VECKA 46
Torsdag
14
November
BT-annons
2015-12-25
photo


Bosse får bassning ang. MACD
Efter en uppsträckning tar vi oss an en följdfråga till förra veckans utredning om MACD-histogrammets dubbla funktion i vår handelsmodell BT-kanalen.

Välkomna till Bosse Börstjänares hjärtespalt i börsfrågor! Hit kan du vända dig med allehanda börsrelaterade spörsmål – allt mellan himmel och trejd, som vår tjusiga slogan lyder. Har du kommit på kant med din aktie? Beter sig inte dina innehav som du förväntar dig? Har du problem med husfriden i depån? Eller har du bara en fundering i största allmänhet? Skriv!

I dagens brev får vi en tillrättavisning från en läsare som tycker att vi inte pratade ur skäggat tillräckligt artikluerat i förra veckans utreding angående MACD-histogrammet:

•••

Hej Bosse,

Jag har läst ditt svar till David betr BT-kanalen och MACD. Jag undrar om David blev klokare, jag blev det inte.

1) Jag tycker herr Hallenborg är opedagogisk genom att  säga att han använder MACD eftersom han blivit expert på den, men blandar sedan in en annan modell nämligen ADX, som är "mycket enklare att tolka". Då vore det väl bättre att använda den i BT-kanalen? Men Davids fråga gällde ju MACD den tycker jag inte han besvarar. 

2) Man blir inte särskilt klokare på att titta på diagrammet heller. Enligt David skall MACD "bilda en högre och bredare topp än tidigare" för köpsignal i BT-kanalen. Vad menas med "tidigare topp"? Jag tolkar texten som att man då har två toppar någorlunda efter varandra, där den senare är högre och bredare. I diagrammet ser jag eg endast en stor bred topp som startar ung 10 mars och slutar 20 april. Med lite god vilja kan man kanske läsa in en dipp ca 1 april och få två toppar, men den senare är varken högre eller bredare! 

3) Får MACD gå under o-linjen mellan "topparna" ?

Jag skulle gärna se en mera tydlig förklaring på köpsignalen.

MVH, Lennart

•••

Hej Lennart!

Tack för ditt välformulerade mejl, som är mycket uppskattat! En sådan respons med konkreta frågor bidrar till dialogen på sajten och ger oss chansen att förklara och precisera de finare detaljerna i vår huvudstrategi BT-kanalen.

Om förra veckans frågeställare David blev klokare av vårt svar skall jag låta vara osagt men han skrev i alla fall och tackade, så helt omöjligt är det väl inte.

Jag skulle nog säga att det pedagogiska problemets kärnpunkt fortfarande är den att BT-kanalen inte är en handelsmodell utan ett system bestående av två helt olika – ja, diametralt motsatta – handelsmodeller.

Man kan tycka att BT-kanalen är en väldigt enkel strategi – vilket den också är på ett plan: hela modellen kan visas i ett enkelt diagram med två medelvärden, en medelvärdeskanal som omsluter prisgrafen och därunder ett histogram.

Men skenet bedrar likväl: som exempel kan nämans att vi för några år sedan anordnade en "Intensivkurs i BT-kanalen", för dem som ville lära sig grunderna i strategin. Vi tog bara med det viktigaste men kursen kom ändå att omfatta hela sex lektioner på en och en halv timme per styck!

 

Så äntligen till din fråga 1:

Här är exempel på BT-kanalens huvudspår: den enkla trendföljande modellen, som utgör 90% (i runda slängar) av alla fall. Här använder vi MACD-histogrammet som en bekräftande indikator. Vi vill bara ha ett OK på att trenden är sund, så pass sund att vi kan inta en trendföljande position.

Detta relativt enkla uppdrag kan man lite tillspetsat säga att MACD-histogrammet är överkvalificerat för – det klaras nämligen lika galant av den enkla ADX-indikatorn, som snart sagt bara har två ord i sin vokabulär: ADX över 25 = "Kör på, trenden är stark" respektive: ADX under 25 = "Njä, ligg lågt, trenden är inte mycket att hänga i julgran!"

(I rättvisans namn skall sägas att man kan tänka sig andra, mer kvalificerade, användningsområden för ADX, det är snarare det faktum att vi själva definierat "över resp under 25" som den enda indikation vi vill ha av indikatorn, som gör den så enkel – ifall någon nu tyckte att "enkel" lät negativt i överkant?)

Du undrar varför vi då inte helt enkelt använder denna förträffliga ADX-indikator i BT-kanalen och skippar MACD-histogrammet? Svaret är att MACD klarar så mycket mer än att bara bekräfta en trend. MACD-histogrammet spelar en huvudroll när vi använder BT-kanalen för att gå emot trenden.

Vi har dock av pedagogiska skäl skapat en en mer lättillgänglig version av BT-kanalens trendföljande sättupp, där vi använder oss av just ADX-indikatorn. Denna handelsmodell har fått namnet BT Guru sättupp just för att den är lätt att lära sig. (Guru betyder som bekant lärare.) I skrivande stund pågår faktiskt en utbildning på Börstjänaren, där vi lär ut denna strategi. Utbildningen, som inom kort kommer att finnas till försäljning i vår webshop, heter BT Börsguru. (Ja, man blir helt enkelt en "guru" på börsen efter genomgången kurs!)


Och så var det det här med "köpsignal"...

Ordet "signal" för tanken till något tydligt, ett signalhorn, ångvisslan på ett lokomotiv.

Men det är inte alltid man behöver en tydlig signal för att agera. Ibland kan det räcka med en bekräftelse, t.ex. i form av en utebliven negativ signal.

I fallet BT-kanalen förhåller det sig så att vi behöver få en tydlig signal (på att något inte står rätt till) för att  gå MOT trenden. Men för att gå MED trenden räcker det med en lite anspråkslösare "bekräftelse" på att trenden är OK.

Låt oss återvända till graferna i våra skolexempel för köp med trenden respektive sälj mot trenden för att se om vi trots allt inte kan bli lite klokare:


MACD-histogrammet SIGNALERAR SÄLJ mot en stigande trend (till vänster).          MACD-histogrammet BEKRÄFTAR KÖP med en stigande trend (till höger).


En tydlig divergens – eller ett luddigt lite vad som helst?
Bilden ovan visar ett utsnitt ur de två diametralt motsatta sättupperna i BT-kanalen: Sälj mot trenden respektive köp med trenden. Ytligt sett är läget ganska snarlikt: vi har i båda fallen en stigande trend med stigande toppar och bottnar i priset.

Vi frågar oss då: är det köpläge? Medelvärdena stiger och vi har en ny högre topp i priset, kan och bör vi därmed köpa denna marknad vid det röda medelvärdet, enligt BT-kanalens regler?

Svaret får vi genom att titta på MACD-histogrammet längst ner i grafen. Till vänster har vi en divergens i MACD-histogrammet gentemot priset. Priset bildar en högre topp medan MACD bildar en lägre. Divergensen är utritad med röda trendlinjer som går åt olika håll (divergerar).

Att MACD bildar en lägre topp medan priset når en ny rekordnivå, är en tydlig negativ signal. Själva säljsignalen kommer i det ögonblick histogrammet bildar en lägre stapel (se pkt 4).

Till höger har vi däremot inte någon dylik svaghet i MACD-histogrammet, som istället bekräftar att trenden är stark, genom att inte ens gå ner under noll i rekylen. Vi får istället en enda lång eller "bred" topp.

Fråga 3: below zero
Ett bekräftande MACD-histogram kan se ut lite hur som helst. Det kan t.ex. mycket väl gå ner under noll i rekylen, dock måste den efterföljande toppen i så fall vara så pass kraftig att vi inte får någonting som liknar en divergens. Helst bör histogrammet, på samma sätt som priset, bilda en ny högre topp.

Om MACD-histogrammet aldrig kryper ner under noll, så är detta ett styrketecken. Vi får då en enda topp, och man förstår att "tidigare topp" därmed kan vara lite svår att lokalisera, eftersom denna ju sammanfaller med den nuvarande.

Angående nollpunkten behöver det också sägas att OM vi avser att sälja mot en stigande trend (som i exemplet till vänster ovan), så är det mycket viktigt att MACD-histogrammet verkligen tar sig ned under noll mellan de två topparna! Det vi söker är ju en svag marknad; därmed vill vi ha en bekräftelse på att det verkligen finns säljkraft i marknaden.

På samma sätt som det var ett styrketecken att histogrammet inte gick ner under noll när vi sökte bekräftelse av trenden, är det ett svaghetstecken – och en nödvändig ingrediens i den negativa divergensen – när så sker.


Avslutningsvis vill du "se en mera tydlig förklaring på köpsignalen". När vi köper med en stigande trend (se pkt 4 i exemplet till höger ovan), så gör vi det på en rekyl ned till 18 EMA (18 dagars Exponential Moving Average; exponentiella glidande medelvärde). Köpsignalen är således själva träffen av medelvärdet.

När vi dock går mot trenden sker signalen i MACD-histogrammet. Se pkt 4 i diagrammet till höger ovan: "Sälj vid nedtick". Ett "nedtick" är helt enkelt när histogrammet för första gången bildar en lägre stapel än föregående. Då säljer vi – där och då! Om man handlar i dagsgrafen kan man sälja strax innan börsen stänger, då man kan vara säker på att handelsdagen verkligen kommer att resultera i ett nedtick.

•••

Ja, gott folk, "det var det hele"! Vi hoppas att alla blivit klokare! (Och är det så att ytterligare klokskaper behöver fyllas på, så har vi ju våra förträffliga utbildningar att ta till: exempelvis BT Wizard, som börjar 2 februari 2016.)

 

Simma lugnt!

Och kom ihåg att "den som inte använder flytväst måste vara korkad", som läraren sa på vindsurfingkursen i min gröna ungdom. Ett mantra som vi upprepar på våra kurser (fast vi byter ut "flytväst" mot "stop loss" eller "en plan B för att hantera risken").

Eller som Warren Buffett sade: "När tidvattnet vänder får vi se vilka som badar utan badbyxor."

 

/Bosse Börstjänare

Fråga Bosse Börstjänare om allt mellan himmel och trejd!

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3
 
 
 
 
 
 
 
Annons