VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2022-06-11
photo


Tradingpsykologi 7: Socialpsykologi VI – Tips och rykten
Idag avslutar Henrik Hallenborg det digra avsnittet socialpsykologi i sin serie om tradingspykologi. Kärnan i denna aspekt av tradingen är att så långt det är möjligt undvika att låta sig påverkas av andra.

 

Som avslutande exempel på detta får vi stifta bekantskap med två av historiens mest kända traders.

Ansvar eller försvar?
Det känns bra för en person med dåligt självförtroende och bristande kunskap att förlita sig på andra, som är starkare och utger sig för att veta bättre. En behaglig känsla sprider sig i kroppen – ansvarslöshet. Går något fel är det aldrig vårt fel utan alltid någon annans. Det är en typ av försvarsmekanism som är helt normal och skyddar vårt psyke, vår självbild, vår sans.

När vi var barn och fick en tillrättavisning kunde vi komma från en obehaglig situation genom att skylla felet på någon annan. Att på ett eller annat sätt frånsäga sig ansvar är ett inlärt beteende för att rädda oss själva.

Men som trader har man inte råd med den extravagansen. En trader måste lämna låtsaskompisen i barnkammaren, ta ansvar och sluta ljuga inför sig själv – och någon annan som lyssnar finns inte.

Det är extremt viktigt att själv ta ansvar för sitt agerande och sina förluster, i annat fall kommer vi aldrig att utvecklas och lära av det som gick fel. Det gäller naturligtvis inte enbart inom trading utan är nog värt att tänka på för de flesta även inom andra områden.

Dåliga perioder
De värsta tipsen har en tendens att komma under tider då tradingen går dåligt. Det är då vi är som mest sårbara och står vidöppna för allehanda björntjänster och förslag. Under en vinnande period närmar vi oss marknaden med en annan attityd och kan agera självständigt.

Personer som förlitar sig på tips och rykten kan lida av beslutångest och måste ha någon som talar om för dem vad som skall göras. Beslutångest är ofta relaterat till osäkerhet och dåligt självförtroende, vilket är ohyggliga egenskaper hos en trader.

Att handla på tips och rykten känns kanske bra, men det är en typ av trading som inte är hållbar i längden, om du inte har personlig kontakt med Warren Buffett. Och även han har f.ö. fel ibland, och har du otur, får du tipset på en trade som inte går vägen. Ingen kan förutspå framtiden, varje tillfälle är unikt och den som ger ett tips gör det för egen vinning. Glöm aldrig bort detta!

I dag sker informationsflödet på börsen fort, och vid det tillfälle som du känner till ett rykte, känner också hela Wall Street till samma sak. Att spendera dagarna letandes efter insidertips och rykten på olika chattsidor är enbart för lycksökande förlorare. Den som är smart och tänker själv använder istället tiden för analys eller utbildning.

Vi blir alla påverkade av nyhetsflödet och det vi läser i dagstidningar. Genom att läsa en journalists åsikter kan vi omedvetet bli påverkade. Journalister har ingenting av värde att förmedla till dig som självständig trader. (Inte ens om de försöker förmedla en intervju med en professionell trader, eftersom de sannolikt har bristande insikt i vad som är viktigt och inte, och istället skriver det som ger störst rubriker.) Det enda de möjligtvis kan bidra med är ett mätglas på börsens temperatur: ju mer korkade, dumma och självsäkra artiklar, desto närmare är marknaden en topp eller botten!

Avslutning- tradingprofiler
Jesse Livermore, som vi citerade i inledningen av artikelserien, var på det klara med hur stor påverkan från andra är. På hans kontor var det inte tillåtet att tala och uttrycka åsikter. Kontoret var isolerat från andra och han diskuterade aldrig med andra under tradingen, för att inte tappa fokus.

En annan känd tradingprofil, vars framgång grundade sig på isolering, är Nicolas Darvas. I den läsvärda boken, med den något skrytsamma titeln, How I made $ 2 000 000 in the Stock Market, berättar han hur han på 1950-talet byggde upp en förmögenhet genom att vara så långt borta från Wall Street som möjligt.

Darvas var dansare och reste runt världen på turné. Han var ofta på andra sidan jorden då han ringde sin mäklare och gjorde affärer. Det enda beslutsunderlaget han hade var historiska data över de aktier han spekulerade i. Strategin byggde på att köpa vid utbrott från konsolidering, han kallade dessa formationer för boxar. När Darvas gjort sin första förmögenhet köpte han en tradingplats på Wall Street.

Det intressanta är att då han satt på första parkett, mitt i centrum för tips och rykten, förlorade han. Efter att ha förlorat en stor del av förmögenheten beslutade han att återuppta sin gamla strategi och inte närma sig Wall Street. Hans mäklare fick order om att inte nämna några nyheter eller rykten under deras telefonsamtal. Snabbt började Darvas åter att göra vinst och nådde sitt mål på $2 000 000.

Hemligheten bakom Darvas framgång är dock inte enbart isoleringen. Hans andra hemliga vapen var stop lossen. Positioner stängdes alltid snabbt om de gick fel. En fungerande riskhantering, då som alltid, den bästa huvudkudden – och den bästa tradingpsykologin!

Artikeln är en repris från 2008, se fler läsvärda artiklar:

Tradingpsykologi 1

Tradingpsykologi 2: socialpsykologi - inledning

Tradingpsykologi 3: socialpsykologi II – börsens psykologi

Tradingpsykologi 4: Socialpsykologi III - Tradinggrupper

Tradingpsykologi 5: Socialpsykologi IV - Social Anpassning

Tradingpsykologi 6: Socialpsykologi V - Propaganda

Tradingpsykologi 7: Socialpsykologi VI - Tips och rykten


Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons