VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2018-03-19
photo


Och Venezuela skälvde
Krisen i Venezuela stöttar oljepriset som snart kan komma att nå $100.

 

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Priset på råolja avslutade veckan starkt och efter statistik från International Energy Agency, som rapporterar om en stabil ökning av den globala efterfrågan på råolja. Industrier går på högvarv och priserna stiger. Samtidigt är utbudet stabilt, det ökar inte även om priset stiger. Förväntningarna låg på att International Energy Agency skulle rapportera om ökat utbud som följd av ett högre pris.

Det hade givit en mer neutral bild och bekräftat dagens prisnivå som stabil. Istället ger det nu sken av att även om priset är högt ökar bara efterfrågan och alltså inte utbudet globalt.

I USA ökar dock produktionen av olja i rekordfart. Ju högre priset stiger desto mer lönsam blir skifferoljan. Men det räcker inte, oljemarknaden är så mycket större än bara USA.

Ett högt oljepris har satt fart på produktionen i oljeproducerande länder förutom i Venezuela som trots ett relativt högt pris inte längre lyckas få fram olja.

Ett lågt oljepris har i vissa medier framställts som orsaken till Venezuelas totala kollaps och katastrof. Landets befolkning svälter och välutbildade flyr landet – precis det som inträffade i Ayn Rands bok Atlas Shrugged (sv. Och världen skälvde).

Helt plötsligt försvann alla entreprenörer och allt slutande fungera. En alltför stor och kontrollerande stat ledde till slut till att kompetensen försvann och alla möjliga och omöjliga katastrofer började plötsligt inträffa där ingen hade ansvar.

Att oljestinna Venezuela inte lyckas producera olja kanske verkar obegripligt (för den som inte läst Atlas Shrugged eller studerat den österrikiska ekonomiska skolan, som bl. a. starkt framhåller entreprenörernas avgörande roll för en sund marknadsekonomi).

Nu har dock kompetenta ingenjörer flytt för sina liv, deras hus plundrats och övertagits av vandaler, husockupanter som försvaras av landets ledare Nicolas Maduro. Det saknas incitament för att jobba i Venezuela; arbete måste löna sig för att det skall bli utfört. ”Por la plata baila el mono”, som det spanskspråkiga talesättet lyder: ”Apan dansar för pengar”.

OPEC-länderna har kommit överens om att minska produktionen av olja i ett försök att lyfta priset. Ett lägre utbud från Venezuela hälper organisationen att nå sina mål.

Lagerstatistiken i USA är på väg utför, dvs. lagren befinner sig i en fallande trend; de sinar då kurvan pekar spikrakt ned. De senaste veckorna har vi visserligen kunnat läsa om ökade oljelager, men i den mån ökningarna skapar rubriker kan det leda till ett felaktigt intryck. Ökningen är marginell, knappt märkbar i förhållande till minskningen det senaste året.

En teknisk handlare som analyserar priset ser en vanlig rekyl mot trenden. Veckans statistik visade en ökning med fem miljoner fat, vilket kom som en överraskning och inte kunde förklaras, då importen minskat samtidigt som industrin efterfrågat mer. Lagren av bensin och villaolja minskar kraftigt.

Vidare påverkas oljepriset också av USA-dollarns värdering mot andra valutor. Just nu ser dollarn ut att kunna bottna mot avgörande valutor som sterling och euro, vilket kan få dollarindexet in i en positiv trend.

En svagare dollar har tidigare korrelerat starkt med oljan och är kanske den bästa förklaringen till att oljan rusat i pris. För en lägre dollar innebär att oljan blir billigare för köpare med andra valutor. Står priset stilla och dollarn tappar i värde, får man helt enkelt mer olja för samma mängd euro eller den valuta som betalningen sker med.

Den senaste tidens tveksamheter i priset, har fått större aktörer att minska ned på sin nettoköpta position samtidigt som antalet öppna kontrakt (Open Interest), minskat. Det är dock normalt att positionerna minskar när priset inte trendar.

Hedgefoner och större aktörer ligger fortfarande kvar med relativt höga nettoköpta positioner. De tror alltså på uppgång och har tagit position på det.

I bensin ligger större aktörer kvar på gigantiska köpta positioner men i värmeolja har de minskat ned på de köpta från drygt 110 000 kontrakt till 80 000 kontrakt.

Trendföljande tekniska handlare bör ha köpt olja och oljerelaterade produkter för en fortsatt uppgång. Nu när prisstegringen börjar bekräftas av den fundamentala bilden kan vi kanske få nästa våg upp, som kan ta priset till $100 eller högre, även om dollarn är stabil.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons