psykologiska hindren man råkat på, man måste också ha en livlig fantasi och kunna föreställa sig det omöjliga och att sedan satsa pengar på det. Med lite erfarenhet lär man sig dock att det majoriteten anser vara direkt omöjligt, ganska så ofta inträffar.

När t ex. oljan mellan åren 2011-2014 etablerat sig över $100 var det ganska så svårt att föreställa sig en dipp till $26. Väl där var det svårt att se vad som skulle ta kursen upp till dagens nivå runt $70.

Eller vem hade kunnat föreställa sig att bitcoin skulle nå $19 000? Förutom de med livlig fantasi och god insyn i den marknaden.

Att guld och silver skulle braka ned som det gjort de senaste månaderna var också svårt att föreställa sig. Nu är trenderna dock starkt fallande och när det vänder är det ingen som vet. Att priserna är översålda är ett tecken på svaghet, säljarna styr. Silverpriset har nu backat i pris tio veckor i rad utan en uppgång. Enligt Bloomberg som har data från 1950, har det aldrig inträffat tidigare.

En (av många) förklaringar till svaga metallpriser är att kraschen i turkiska lira sprider sig och då är resultatet inte alltid det som man kanske tror är självklart, att guldet stiger i tider av oro.

En svag lira och generellt sett stark US-dollarn har hjälpt till att få indiksa rupee på fall. Indien som sägs vara världens bästa guldhandlare, har alltså en valuta som sjunker i värde och förlorar sig köpkraft. Det kostar mer för den att köpa guld, efterfrågan avtar och priset faller.

När man tittar på guld kan det alltså vara intressant att också glimta på rupee.

I BT Charts kan du varje dag följa utvecklingen i 500 marknader:
Klicka här för att se indiska rupee!

Klicka här för att se dollarindexet!

Klicka här för att se guld!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons