BT-annons
Måndag 20 augusti 2018
ANNONS
strip

photo
2018-02-26
photo


Stillsamma trendskiften är de bästa
Spekulanterna har sålt silver men ligger kvar i guld. Samtidigt köper de spannmål, som sakta tickar upp i pris.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Köparna har har sakta hittat tillbaka till aktieindexen men också till spannmål som tagit ett kliv upp. Majs, vete och sojabönor har skiftat dagstrenden till positiv efter en längre period med sidledes rörelser. Det vi ser kan vara början på en lång och stabil trend där spannmål blir dyrare.

Nu, efter en våg upp, kommer helt plötsligt statistik som är positiv. För någon månad sedan var det mesta dystert, det var svårt att se varför spannmål skulle stiga.

Under veckan som gick publicernade US Department of Agriculture estimat för plantagen i USA. Både sojabönor och majs uppskappas till 90 miljoner acres var. För majs låg förväntningarna högre, vilket innebär att produktionen alltså kan komma att bli mindre än man räknat med. (Sedan kommer ju så klart framtida väder och vind att spela en viktig roll.)

För vete är estimaten en ökning från 46 miljoner till 46.5 miljoner acres.

Den senaste statistiken från CFTC visar att större spekulanter och hedgefonder skiftat sina nettokorta positioner och gått lång. De har gått från -250 000 (nettoblankade) kontrakt till +43 000 kontrakt på bara några veckor, i takt med att priset på majs trendat upp. Större aktörer har en tendens att följa trenden.

I vete ligger större aktörer kvar med blankade positioner. Positionen har dock minskat från -166 000 kontrakt till -83 500 kontrakt. Det visar att de alltså köper vete med den nya trenden. Att de ännu inte ligger långa säger oss att det fortfarande finns köpare kvar till trenden.

Prisökningarna i majs och vete sker lugnt och sansat. Vi har tidigare varnat för explosiva rörelser men kursen rör sig istället sakta men säkert upp dag för dag. Ett sådant mönster sägs vara knutet till en stadigt ökande efterfrågan. Det är alltså mer önskvärt att kursen stiger under tio dagar istället för att göra resan på ett par dagar. Ytterligare ett tecken som talar för att spannmål kan ha bottnat och stå inför en lite mer långvarig och stabil trend upp.

Volatiliteten ligger nu i sojabönor som rusat upp kraftigt. Här ser vi också snabba skiften i spekulanternas positioner. I mitten av januari låg de nettoblankade med -137 000 kontrakt. Nu har de köpt nästan 66 000 kontrakt, en mycket snabb ändring. Samtidigt rusar antalet öppna kontrakt i sojabönor. I slutet av oktober förra året var det 760 000 öppna kontrakt, nu är det över 1 000 000 kontrakt. Kurvan går spikrakt upp.

Det innebär att fler blir involverade. Ökad ”Open Interest” är inte relaterat till toppar och bottnar (dvs trendskiften), utan snarare tvärt om. Så länge antalet öppna kontrakt ökar kan man förvänta sig en fortsättning av trenden; fler vinnare och förlorare kommer in i marknaden.

Det är förlorare som ligger kort på fel sida och kan tvingas trycka på köpknappen efter ”margin call” högre upp i trenden. Samtidigt får köparna mer pengar på sin depå och har har råd att öka på sina vinnande positioner.

I majs och vete ser vi också en ökning av antalet öppna kontrakt. Trenderna är stabila, det enda som oroar är att nyhetsrapporteringen också blivit positiv; marknaden brukar sällan följa vare sig logiken eller nyhetsflödet. Först brukar priset röra sig sedan kommer förklaringen.

I tidigare krönikor har vi tagit upp kakao som en intressant marknad. Priset fortsätter att avancera, nu också stöd med spekulanterna, som gått från en rekordstor nettoblankad position till en nettoköpt. I oktober förra året låg de med -44 000 kontrakt, i dag har de +17 000 kontrakt. För att vara kakao är det en enorm rörelse.

I guld har större aktörer haft en relativt stor nettoköpt position en längre tid. Men priset har haft svårt att lyfta. När större aktörer tar position brukar det finnas en trend som de följer, en stark stabil underliggande trend. I spannmål och kakao har denna länge varit negativ, vilket förklarar att de byggt upp enorma positioner.

Guldet har således knappt rört sig men likväl visar statistiken att välinformerade aktörer sitter på stora positioner. I silver har välinformerade aktörer gått kort, blankat för nedgång. Positionen är dock så liten att den får räknas som neutral.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons