VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2018-02-19
photo


Agera med insiders – före statistiken!
Att agera på fundamenta innebär ofta dålig tajming, ibland är man för tidigt in och många gånger för sent.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den amerikanska aktiemarknaden har nu återhämtat minst 50 procent av tidigare nedgångar. Värre är det för europeiska index som DAX, Eurostoxx 50 och svenska OMXS30. Dessa marknader har länge uppvisat svaghet och nu är det säljarna som styr även om de rekylerar upp på kort sikt.

I en säljarstyrd marknad bör man vara mycket försiktig med köp. Styrkan i de amerikanska indexen har haft korrelation med dollarn som rasat i värde sedan toppen i början av förra året. Under 12 månader har dollarindexet tappat från 104 ned till 88, vilket historiskt sett är en stor rörelse för detta index (men liten om man jämför med enskilda aktier).

Dollarn fortsätter att försvagas och nu senast är det japanska yen som tagit ledningen som den starkaste valutan. Efter en lång period med sidledes rörelser mot dollarn har köparna tagit över i en trend som är explosiv och styrd av desperata köp på extremt höga höjder.

Det är inte läge att gå mot dessa rörelser som kan pågå länge till. Bara föra tt något är överköpt betyder inte det att det måste återgå till det normala.

Oljan noterades i flera månader på extremt överköpta nivåer och har först de senaste veckorna tagit ett kliv tillbaka. Oljepriset har liksom aktiemarknaden en korrelation med dollarn. Fortsätter dollarn ned blir det billigare för köpare av olja i andra valutor. När något sjunker i pris har efterfrågan en tendens att öka.

Priset på naturgas i USA, Henry Hub, är billigt i jämförelse med historiska noteringar men än så länge verkar efterfrågan inte vara tillräckligt hög för att höja priserna.

Statistik visar att lagren av naturgas är mycket lägre än normalt. Enligt Energy Information Administration (EIA) ligger lagren 20 procent under snittet för de senaste 20 åren. Det tillsammans med kallt väder i USA borde vara något som kan lyfta priset på kort sikt. Men att kursen fortsätter ned påminner oss åter om att det inte är så enkelt att handla råvaror med stöd från fundamenta, man ligger alltid ett steg efter.

Guld är en annan marknad där det under lång tid funnits mycket bra argument för att kursen borde stiga men likväl har priset stått stilla. Nu börjar det dock röra på sig och i dag när fundamenta bekräftas av det tekniska, är det dags att gå in med köp.

En svag dollar borde sätta fart på guldpriset men om man jämför dollarns ras med guldets uppgång, är skillnaden stor. Dollarn har rasat mycket mer än vad guldet avancerat, vilket kan innebära att rörelse upp i guld är fördröjd.

Uppgången i guld har smittat av sig på både palladium och platina, medan silver fortfarande kämpar med motstånd. Uppgången i palladium kan också förklaras med en stabil försäljning av bilar i Europa, då bilindustrin är flitiga köpara av just palladium. Enligt European Automobile Manufactures Association registrerades 1,254 miljoner nya bilar i Europa under januari, det är en ökning med 7,1 procent på årsbasis. I Kina minskade dock bilförsäljningen med 8,2 procent från föregående månad till 2,81 miljoner bilar.

En exotisk marknad men mycket intressant ur teknisk synvinkel är kakao, som under en lång period konsoliderat och bildat en bottenformation. Nu sticker priset samtidigt som fundamenta ger stöd åt uppgången.

I början av året fick man betala drygt $1800 per ton kakao, i dag ligger priset på $2150 men då motstånden ovanför är så och svaga, har vi en potentiell uppgång till minst $3000.

Efterfrågan på kakao minskade kraftigt under 2016 men har stabiliserats under 2017 för att nu öka, vilket innebär att överskotten inte beräknas bli så höga som man tidigare räknat med. I slutet av februari presenterar International Cocoa Organization nya siffror.

Det är inte läge att invänta denna statistik före köp. Att priset redan vaknat till liv kan vara ett tecken på att välinformerade aktörer tar position på de kommande siffrorna. Det är i dag, innan ”nyheten” är ute, som man bör göra entré, vilket också innebär ökad osäkerhet med risk att ha fel.

Söker man säkerhet och trygga, riskfria affärer, är börsen fel ställe, inte ens de med insiderinformation kan agera säkert, för ibland reagerar marknaden inte som den borde. Den legendariske spekulanten Jesse Livermore lade fram det så här:

Every occupation has its aches and pains. If you keep bees, you get stung. Me, I get worried. It´s either that or stay poor. If I´ve got a choice between worried and poor, I´ll take worried anytime.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons