VECKA 38
Lördag
23
September
BT-annons
2008-02-21
photo


Tradingpsykologi 5: Socialpsykologi IV - Social Anpassning
Människor påverkas av varandra, i både positiv och negativ riktning. Få är så pass självständiga att de kan stå helt utanför den stora massan. Detta är dock nödvändigt för att lyckas som trader. I dagens avsnitt går vi närmare in på vad som krävs.

Stresshormoner
Vi påverkas alltså hela tiden av varandra och den grupp vi tillhör. Detta funktionssätt är något naturen har utrustat oss med för att underlätta social anpassning. Även den mest erfarna trader kan ha svårt att undvika påverkan från andra. Det är när vi tagit en position i marknaden som vi är mest sårbara. Stressen växer och får oss att känna osäkerhet.

När vårt kroppsliga stresshormon sätter in minskar vår förmåga att fatta riktiga beslut och tänka rationellt. För att undvika detta måste stressade situationer undvikas, vilket kan göras genom att arbeta upp ett självständigt tänkande.

Självständighet
En person med gott självförtroende har lättare än andra att undvika stress och blir heller inte lika påverkad av en grupp. Det är lätt att vara kaxig och gorma inför andra när börsen är stängd, men när väl gonggongen slår och portarna öppnar med kraftiga rusningar både upp och ner i marknaden såväl som i tradingkapitalet, söker vi trygghet och stöd hos andra om vi inte finner det i oss själva.

Regler
Var och en måste stänga av all information som kan vara skadlig för tradingen. Genom att på förhand veta vad vi skall förlita oss på, kan vi sätta upp regler för vår trading. Regler, med vars hjälp vi endast agerar på det som vi, av tidigare erfarenhet vet, fungerar för oss. En trader måste bygga upp ett självförtroende så starkt, att han inom sig själv finner de positiva funktioner som en grupp kan ge.

Råd
Att byta idéer och lyssna på andra traders är givetvis ett måste i vår inlärningsprocess. En trader måste dock alltid ha vattentäta skott mellan sin egen trading och andras; vad som fungerar för andra kanske inte fungerar för dig. Att rådfråga någon annan om en position tillhör förlorarbeteendet.

Alla beslut måste tas av dig själv, för att du sedan skall kunna utvärdera ditt agerade och på så sätt utvecklas. Oftast sker rådfrågning då positionen som intagits är alltför stor och går över all rim och reson för vad som är normal risk. Trada med små positioner till att börja med – och Tänk Själv!

Själva tanken att fråga någon annan vad man skall göra före, under eller efter man tagit position, får aldrig uppstå. Det finns ingen som vet hur kursen kommer att röra sig och ditt eget beslut är därför minst lika bra som någon annans.

När vi får råd från någon annan och agerar efter det, gör vi det för att själva slippa ta ansvar. Det finns inget att lära av det. Det enda lärorika är du, efter ett antal förluster, kommer att inse att du förlorar pengar till marknaden utan att lära dig någonting alls om trading, eftersom du gjort andras misstag och inte dina egna. En kostsam och tidsödande återvändsgränd på din tradingbana.

Statussymboler
Pengar och makt ger i vårt samhälle en status, en beundran av den som lyckats roffa åt sig mest. Genom att tjäna mycket pengar, som är en dröm för många, kan vi köpa statussymboler som dyra bilar, hus och smycken. Att vi drömmer om mer än vi har ligger djupt inrotat inom oss.

Svag grundtrygghet
En svag grundtrygghet och kanske otillfredsställda behov i barndomen kan ge upphov till en överdriven statusjakt. När en person som tillhör en grupp kan bravera med sin framgång kan det ge prestige i hans tillhörighetsgrupp och hans position stärks, vilket är en drivkraft.

Drivkraft
Personer som närmar sig tradingen för att vinna status i vårt samhälle närmar sig trading utifrån fel utgångspunkter. Det krävs mycket mer än enbart ett begär att tjäna pengar för att lyckas, man måste i grunden tänka rätt. De som investerar på börsen gör det självklart för att tjäna pengar, det är ju det primära målet för alla aktörer.

För att lyckas måste det dock finnas en drivkraft utöver begäret att skaffa sig status. Ett stort intresse för vad man gör är av större vikt än intresset för att vinna status. Den som närmar sig trading enbart för att vinna respekt hos andra, gör bäst i att söka sig till ett annat område.

Vad som är gemensamt för alla som lyckas på sitt område, är att de trivs med vad de gör och deras intresse är så pass stort att pengar har en mindre avgörande roll.

I nästa del av artikelserien fördjupar vi vår självständighetssträvan genom att bl. a. titta på hur vi påverkas av den flod av propaganda som dagligen sköljer över oss.

Tradingpsykologi 1

Tradingpsykologi 2: socialpsykologi - inledning

Tradingpsykologi 3: socialpsykologi II – börsens psykologi

Tradingpsykologi 4: Socialpsykologi III - Tradinggrupper

Tradingpsykologi 5: Socialpsykologi IV - Social Anpassning

Tradingpsykologi 6: Socialpsykologi V - Propaganda

Tradingpsykologi 7: Socialpsykologi VI - Tips och rykten


Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons