BT-annons
Fredag 21 september 2018
ANNONS
strip

photo
2018-04-14
photo


Varför ska blankare betala aktieutdelning?
FXJokk och Dan undrar hur blankning fungerar vid nyemission och aktieutdelningar.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img7/kmm.png

Hallå grabbar, jag ligger kort och har legat kort en längre tid, vilket innebär att flera aktieutdelningar har genomförts under tiden. Jag frågade min mäklare varför jag debiteras aktieutdelningen att betala till den den som lånat ut sina aktier, men uppmanades då att "googla". Nu förstår jag ju att ni har full koll på detta så min fråga till er får ersätta googlingen. 

Sålunda: Jag får ingen aktieutdelning från bolaget, men jag måste betala aktieutdelningen till "ordinarie" aktieägaren. Vem är det då som får pengarna från den aktieutdelning som bolaget rimligen gör?

 

Mvh FXJokk

----

Hej FXJokk,

Man kan ju enligt vad jag har hört även göra en så kallad "gubbgoogling", dvs "resonera fram och tillbaka utan att komma fram till något, i stället för att ta fram sin telefon för att söka reda på svaret".

Eftersom man är en gubbe och det är fredag och allt så kör vi väl en liten gubbgoogling:

Antag att du lånar en aktie värd 100 kr av Kalle och säljer den till Olle. Eftersom vi snackar om en gubbgooglad gubbaktie så har den en  utdelning på hela fem kronor.

Olle blir jätteglad. Han har tjänat en hel femma, för han fick ju nämligen utdelning på sin nya alldeles egen ägandes aktie.

Du själv blir jätteglad, eftersom du ser på Börstjänarens eminenta graftjänst BT-charts dagen efter utdelningen att aktien förlorat fem kronor i värde. Du har med andra ord tjänat fem riksdaler, eftersom du ligger blankt och kan köpa tillbaka gubbaktien för 95 kr, hela fem kr billigare än igår.

Men så har vi då Kalle som står i ett hörn och gråter förtvivlat. Alla får påsar utom han, som ändå varit så snäll och lånat ut sin aktie. Nu har den minskat i värde med hela fem kronor utan att han har fått se skymten av ett endaste litet korvöre. Så kan vi förstås inte ha det! Det rätta är förstås att du tar av ditt överflöd och skänker till den hulkande snorvalpen.

Summan av kardemumman blir då till slut att alla kan ta det inträffade med en axelryckning – ingen har egentligen vunnit eller förlorat på utdelningen. Olle inser även han, när den första euforin lagt sig, att aktien ju faktiskt gick ner med samma belopp som han fick i utdelning – aldrig får man minsann vara riktigt nöjd!

Men för att nu komma till saken – svaret på din fråga är förstås kort och gott: Olle!

Trevlig helg!

Mvh Thomas S.

----

Tack Thomas för den målande beskrivningen (smile), men någonstans i allt detta kvarstår en del av min undran.

Sker två aktieutdelningar om en aktie är blankad? Kalle, som äger aktien som jag lånar, får en utdelning och det är pengar som dras från mitt konto. Det innebär att den vinst - som jag gjorde på att utdelningen sänkte priset på aktien - försvann och jag gick +/- noll på prisfallet. 

Om det samtidigt är så att Olle, som köpte aktien av mig, också får sin utdelning enligt din beskrivning - ja, då är det från företaget och det verkar ju rimligt. Han äger ju också aktien.

Betyder allt detta att en blankare har ingen fördel av en aktieutdelning, om inte aktien "av bara farten" fortsätter ned ytterligare ett antal kronor och där blir "återköpt"?

----

Svar: "Ja", på båda frågorna! Det sker två utdelningar och det är ingen fördel för blankaren. Blankaren lånar aktien inklusive rätten till framtida avkastning och är därför skyldig att erlägga denna till långivaren när den delas ut. Att blankaren sedan sålt iväg aktie inklusive utdelning till tredje part skall ju inte långivaren lida för.

Som jag berörde ovan är det ett nollsummespel för alla inblandade parter: de två som får utdelning (Olle och Kalle ;-) får se sin aktie minska i värde med samma belopp och den som tjänade på värdminskningen (FXJokk ;-) får betala samma belopp i utdelning.

----

Tack Thomas.

----

_________________________________________________________

Hej! hur blir det med nyemission vid blankning? detta har jag försökt att googla men utan framgång. :)

MVH
Dan Ekström

----

Hej Dan!

Det finns "Ramavtal för Värdepapperslån" som anger villkoren.

(Se t.ex. sidan 38 i denna uppsats om blankning.):

"Genomförs en nyemission under Löptiden skall Låntagaren så snart teckningsrätter blir tillgängliga för överföring tillställa Långivaren samtliga de teckningsrätter som Långivaren skulle varit berättigad till om Långivaren själv varit ägare till aktierna."

Mvh Thomas S.

----

Om du har några frågor eller funderingar kring aktier eller vår webbplats är du välkommen att höra av dig till oss, så ska vi försöka svara så gott vi kan.

Du kan fråga om allt mellan himmel och trejd, varmt välkommen!

Klicka här för att ställa en fråga!

 

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
GA
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BT-annons
BT-annons