VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2007-11-11
photo


Be right, sit tight!
Har ni läst dagens krönika om miljonrullningen i Tricorona av Börstjänarens juridiska expert Harry Schüssler? Här följer Bosse Börstjänares kommentar ur ett tekniskt perspektiv.

Bosse Börstjänares kommenterar Harry Schüsslers krönika om Tricorona ur ett tekniskt perspektiv.

Oj, det var ingen dålig historia! En imponerande principfasthet, som påminner om den gamle gubben som aldrig sålde, omnämnd i alla tiders största tradingklassiker "Reminiscences of a Stock Operator".

Aktierna sjönk och sjönk och alla rådde den gamle gubben att sälja, allt högljuddare för var dag som gick, men han vägrade hårdnackat.

Bakblåsarna slet sitt hår i förtvivlan (när "alla" andra hade sålt) och frågade: Varför säljer du inte, VARFÖR?

Men gubben svarade lugnt: "Because it's a bull market!" Man kan inte hålla på och hatta... Och naturligtvis fick gubben rätt till slut!*

Det går knappast att säga emot slutsatsen att en fundamental aktiespekulant bör bemöda sig om att förstå verksamheten som han är delägare i.

Men om nu förnyelse av principer står på dagordningen måste jag även ta tillfället i akt och plädera lite för den tekniska sidan av saken.

Jag vet ingenting om utsläppsrätter, men det låter som någonting vars värde ytterst vilar på politiska beslut, vilket möjligen gör det till en högriskbransch. Men frågan är hur stor del av veckans närmare 40-procentiga ras som kan förklaras på fundamentala grunder. Det kan ju också röra sig om psykoligi, hysteri och panik. Dvs sådant som den tekniska analysen försöker pinpointa:

[image]
TRIC. Veckograf med 26 EMA (exponentiella glidande medelvärde).

Vi ser här i en graf där varje stapel betyder en vecka att Tricorona sedan oktober förra året vid tre tillfällen studsat eller fått stöd av 26 veckors glidande medelvärde, det medelvärde som vi på Börstjänaren brukar använda för att fånga den långsiktiga (halvårs-) trenden.

För oss kortsiktiga investerare är det för långsamt men när Tricorona i somras steg kraftigt mot en ny topp och sedan föll tillbaka mot medelvärdet, var det ett fint köptillfälle, när aktien åter vid pkt 3 träffade medelvärdet.

De senaste veckorna har Tricorona dock stigit mycket kraftigt och fjärmat sig extremt långt från medelvärdet. Därför var det ur teknisk synvinkel förstås relevant att fråga sig hur hållbar uppgången kunde tänkas vara.

Många tekniska analytiker skulle kanske sålt på förra veckans långa gröna uppstapel, då den representerade en s.k. Big Range Week. (Normalt talar vi om "Big Range Days" men nu gällde det ju långsiktig handel.)

Ett par kommentarer om det tekniska: Tricorona kan förhoppningsvis finna stöd vid 8 kr där både toppen från i juni och 26 EMA sammanstrålar. Om aktien inte finner stöd där, kan det kanske vara på sin plats att dra en lans för den bland tekniska analytiker så omhuldade stop loss-tekniken, och alltså på förhand bestämma hur långt ned aktien skall tillåtas gå innan man säljer: 6 kr? 4 kr? 2 kr? 0 kr? Your choice!

[image]
TRIC. Dagsgraf med 22 EMA, 8 SMA (simple moving average) samt 5 EMA.

Vi zoomar in i dagsgrafen för att ta del av sista halvårets action. Den långsiktige kunde, som vi tidigare konstaterat, köpa för ca 6 kr, i mitten av augusti vid testet av 26 veckors EMA.

En aggressiv kortsiktig strateg kunde köpt för dryga 8 kr vid pkt 1, i början av oktober, när det gamla motståndet forcerades.

Börstjänarens normala strategi är att köpa efter en ny topp, vid en rekyl ned mot 22 EMA. Denna gång kunde vi då kommit in i samband med oktoberraset vid pkt 2, till ca 9,50 kr (men vi kunde också lika väl ha missat då aktien aldrig träffade medelvärdet).

Entréer i all ära. Men den avgörande frågan för varje teknisk analytiker är förstås: När skall jag göra exit?

En valutatrader visade mig en metod som med militärisk disciplin och slagordet: "Ride the Five!" lärs ut på den amerikanska träningssajten FX-Bootcamp. Den används inom daytrading av valutor men fungerar i alla tidsperspektiv.

[image]
TRIC. Dagsgraf med 22 EMA, 8 SMA (simple moving average) samt 5 EMA.

Vi zoomar in ytterligare i dagsgrafen för att se vad det är frågan om: det handlar om att rida på 5 perioders medelvärde, och inte sälja förrän detta medelvärde korsar 8 perioders medelvärde.

Den aggressive daytrader som köpte vid pkt 1 i början av oktober kunde då alltså rida på det gröna fem dagars medelvärde, och stoppa ut sig runt 10,50 kr vid pkt 2. (Dvs i anslutning till den rekyl som Börstjänaren skulle använda för att köpa in sig. Möjligen skulle dock en "aggressiv" trader inte stoppa ut sig så länge 22 EMA fortfarande är stigande.)

Börstjänaren skulle med denna exitstrategi klivit av i tisdags, när 5 dagars EMA korsade 8 dagars SMA, vid ca 11 kr.

Frågan är då när den långsiktige tradern skall göra exit? Tja, strategien funkade ju i alla tidsperspektiv, så låt oss återvända till veckografen och titta:

[image]
TRIC. Veckograf med 22 EMA, 8 SMA och 5 EMA.

Well, den långsiktige investeraren sitter lugnt kvar i båten, då någon five-eight-cross ännu inte inträffat. Det kanske inte heller kommer någon sådan. I så fall har aktien sannolikt lyckats skaka av sig de klentrogna s.k. "scared money"-holders. De utan principer och järnhård disciplin.

Men kom ihåg det där med stop loss bara,
med vars hjälp man kan

Simma lugnt!

:ok:
Bosse Börstjänare


*) Fotnot: "Gubben" hade förstås ett namn också: Partridge, men kallades bakom ryggen för "Turkey" pga sin breda bringa. Ett av de många tradingoriginal frekventerande Fullertons bucket-shop vid förra sekelskiftet, som omnämns i boken om Jesse Livermore. Just denne gamle man var det som lärde Livermore den verkliga hemligheten bakom framgångsrik trading: "Be right and sit tight!" Med fokus på det sistnämnda, den svåra biten.(Se vidare Lefévre: Reminiscences of a Stock Operator, s 65-69)

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3
 
 
 
 
 
 
 
Annons