BT-annons
Tisdag 22 januari 2019
ANNONS
strip

photo
2018-08-06
photo


Hettan eldar på vetepriset
Sverige går från netto exportör av vete till importör, Ukraina kan förbjuda export och priset rusar både i Chicago och Paris.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Årets extrema värme innebär att den svenska produktionen av vete kommer att sjunka med 40 procent i år. Sverige går från netto exportör till importör. Utan regn de närmsta veckorna kommer det också bli problem med utsädet för vintervetet.

Det ökar svensk efterfrågan på europeiskt vete, vilket minskar utbudet. I Paris (på Euronext) har priset rusat till en ny femårshögsta. Nu får man betala 220€ per ton. Eftersom utbudet går åt att mätta närliggande länder sjunker exporten från Europa, vilket ökar intresset för amerikanskt vete; i Chicago har priset nått över 600 cent per bushel, en fleraårshögsta.

Det är dock inte bara hettan i Sverige som sätter fart på priset. Svenska volymerna är mycket små, endast 1,9 miljoner ton, ned från 3,2 miljoner ton. I Tyskland räknar man med en betydande minskning av skördarna paga torka och i Ukraina kan exportförbud komma att införas.

För bara några veckor sedan rasade spannmålspriserna i Chicago. Det var i samband med att handelskriget mellan Kina och USA trappades upp. Ledande på nedsidan var sojabönor medan vete uppvisade en relativ styrka i nedgången. Priset på majs var med i en kraftig rörelse ned men inte lika stark som i sojabönor.

Nu har vi alltså sett en ”reversal” där köparna rusar in samtidigt som priserna stiger kraftigt. I sojabönor handlar det om en rekyl mot en trend men i majs och vete är det hög tid att börja jobba med köpknappen och rida vågen upp.

Eftersom vete leder uppgången, är det där vi i första hand köper. Det är ett mycket spännande läge just nu eftersom vetepriset vägrat trenda ända sedan 2013-2014. Spannmål brukar röra på sig snabbt i explosiva rörelser men inte de senaste åren.

Vad vi vet är att sidledes rörelser följs av trender, förr eller senare, men vi kan aldrig lista ut när. Vi kan dock köpa när priset når en högre högsta, då är vi garanterat med den dagen då vi får en riktig trend. I väntan på den kan man räkna med att ha fel några gånger, så kallade falska utbrott där högre högsta inte leder till någon trend. När det sker gäller det att snabbt stänga positionen.

Den senaste statistiken från CFTC visar att hedgefonder och större aktörer återköpt sin enorma netto blankade position i vete som de låg på i början av året. De har dock inte köpt för uppgång ännu men fortsätter priset upp och fler kan se trenden, finns det mycket köpkraft som just nu står vid sidan av. Det finns helt enkelt tillräckligt med spekulanter som ännu inte köpt för att priset skall kunna explodera i en positiv trend de närmsta 3-4 månaderna.

I majs har spekulanterna också en neutral position. Likt vete har majs rört sig sidledes sedan 2014, det är på tiden att trendföljare bli belönade i dessa marknader!

Följ priset på vete i BT Charts, grafer varje dag på 500 marknader!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons