VECKA 01
MÃ¥ndag
30
December
BT-annons
2007-05-21
photo


Klassiker – vad varje trader bör läsa: II
I dag fortsätter vi vår serie med bokrekommendationer för traders. Den som inte fyllde på sitt bibliotek efter vår första del av denna serie, har nu chansen att välja ut några riktigt läckra böcker till hängmattan.

Socialpsykologiska klassiker[image]
Nästa klassiker i vår serie kommer från sent 1800-tal; The Crowd: A Study of the popular Mind, skriven av den franske socialpsykologen Gustave le Bon och översatt till engelska år 1893. Som förstås av titeln handlar boken om gruppbeteende.

Det sägs att både Hitler och Mussolini var väl bekanta med detta verk samt att Le Bons arbete kom att påverka Sigmund Freud.

Extraordinary popular delusions and the madness of crowds är ytterligare en bok från socialpsykologin som bör läsas. Den är publicerad år 1841 och författad av Charles Mackay. När du köper denna bok bör du vara noga med att du får originalet, med 768 sidor, då det finns utgåvor som är mindre läsvärda.

[image]Genom en god insikt i socialpsykologi kan du lättare förstå marknadens rörelser. Men detta är själklart inte någon garanti för framgång utan du bör också veta hur kunskapen ska omsättas till handling. Hur det går till skriver Humphrey Neill om i sin bok The Art of Contrary Thinking, från 1954.

Även om grundkonceptet för contrary thinking var känt långt före Neill, så har han kallats för dess fader. Contrary thinking innebär att du ofta går mot vad den stora massan tycker och säger om marknaden.

Nästa bok innehåller få sidor men är övergödd av visdom; The Psychology Of The Stock Market skriven 1912 av G. C. Selden. Boken är välskriven och bör läsas.

Än så länge har vi enbart berört böcker som är direkt korrelerade till trading, men som aktiv aktiespekulant går det inte att negligera vikten av fundamentala analys. En viss förståelse för den är ett måste, även för en trader eller teknisk analytiker.

Investerings klassiker
Böcker av Benjamin Graham är då läsvärda, vilket även vår tids mest framgångsrika investerare, Warren Buffert, brukar framhålla.

[image]Security Analysis skrev Graham tillsammans med David Dood år 1934 och 1949 gav han ut The Intelligent Investor.

Ytterligare en bok som spekulanter bör läsa är The Battle for Investment Survival av Gerald M. Loeb. Publiceringsåret är 1935 och i denna bok får du visdom på hög nivå.

Studier av Charles H. Dows teori Dow Theory görs bäst med äldre litteratur. Skrifter från både William Hamilton och Robert Rhea är läsvärda.

Innan jag övergår till lite nyare böcker måste jag rekommendera The richest man in Babylon som gavs ut på 20-talet och är skriven av George S. Clason. Detta är en klassiker fylld av tips och verktyg för finansiell framgång för alla.

Moderna klassiker
En lite nyare bok väl värd läsning är How I Made $2,000,000 in the stock market. Författare är Nicolas Darvas och boken gavs ut 1960. Innehållet i denna minor classic är relativt tunt men texten är fylld av förnuftiga argument utan att bli långrandig.

Darvas har också skrivit Wall Street the other Las Vegas, som också är läsvärd. Den håller dock inte samma klass som hans första bok.

[image]En nybliven klassiker som förmodligen kommer att hålla långt in i framtiden är Stan Weinstein´s Secrets for profiting in bull and bear markets,(1988).

Boken innehåller inte några konstigheter och Weinsteins koncept är lätt att förstå för alla.

I slutet av 80-talet inledde Jack D. Schwager en ny genre av tradingböcker där erkända duktiga traders intervjuades. Schwagers första bok, Market Wizards: Interviews with top traders blev snabbt populär och 1995 gavs nästa bok ut med namnet The new market wizards: Conversations with America´s top traders.

[image] [image]

Totalt har Schwager skrivit tre böcker om dessa market wizards, varav den senaste heter Stock Market Wizards: Interviews with America´s top stock traders, utgiven 2001. Personligen anser jag att de två första håller ”klassiker”-kvalitet medan den tredje får hålla till godo med betyget läsvärd.

En serie av liknande böcker har sedan skrivits av andra författare med intervjuer av så kallade ”top traders”. Problemet med dem är dock att många av dessa traders är självutnämnda specialister och 

experter. Författarna saknar ofta erfarenhet inom trading; frågorna är direkt löjliga. Detta till skillnad mot Schwager som själv tradar och har gjort noggranna undersökningar för att säkerställa att de intervjuade faktiskt kunde uppvisa ett hållbart track record och därmed klassas som riktiga "market wizards". 
I början av 90-talet skrev Mark Douglas The disciplined trader: Developing Winning Attitudes. Dess popularitet växte sig snabbt stark då författaren skriver om trading på ett modernt och nytänkande sätt. [image]Douglas första bok kan dock upplevas som lite komplex och det kan vara svårt att hänga med i alla svängar utan erfarenhet i marknaden. Men år 2001 publicerade han Trading in the Zone: Master the market with confidence, discipline and a winning attitude, som var betydligt mer lättläst och därmed drog en stor publik. Dessa två böcker bör läsas och de kommer att vara läsvärda även långt in i framtiden.

I nästa del avslutar vi denna serie med att presentera några personliga strategiklassiker samt lite lättsammare tradingklassiker. Vi kommer också att tala lite kort om Random Walk-teorin.

Fler boktips:
Klassiker – vad varje trader bör läsa: I

Klassiker – vad varje trader bör läsa: II

Klassiker – vad varje trader bör läsa: III

Görans klassiska boktips: I

Görans klassiska boktips: II


Fler artiklar här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
 
 
 
 
 
 
 
Annons