VECKA 47
Lördag
23
November
BT-annons
2007-03-05
photo


Garanterade aktievinster – för dig utan skrupler!
Börstjänarens medarbetare Harry Schüssler presenterar idag, i sin allra första krönika, en metod som GARANTERAR AKTIEVINSTER! Sannerligen efterlängat i dessa tider av börsras – eller? Nja, som alltid, finns det (minst) en liten hake...

 

För den aktiespekulant som är girig finns det en lucka i lagen. Det är fritt fram att öppna den. Men det gäller att vara skrupelfri. Den etiske får berika sig på andra sätt, och kan därför sluta läsa här.

[image]Penninghunger är för övrigt inte nog. Det gäller även att hitta ett bolag som är under uppköp. Men det lär inte bli alltför svårt. Det är alltid något offentligt erbjudande som är i färde. Just nu (mars 2007) skulle exempelvis golvföretaget Pergo fungera bra.

Vanligtvis är det som bekant lönsamt att lokalisera ett kommande (och förhoppningsvis rejält sockrat) bud. Men med den metod som jag beskriver går det utmärkt att kliva in i ett senare skede. Knepet tar nämligen sikte på det som händer i nästa fas. När resultatet av det offentliga erbjudandet kan överblickas brukar det alltid finnas ett antal små aktieägare som har valt att inte nappa. Det kan bero på att de inte gillar budet, eller på att de helt enkelt inte uppmärksammat det. Oavsett vad anledningen är lär storägaren inte ge upp möjligheten att komma över de sista utestående aktierna. Detta sker medelst tvångsinlösen. Därigenom kan storägaren ta över aktierna till ett pris som bestäms av en skiljenämnd.

[image]Det är här luckan i lagen står på glänt. För att prissättningen av de återstående aktierna ska gå rätt till har varje minoritetsägare möjlighet att presentera en utredning – och få betalt för den av storägaren. Alla ska kunna bevaka sina ägarintressen. Ingen ska bli av med sina aktier billigt utan att ha haft chansen att argumentera i prisfrågan. Det som gör regleringen speciell är att utredningen, oavsett hur det går, ska bekostas av huvudägaren.

Detta gör det möjligt för den skrupelfrie, som egentligen inte alls tror sig kunna påverka priset, att skaka fram en utredning och ta duktigt betalt. Utredningen får dock inte vara alldeles usel. Det kan nog vara en god idé att investera i en lärobok om företagsvärdering. Med hjälp av den går det säkert att knåpa ihop en ”analys”.

Utredningen kan sedan återanvändas, nästa gång det är en tvångsinlösen på gång. Bolagets namn och några siffror behöver förstås bytas ut.

[image]Men fungerar detta verkligen? Ja, det finns personer som livnär sig på sådana här utredningar - och på aktiebolagslagen 22:23. Särskilt flitig är en person som vi kan kalla Daniel. Han köper systematiskt småposter i bolag där en tvångsinlösen kan förväntas, och ”slåss sedan för sin rätt” inför skiljenämnden. Och var så säker på att han inte glömmer att skicka in kostnadsräkningen. Säkert gillar inte Daniel och de andra att få konkurrens. Risken är ju att det här används av så många att det blir ett allvarligt bekymmer. Någonstans går rimligen en smärtgräns för hur mycket även en storägare ska behöva acceptera i form av, egentligen onödiga, kostnader. I själva verket är det ju sällan som skiljenämnden kommer fram till något annat bud än det som presenterades i det offentliga erbjudandet. Prisfrågan är alltså i praktiken ofta redan besvarad, och fortsatt utredning därför överflödig. Och det kan därför mycket väl komma en dag då riksdagen sätter stopp. Det kan bli så att den lille aktieägaren visserligen är välkommen med sin utredning. Men om den inte har påverkat nämndens inställning till priset blir det ingen ersättning från storägaren.

Än så länge är lagens lucka emellertid öppen. Det som krävs är således att man köper aktier i ett bolag som är under uppköp (eller där ett tvångsinlösenförfarande redan har påbörjats). Sedan gäller det att med stort tålamod avvakta, och alltså inte tacka ja till något erbjudande. När det därefter kommer ett brev om att en skiljenämnd är utsedd börjar det bli dags att slipa på (den välbetalda) utredningen. Många andra småägare låter sig representeras av en så kallad god man. Men inte Daniel – och alla giriga efterföljare som har läst ända hit.

Köptips för den oetiske girigbuken: Pergo

Harry Schüssler

Harry Schüssler är jurist och expert på börsrätt. Han är med i styrelsen i Coeli Fonder AB sedan dess grundande 2001.

Redovisat innehav: Harry äger en liten post i Pergo, men har för egen del nyligen accepterat majoritetsägarens uppköpsbud utan att överväga någon egen utredning i prisfrågan.

Fotnot. Ur ABL 22 Kapitlet:
Kostnaderna för skiljeförfarandet
23 § Majoritetsaktieägaren skall svara för ersättningen till
skiljemännen och gode mannen samt för andra aktieägares
kostnad.

 
Harry Schüssler

 
 
 
 
 
 
 
Annons