VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2018-08-13
photo


Erdoğan, Putin, Trump – recept för kris
Fredagens kraftiga rörelser i valutamarknaderna kan ge svallvågor till aktieindexen och starta en bear-marknad.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Amerikanska aktieindex noteras på höga höjder samtidigt som dollarn rusar mot högre högsta. Fredagen bjöd på en kraftig förstärkning av dollarindexet (en korg med de mest handlade valutorna mot US-dollarn).

De största rörelserna ser vi dock inte i ”majors” utan i turkiska lira och ryska rubel. Både lira och rubel kraschade i fredags. Och det var inga små rörelser det handlade om när det bar iväg utför. Det kom dock inte som någon överraskning; i vanlig ordning sker dessa ras med redan befintliga trender.

Vad som blev den utlösande faktorn för fredagens ras var Donalds Trumps twittrande och ett handelskrig som eskalerat. Den ekonomiska datan som tar temperaturen på ekonomin i USA har länge varit positiv, det kan därför vara svårt att föreställa sig en bear-marknad framöver.

Handelskrigen och sanktioner kan dock vara det som utlöser nästa stora kris. Ekonomer från den österrikiska skolan (austrian school of economics) verkar vara eniga om att den stora förloraren på sanktioner och handelskrig är USA själva.

Enorma rörelser i valutamarknaden kan nu skapa svallvågor som sänker det mesta och då också de amerikanska indexen. Vi har sett det förr hur en stabil marknad plötsligt helt kollapsar när paniken sprider sig, som tex. krisen i Asien 1997, ”Asian Contagion”. Det började i Thailand och följdes av devalveringar och oroligheter i valutamarknaden. Krisen spred sig till världens aktieindex som störtdök.

Under veckan som gick blev det klart att USA kommer att införa sanktioner mot Ryssland på grund av nervgiftattacken mot Sergei Skripal och hans dotter Yulia Skripal i mars 2018. Vladimir Putin menar att det är nonsens och dagen efter kom hot tillbaka från Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev som förklarade ekonomiskt krig vid sanktioner mot bankverksamhet.

Den ryska rubeln har länge varit svag mot dollarn men i fredags accelererade trenden i en hastighet som är mycket oroande. Det var dock turkiska lira som ledde resan ned.

En svag lira hänger samman med att Donald Trump godkänt en fördubbling av tullarna på turkiskt stål och aluminium. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gjorde dock inte läget bättre när han i fredags sade att alla de som har utländska valutor och guld under kudden, skall konvertera detta till turkisk lira.

Aktiemarknaden svarade med att stänga på minus efter relativt små rörelser ned medan guldet var stabilt. Eftersom den amerikanska aktiemarknaden ännu trendar upp i positiva trender, är det för tidigt att oroa sig men man kan börja förbereda sig på kris.

Den dagen när S&P 500 går ned till en lägre lägsta, är det möjligt att svallvågen från denna valutakris spridit sig och att vi då kan få en riktig krasch. De extrema värderingar som råder i dag kan behöva kylas ned. Och vad vi vet från kriser så brukar det gå snabbt utför, på bara några månaders tid kan flera års uppgång raderas ut. Det är då vi får se vem som ”badat naken”.

Klicka här för en graf över lira, klicka här för att se rubeln!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons