VECKA 38
Fredag
22
September
BT-annons
2023-04-23
photo


ISMERNA – definitioner
Göran Högberg definierar kapitalism, fascism, socialism och kommunism.

ISMERNA - definitioner
Mitt kåserande om vad en marknad egentligen är, blev så omtyckt att några av mina läsare ville att jag skulle definiera "kapitalism" och "socialism" på samma sätt.

Detta gör jag ju förstås mycket gärna: Here we go!

KAPITALISM: Ett system där allt ägs och kontrolleras av individer. Inget tvång används mot någon som inte själv använder sig av tvång, våld eller skada mot annans egendom eller annan person. Här framkommer det solklart att tex. USA absolut inte är en kapitalistisk nation. De flesta länder kan man istället definera som "Fascist-demokratier".

FASCISM: Ett system där det mesta ägs av individer men kontrolleras av staten. Staten bestämmer vad de skall producera, hur mycket de skall ta betalt, lönenivån, vinstnivån. Även i "vanliga" länder av idag justerar staten vinstmarginalen hos företag via sin penningpolitik, skatter och subventioner.

SOCIALISM: Ett system som varit "chic" sedan förr-förra sekelkiftet. "Botemedel" mot alla "kriser"? När det faktiskt kan bevisas att den är orsaken till de flesta "kriser".

Alla produktionsmedel ägs och kontrolleras av staten. Konsumtionsvaror ägs privat. De flesta politiska partier i världen är, åtminstone filosofiskt, socialistiska, även om de inte är det i praktiken. Majoriteten tror att de själva tjänar på detta systemet och röstar därför på alla med ett "S" i namnet.

Den ultimata konsekvensen av socialism är ett "dog eat dog"-samhälle, där alla försöker leva på andras produktion som deras "rättighet". "Ledarna" bestämmer vad de "tycker" skall produceras. Trots att folk måste tvingas av staten för att systemet alls skall fungera, anses det "humanitärt" av de med förstörda eller selektiva möjligheter till perception.

Inte ens under Marx "formel" behöver affärer och liknande vara statsmonopol. Detta var en av anledningarna som under 1970-talet höll Englands levnadsstandard över Sovjets.

KOMMUNISM: Marx sade att detta var "slutstadiet". Karakteriserat av att staten skulle försvinna?? Allt skulle ägas av "alla". Trots denna drömvärlds "world view" av denna sekulära religion, eller snarare pga. denna, hålls den som ett "ideal" av många "stjärnögda" "intellektuella"??

Marx mål var att få folk att återgå till "paradiset" men samtidigt behålla alla teknologiska fördelar som kapitalismen skapat.

Folk är inte kalkerpapper-lika med identiska önskemål, varför hans teorier är ett opiat som trycks på godtrogna av personager vilka är hungriga för politisk makt över dem.

Artikeln är en repris från 2008.

 
Göran Högberg

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons