VECKA 52
Söndag
29
December
BT-annons
2013-10-26
photo


Portföljteori i praktiken
Välkommen till Bosse Börstjänare, hjärtespalten där du får svar på alla dina frågor om marknaden, trejdning, riskhantering, spekulation, aktier, råvaror, valutor och alla andra spörsmål mellan himmel och jord, som du alltid undrat över men aldrig tidigare fått tillfälle att verkligen få besvarade och utredda!

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev.png



Fråga Bosse Börstjänare om allt mellan himmel och trejd!


Bosse is back! Long time no see. Välkomna alla nya och gamla läsare och börsvänner! Börstjänarens frågespalt är tillbaka för att vägleda, utbilda, informera, trösta, hålla handen, coacha, och vara allmänt behjälplig med börsrelaterade frågor och problemställningar.

Vi kastar oss direkt in i dagens brevfråga, från Caroline:

Hejsan

 
Jag har en fråga jag gärna skulle vilja ha en liten kort åsikt kring, bara för att få lite råd från mer erfarna ögon...
 
Har tänkt att på egen hand med lite tålamod och disciplin och med lite hjälp försöka sätta ihop en egen "portfölj" bestående av olika inslag. Jag har läst en hel del om fonder och andra värdepapper osv och bestämt mig för att dela upp portföljen lite...
Och då undrar jag vad du med din erfarenhet tänker kring en portfölj som i mitt fall skulle bestå av ca tre delar där en del är inslag av olika fonder(aktiefonder), en annan del där man successivt till så attraktiv värdering som möjligt plockar in ett antal stora högavkastade bolag, och till slut en liten del där jag vill ha lite mer risk och får hjälp av en vän sen många år som aktivt handlar på mer kortsiktig basis på egen hand och försörjer sig på det. Han har erbjudit sig att förvalta och handla som han själv gör i den lilla delen jag vill ha som mer risk.. Istället för en högriskfond.. Och ja jag litar på honom fullt ut..Det blir en liten del av portföljen .. :-)
 
Så vad säger din erfarenhet om ett sådant upplägg i en portfölj? 
Har funderat på om man ska ha lite is i magen nu när börserna gått upp i nästan 5 år, men bara för att det är historiskt lång tid, säger det väl iofs inget om att det inte kan fortsätta ett tag till...
Tajming och entré blir den stora prövningen. :-)
 
Vänliga hälsningar
Caroline

 
• • •

Hej Caroline!

Tack för att du vänder dig till Börstjänaren!

Jag får börja med att säga att vår expertis inte är att bygga portföljer på det sätt du talar om utan mer kortsiktiga trejdningsportföljer och att vi i alla händelser inte ger marknadsråd, eftersom vi som tekniskt inriktade aktörer inte har någon uppfattning om vart marknaden skall ta vägen, varken på kort eller lång sikt.

Vad oss anbelangar kan alla marknader i varje givet ögonblick gå upp, ned eller sidledes. Ibland trendar marknader och ibland inte utan att vi har någon aning om när, var, hur eller varför.

Så det du skulle tala med är snarare en finansiell rådgivare, vilket vi alltså inte är.

Men en kort åsikt kan vi ju inte förmena dig! En sådan är att du verkar synnerligen försiktig och seriös, vilket är mycket bra!
En välgörande respekt för marknaden är en god start.

Så till din portfölj. Du anger att du siktar på tre delar:

1. Aktiefonder
2. Aktier (högavkastande bolag)
3. Trejdning (aktiv handel)

Oavsett hur man vrider och vänder på detta, så har du ju en stor slagsida mot aktiemarknaden. Om vi utgår från att trejdningsbiten är liten, så som du skriver, så kommer du att få det tufft om aktiemarknaden vänder. Kom ihåg att aktier är hög risk!

Om börsen generellt går ner kommer både aktiefonder som grupp att gå ner, lika väl som de högavkastande bolagen.

Det kan mycket väl vara så – för att inte säga: det är troligen så – att din kompetente vän som livnär sig på aktiehandel har en lägre risk i än börsen i stort. (I annat fall så undrar man hur han överlevde hösten 2008.)

Vad du hur som helst bör inleda med att fråga dig är: Vilken tidshorisont har du för din placering? Och vilka risker du är beredd att ta?

När du skriver: "en annan del där man successivt till så attraktiv värdering som möjligt plockar in ett antal stora högavkastade bolag", kommer det mig att tänka på Warren Buffett och "Value Investing-skolan". Det låter bra men det i sig är en procedur som kan ta flera år och är något som kräver sin man – eller sin kvinna. Det är således lättare sagt än gjort. Det kan göras olika bra helt enkelt.

Så till din vän som du litar fullt och fast på. Vad säger han om allting? Om han lever på aktiv handel, så borde han väl ha ganska mycket att tillföra? Oavsett vad han säger, och oavsett hur mycket du litar på honom, så bör du dock även kolla upp och fundera över hans track record.

Utan att veta någonting om honom över huvud taget kan jag citera några gamla Wall Street-ordspråk: "Don't confuse intelligence with a bull market." "A rising tide lifts all boats." "When the tide goes out you find out who is swimming without a swimsuit."

Kontentan av alla dessa tre ordspråk (det sista för övrigt myntat av sagde Warren Buffett) är ett och detsamma. Hur länge har din kompis överlevt i marknaden? Som du själv säger: Börsen har stigit i fyra i sträck, oavsett om det skall fortsätta eller ej, så kan det i alla fall vara så att en massa fondförvaltare och aktieoperatörer de senaste åren helt enkelt bara har haft turen att befinna sig i en stigande marknad – och att detta mer eller mindre är den enda orsaken till deras framgång.

Så – summa summarum – vad säger vi då om ett sådant upplägg som du presenterar?

Tja, vi sågar det. Vi säger tummen ner. Det är för ensidigt och för osäkert. Det enda som får tummen upp är din seriösa inställning – och förstås ditt omdöme: bara det  att du frågar oss! {#emotions_dlg.s_wink}


Lycka till!

Skriv gärna och berätta hur det gick eller vad du fastnade för!


Med vänlig hälsning

Bosse Börstjänare

Eftersnack: Jag har förstås ingen som helst önskan att så split eller klanka på din vän, som ju så långt jag vet kan vara Georg Soros eller Pojken med guldbyxorna. För alla förvaltare inträffar dock alltid – utan undantag – förr eller senare, nedgångar i kapitalkurvan. Det gäller då att förvaltaren och investeraren är på samma sida i boken, att man har utrett risknivåer och risktolerans. Annars kanske man får anledning att fälla samma replik som polischefen Rick i slutet av filmen Casablanca yttrar till Humphrey Bogarts rollfigur – fast tvärt om: "Louis, I think this is the END of a beautiful friendship"?

Efter-eftersnack: Apropå finansiella rådgivare så är det ju heller inte så lätt att finna oberoende sådana. De flesta rådgivare är ju i själva verket försäljare som lever på att förmedla tjänster. Inget fel i det förstås. Det finns som bekant inga gratisluncher.
Eller som det heter på originalspråk: "There aint no such thing as a free lunch – except for on borstjanaren.se!"
{#emotions_dlg.s_wink}
/Bosse


Fråga Bosse Börstjänare om allt mellan himmel och trejd!
 

http://borstjanaren.se/images/twitter077.png

 
Börstjänaren

1 2 3 Nästa Sista Sid 1 av 3
  • 1
  • 2
  • 3
 
 
 
 
 
 
 
Annons