BT-annons
Fredag 24 maj 2019
ANNONS
strip

photo
2018-08-27
photo


Köp allt utom kronor!
Både europeiska och amerikanska aktieindex stiger, svenska kronan fortsätter att rasa.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Handelskriget fortsätter med nya tullar och straffavgifter men det hindrar inte S&P 500 att nå nya högra höjder. I fredags steg indexet till en ny årshögsta. Därmed är hela kraschen från januari och februari återhämtad.

Nasdaq 100 passerade tidigare topp redan i juni men Dow Jones har fortfarande en bit kvar. Man bör ligga lång, ha köpt för fortsatt uppgång, eftersom trenderna är positiva. Att marknaderna fortsätter att klättra trots att vi matas med nyheter som borde vara negativa kan tolkas som om att det borde finnas en momentumvåg kvar i denna bull market.

Dagens uppgång med start i mars 2009 har pågått lika länge som uppgången från oktober 1990 till mars 2000. Uppgången slår alla tidigare perioder och kan sägas ha pågått dubbelt så länge som vad en normal bullmarknad gjort sedan 30-talet.

Ju högre marknaden går desto mer uppblåst blir bubblan och det som sedan brukar ske är panik och kaos i en bear-marknad. Det är när vi får rikligt betalt för att blanka marknaden med fallande tender. Men det är inte bara att blanka för att marknaden står högt. Om vi nu är inne i en extremt långvarig bull-marknad så kan det troligtvis bli ännu mer extrem.

För många kan det vara svårt att föreställa sig 12 månader till i en starkt stigande trend men det är fullt möjligt. Även om vi är inne i den längsta perioden så är uppgången ännu inget som imponerar, bara plus drygt 300 procent! Uppgången på 90-talet tog marknaden upp med över 400 procent och uppgången mellan 1932-1937 var även den mer, dock endast marginellt.

Med dessa siffror i åtanke är det alltså inte omöjligt att vi får en fortsättning upp, att dagens bull har mycket mer att ge. Det är vad vi tar position på till BT Multi-portföljen, där fokus nu helt ligger på köp.

Svenska OMXS30 är nu äntligen med upp mot högre toppar men i detta index är det inte svårt att föreställa sig en uppgång de närmsta månaderna, då kursen rört sig sidledes i över ett år. OMXS30 har samlat kraft sedan början av 2017 och i ett längre tidsperspektiv har vi inte haft någon kraftig våg upp till nya toppar sedan 2015. Till vår svenska portfölj är det också fokus på köp just nu men inte allt på en gång och vid dagens överköpta nivå. Efter ett utbrott till en högre topp kan indexet vara redo för en liten dipp.

Varför OMXS30 stiger är dock en lite svårare ekvation att lösa, speciellt då vi står inför ett val. Men korrelationen med kronan är hög. Indexet har nu en tendens att ta ett kliv upp samtidigt som kronan tar ett steg nedåt. Den svenska kronan befinner sig i fritt fall mot dollarn, något som media ännu inte lyft fram och därmed kanske det finns mycket kvar i rörelsen.

Två intressanta affärer inför 9 september är att köpa OMXS30 på utbrottet och blanka svenska kronan på rekylen som vi just nu ser.

Följ USD/SEK i BT Charts med över 500 marknader uppdaterade dagligen!

 

Grafer från Thomson Reuters Xenith

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons