VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2018-04-23
photo


Brist på sand i Sahara?
Donald Trump försöker styra priserna, vilket till slut leder till brist på utbud.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Donals Trump försöker styra marknaden och priser via Twitter, vilket aldrig kan få ett lyckligt slut. Sedan första dagen i Vita Huset har Trump haft starka åsikter om prissättningen på allt från dollarn till råvaror. Under veckan som gick twittrades följande:

Looks like OPEC is at it again. With record amounts of Oil all over the place, including the fully loaded ships at sea, Oil prices are artificially Very High! No good and will not be accepted!

Priset på råolja rasade efter denna tweet men återhämtade sig sedan ganska snabbt igen. Faller kom från en högre topp i en mycket stark trend som visar att olja efterfrågas till dagens relativt höga priser.

Dagarna innan hade råoljepriset just tagit sig upp över tidigare toppar, ett  viktigt tekniskt motstånd som innebar att priset gjorde entré i ett område fritt från hinder, en fleraårshögsta. Uppgången förklarades med att en reporter på Reuters skrivit att Saudiarabien ville ha ett pris på $80-100. Snabba rörelser är dock normalt när viktiga tekniska nivåer bryts, med eller utan hjälp från reportrar.

Trump och Saudiarabien är alltså oense om vad det rätta oljepriset är. Det är ingenting nytt, det är normalt med olika åsikter om vad det rätta priset är och därför har man en marknad där köpare och säljare matchas för att göra en affär där båda parter är överens. I en fri marknad finns det inget tvång att köpa eller sälja, alla avslut sker utefter hur ivriga köpare eller säljare är. Marknaden sätter det rätta priset och signalerar sedan till övriga köpare och säljare om vilken nivå som råder så att de kan planera inför framtida affärer.

Ett högt pris kan innebära att säljarna säljer av lite extra från sina lager, för att dra nytta av ett fördelaktigt pris, utbudet ökar. Samtidigt kan det tänkas att köparna köper lite mindre ju högre priset stiger, man finner ersättningar eller helt enkelt blir mer återhållsam. När priset är billigt får producenten mindre betalt och intresset för att producera minskar medan köparen ser möjligheten att fynda och kanske köper lite extra för framtida konsumtion.

Detta är en ständigt pågående process, där marknaden tar fram priser, vilka alltså sätts utifrån utbud och efterfrågan. Ständigt pågår försök till manipulation där köpare vill driva ned priset medan säljarna vill ha ett högre pris. Metoderna för en oljeaktör kan vara att hålla några oljetankers utanför USA:s kust redo för leverans när priset är det rätta. Det är helt normalt i en fungerande marknad, säljaren bestämmer själv till vilket pris man vill sälja.

Det är också helt normalt att köparna att försöka få ned priset även om det är lite svårare. Vad som inte är okey är när en tredje part som USA:s president lägger sig i och försöker bestämma vad som är ett schyst pris. Marknaden är mer komplex än så. Trots all data som finns tillgänglig, algoritmer och artificiel intelligens, så finns det inget som slår prissättningen där köpare och säljare möts i en fri marknad för att göra upp om priet.

Sedan urminnes tider har det gjorts försök där en tredje part sätter priset med ohederliga metoder som regleringar, skatter och annan statlig kontroll. Det resulterar allt som oftast i att köparen blir lidande när det helt plötsligt inte finns varor att köpa. Sovjetunionen är kanske det mest kända exemplet på prisregleringar och långa köer för att köpa basvaror som t.ex. bröd. Avsaknaden av en marknad gjorde att köpare och säljare inte kunde mötas till ett pris som båda var nöjda med. Om inte producenten får betalt för kostnaden att producera plus en liten vinst, är det inte konstigt om utbuder försvinner.

Karteller som OPEC försöker driva upp priset på olja så mycket som möjligt, föga förvånande, eftersom de representerar säljarna. Det är inget fel med det även om det kanske känns orättvist. Men organisationer som bildas i syfte att driva upp priset misslyckas ofta, för när kursen stiger till en nivå som är långt över produktionskostnaden blir det svårt att hålla ihop kartellen. Någon bryter avtalet och börjar sälja, varefter blir det rusning som leder till kollaps och plötsligt överflöd. OPEC har inte så stor inverkan på oljepriset som de själva och media ofta antyder; det är en del av spelets regler att se mäktiga ut.

Om Donald Trump försöker tvinga fram vad han anser vara det ”rätta” priset uppstår det obalans i den marknad han ger sig på vare sig det är energi, spannmål eller stål. Ju fler regleringar desto sämre kommer marknaden att fungera. När producenten inte själv får bestämma sitt pris leder det till brist, även om det så handlar om sand i Saharaöknen, enligt Milton Friedman.

If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in 5 years there’d be a shortage of sand.” Milton Friedman

Friedmans citat kan härledas till ett citat från arbetare från Birmingham som besökte Sverige på 50-talet och såg att det rådde brist på timmer, i dag kanske det istället hade handlat om vatten.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons