VECKA 26
Onsdag
29
Juni
BT-annons
2008-09-23
photo


Görans klassiska boktips: I
För den som vill lära sig mer om börs, finans, ekonomi, historia, psykologi och den mänskliga naturen, inleder vi nu en serie med boktips från Göran Högberg. Först ut är kända klassiker från författare som Ludwig von Mises, Charles MacKay, Edwin Lefèvre, Sun Tzu och Adam Smith.

[image]Reminiscences of a Stock Operator 
I början av 20-talet skrev Edwin Lefèvre Reminiscences of a Stock Operator som är en pseudobiografi av "Larry Livingstone", som i sin tur är en pseudonym för Jesse Livermore, en av historiens mest kända och framgångsrika traders.

Om det är något som sammanfogar marknadens professionella, är det en gemensam rekommendation av denna bok.

Göran: Handlar om Jesse Livermore´s tankar, strategier och personliga erfarenheter av spekulation på hög nivå, under perioden strax före och efter år 1900.

Boken är även rekommenderad i följande text på Börstjänaren:

Klassiker – vad varje trader bör läsa: I

[image]Human Action: A Treatise on Economics
På 1128 sidor förklarar Ludwig von Mises (1881-1973) hur världen fungerar. Detta är en klassiker som måste läsas av alla som tror på en fri marknad. Boken sägs vara en av de mer betydelsefullaste arbeten om ekonomiska och sociala teorier.

Göran: Human Action är ett "Magnum Opus". Den täcker in det mesta man kan komma på och är den bästa boken som någonsin skrivits om hur "The World Works".[image]
Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds

Denna bok bör vara obligatorisk för alla spekulanter. Författare är Charles MacKay och publiceringsåret är 1941. Boken har således 70 år på nacken, men fortfarande högaktuell.

Vid ett köp av denna bok bör man vara vaksam på nya förkortade tryckningar. Originalet bör innehålla runt 750 sidor.

Göran: Beskriver samtliga bubblor och manier under de senaste 1000 åren; Tulpanspekulation i Holland på 1600-talet, Börsspekulation i London och Paris 1720. Författaren tar även upp perioder då alla försökte göra guld, tro på häxor och när alla skulle duellera.

Boken är även rekommenderad i följande krönika på Börstjänaren:

Klassiker – vad varje trader bör läsa: II

[image]

The Money Game
Författare till The money Game är Adam Smith som är pseudonym för George Goodman. Boken publicerades i slutet av 60-talet och är skriven till den breda publiken. 
 
Författaren är känd för sin talang i skrivandets konst, här visar han sin begåvning i korta historier om personer som försöker bli rika på Wall Street. 
Göran: Roligt skriven, handlar om spekulation i största allmänhet i typisk 1960-talsmiljö, från 1967, en klassiker.

The Art of War
T
he Art of War är en antik kinesisk filosofisk klassiker skriven av general Sun Tzu för över 2000 år sedan. Det finns ett stort utbud av engelska översättningar, Thomas Cleary sägs dock vara en av de bättre.

 
Göran Högberg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11