BT-annons
Fredag 21 september 2018
ANNONS
strip

photo
2018-04-16
photo


Årets trejd på gång!
Intresset för guld är lågt, importen till Indien låg och antalet öppna kontrakt fallande.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den här veckan var det guldet som piggnade till. Men just som priset stod redo för en stark momentumvåg upp, föll kursen tillbaka. Det är dock något normalt och förändrar inte det positiva i att vi haft en lyckad attack från köparna att ta kursen mot högre högsta.

En eventuell fortsättning upp i guld kan nu få stöd från ökade oroligheter i Syrien och direktiven från Vita Huset. Men det är inte bara detta som styr priset på guld som så länge varit redo för en våg upp i ett område fritt från motstånd där det bör ligga en hel del stoppar som ger volym.

Marknaden söker sig till områden som ger hög volym och just nu bör volymerna i guldet ligga över dagens nivå snarare än under. Det finns sedan en rad fundamenta som stärket investeringar i guld: såsom skydd av kapital under oroliga tider och att guldpriset, liksom aktiemarknaden, har en tendens att stiga över tid, i takt med att köpkraften av dollarn försvagas.

Skall man leta på något negativt om guld kan det vara att Indiens guldimport minskade i mars inför Hindu Akshaya-festivalen. Mönstret har alltid varit ökad efterfrågan av guld inför detta event. Nu importerades bara 64,2 ton guld, vilket är 47 procent mindre än året före. Importen för första kvartalet dök med 42 procent till 159 ton.

Indierna brukar omnämnas som världens bästa guldhandlare, kanske har de rätt denna gång. Dock visar data också att förra årets import var rekordstor och därmed finns det ett utbud som kan täcka dagens efterfrågan.

Statistik från CFTC visar att större aktörer och hedgefonder sålt av stora delar av tidigare nettoköpta positioner. Det vore ganska typiskt om det kom en större rörelse upp lagom när de sålt av. Det skulle kunna ge stöd åt en ny våg upp i guld.

För vid tidigare test hade ”alla” köpt, hedgefonder låg på rekordstora positioner, ETF:er rapporterade om inflöde. Det fanns inte tillräckligt med köpare för att driva en våg upp. Efter en längre tid med tveksamma rörelser har de alltså gjort exit. Antalet öppna kontrakt har minskat, vilket är en viktig detalj.

Intresset för guld är inte lika stort i dag som det var när samma nivå testades för några månader sedan. Antalet öppna kontrakt, Open Interest, är lägre även om priset är högre.

Det finns många vid sidlinjen i dag, många tänkbara köpare som kan ge stöd åt en positiv pristrend i guld, aktörer som alltså inte fanns för några månader sedan (när OI låg på topp). Kanske var det inför en eventuellt kommande våg upp i guld detta år som ”världens bästa” guldhandlare redan förra året köpte guld?

Statistiken från CFTC visar också tt större aktörer sålt silver blankt även då kursen är fast mitt i en liten räjong som ligger inom en större. Silver är helt trendlös, varken köpare eller säljare styr på kort eller lång sikt. Priset noteras runt $16.60 just nu, tidigare alla tiders högstanotering ligger på $50. Potentialen är enorm i silver. Volatiliteten är någonstans mellan kryptovalutor och guld; silver erbjuder högre volatilitet än guld men inte riktig med samma fart som bitcoin.

Just nu är volatiliteten i silver dock extremt låg, ingenting händer. Men det är just då som man bör ta position, före alla andra, under stillsamma perioder när de små rörelserna innebär att man kan ta stora positioner. För ju mer volatiliteten ökar, desto bredare stoppar bör man använda och därmed mindre positioner. En liten position i dag kan vara enorm om kursen går till $30, vilket bara är lite mer än halvvägs upp till tidigare alla tiders högstanotering.

Om silver bryter upp över tidigare toppar gäller starkt köp, det kan bli årets affär. Större aktörer måste då återköpa sina blankningar men också gå långa med den nya trenden. Det kan vi säga med relativt stor säkerhet, eftersom denna grupp spekulanter alltid har en tendens att följa trenden, ligga på rätt sida i större trender.

Det är i större trender som det finns stora pengar att hämta, vilket Jesse Livermore påpekade:

”It was never my thinking that made the big money for me, it always was my sitting.” – Jesse Livermore

Vid onsdagens Trejdingklubben Online hade vi ett specialprogram om Livermore, klicka här för att lyssna på detta på youtube!

Och när du väl är på yotube, ge oss en tumme upp av det du vill ha mer av och kommentera gärna innehållet, följ vår kanal och berätta gärna för vänner och bekanta om att Börstjänaren finns till – det betuder mycket för oss!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons