VECKA 46
Fredag
15
November
BT-annons
2018-03-26
photo


Vem säger vad och varför?
Marknaden vänder ned och det finns alltid hopp om en återhämtning.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Nu ser det riktigt illa ut på de amerikanska och europeiska börserna. Tidigare rasade indexen från högre toppar, nu bär det utför efter lägre toppar. Priset på råolja rusar i höjden, Fed höjer räntan och planerar ytterligare höjningar, marknaden har vänt ned från en topp som kanske inte kommer att återtestas på flera år.

Det finns all anledning till oro. Tryggheten från en stabil och växande ekonomi är en falsk trygghet. För på toppen ser det alltid som trevligast ut. Enligt tidigare Fed-chefen Janet Yellen är det inte troligt med en ny finanskris under vår livstid, vilket hon påpekade redan förra året.

”Banks ’very much stronger’; another financial crisis not likely ’in our lifetime” – Janet Yellen

Janet Yellen är som en företagsledare; en vd förväntas inte säga något negativt om bolaget och Ms Yellen jobb som Fed-chef (före detta) är att skapa trygghet och förtroende för marknaden och dollarn.

Nu när marknaden vänder ned gäller det att förstå vem som säger vad och varför. Företagsledare och rapporter fungerar fint som underlag för köp i en bull-marknad men i en fallande trend räcker det inte med positiva nyheter och goda framtidsutsikter. För det vd säger är data som är känt i dag och inprisat redan före rapporter, marknaden har en tendens att ligga 6-12 månader före kända fakta.

Endast de mest välinformerade kan förstå och bearbeta fundamental data och då på sitt område, det gäller för aktier såväl som för råvaror och valutor. Som liten spekulant har man inte en chans att sammanställa och tolka all information som ständigt flödar ut. Men trenden går bra att analysera och följa, och den visar vad de som är pålästa gör.

Det finns ingen som kan förutspå marknaden och som gästskribenten Stefan Sundqvist konstaterade på Börstjänaren i helgens repriserad krönika; är personlig rådgivning, aktietips och nyhetsbrev bortkastade pengar. Stefan skriver om att marknadens experter inte har fler rätt än 50 procent över tid. Det enda man kan göra är att ”Låta det rulla på med en trailing stop. Försök inte gissa toppen.”.  Läs artikeln här!

Men analytiker, mäklare och andra spågubbar försöker inte alltid göra det som är rätt, eller det som de kanske vet är rätt. Sällan hör man varningar om en bear-marknad från större institut, det finns alltid hopp om en återhämtning. 

Att säljråden är få och har en tendens att komma först efter en längre nedgångsperiod har psykologiska orsaker. Det har visat sig att smärtan av att missa en bull-marknad är större än den känsla som uppstår när man förlorar pengar. En mäklare eller analytiker som rekommenderar sin kund att sälja just före en kraftig uppgång har snart inga kunder kvar. Eftersom träffsäkerheten i analyserna har en tendens att vara låg, är det säkrare för rådgivaren att alltid satsa på att marknaden kommer återhämta sig och gå upp, vilket delvis är rätt, för väntar man tillräckligt länge har marknaden en tendens att nå högre höjder. Om och när detta blir sant för japanska Nikkei-indexet som efter snart 30 år ännu inte passeras toppen från år 1990, återstår att se.

En kund som förlorar pengar kan lätt känna sig bekväm och finner en tröst med de förklaringar som läggs fram när marknaden faller men man lever också på hoppet att marknaden kanske vänder upp igen, vilket gör förlustperioderna mindre jobbiga.

När en mäklare dessutom rekommenderar kunden att blanka och har fel, är det ett säkert sätt att snabbt radera sin kundbas. Att förlora pengar när marknaden stiger är få som kan klara av. 

Att göra exit för tidigt och att ha fel är dock normalt, det är en del av börsspekulationrn som inte går att komma från, men en klen tröst för den som kämpar med att stilla sina känslor efter marknadens brutala framfart.

Politiker säger det folk vill höra och det gör alltså också marknadens aktörer. Det finns lite pengar i att undervisa den stora massan i vad som är rätt och fel, betydligt mer ligger i att göra som de vill och spela med, hålla hoppet uppe.

Därför måste man själv ta ansvar för sina investeringar, för att inte ge tillbaka allt i nästa bear-marknad.

När vi följer trender är vi alltid ute ur marknaden när den rasar. Nackdelen är att vi även är ute de gånger nedgångarna blir kortvariga och nya toppar snabbt åter är i sikte. Den långsiktiga investeraren gör bättre än en aktiv trendföljare i en långsiktig trend men för att göra det måste investeraren behålla under oroliga perioder som riskerar att vara början på en ny bear-marknad. 

Marknaden bjuder på många ”falska” nedgångar som får trendföljaren att springa mot exit i onödan. Men den dagen när det riktiga raset kommer, är dagen då man ser vem som badat naken.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
 
 
 
 
 
 
 
Annons