VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2021-09-26
photo


Klassiker – vad varje trader bör läsa: III
Vi avslutar nu vår serie med bokrekommendationer för traders. I den sista delen får du bekanta dig med skribenten Henrik Hallenborgs egna favoriter. Bland dem finns böcker som du inte får missa.

Personliga strategiklassiker
Jag har inte för avsikt att presentera en rad bokrekommendationer för strategistudier, eftersom valet av strategi till stor del är personligt. Utbudet är dock enormt stort och den som gör sin läxa kommer inte att ha några problem med att sålla bort agnarna från vetet vid val av bra böcker på detta område.[image]

Vad jag dock skall rekommendera är tre författare vars strategier jag har applicerat i mitt nuvarande tradingsystem, både på kort och lång sikt.

Det har ibland varnats för Ryssarna på Wall Street, ”underskatta inte ryssen” har susats bakom hörnen. Möjligen är det den ryskfödde Dr. Alexander Elder som satt fart på detta spöke. Jag hade turen att läsa Dr. Elders bok Trading for a living: psychology, trading tactics, money management tidigt i min trading karriär; boken publicerades 1993 och blev en bästsäljare.

Vid min första läsning hade jag dock inte tillräckligt med kunskap om trading för att utvärdera materialet. Men ju mer jag läste, desto oftare kom jag tillbaka till Dr. Elders bok, för här fanns det något utöver det vanliga; en ärligt skriven bok som rakt på sak talar om spelets regler.

År 2002 publicerade Dr. Elder Come in to my trading room: a complete guide to trading, som är minst lika läsvärd som den första, helt fri från upprepningar.

Hans senaste bok är Entries & Exits: Visits to 16 trading rooms och gavs ut 2006. Man skulle kunna anta att detta är ytterligare en kopiering av Schwagers idé, men som vanligt, när det gäller Dr. Elder, finns det inga spår av plagiat. Boken är originellt skriven och mycket läsvärd och lärorik.

Utöver böckerna från Dr. Elder rekommenderas hans övriga produkter, som DVD-utbildningar och Traders Camp som blivit populära världen över. Elder har hållit sig kvar i denna business under åtskilliga år och det är när man hör framstående traders tala väl om honom, som man inser potentialen i hans material.

Uttrycket ”street smart”, innebär att du vet hur du skyddar dig själv när du är ensam eller i grupp. När du är street smart känner du till dig själv och vet hur du skall hantera tuffa situationer och du kan "läsa av" andra personer. 1996 skrev Laurence A. Connors och Linda Bradford Raschke boken Street Smart: High probabillity short-term trading strategies. Som namnet antyder är detta en bok om strategier. Rachke är en av de intervjuade top traders i Schwagers böcker, vilket gör denna bok än mer intressant.

[image]De strategier som presenteras är logiska och enkla. De psykologiska aspekterna som ligger bakom varje setup är sunda, och därför har jag anammat ett flertal av dem i min trading.

Random walk
Den sista boken på vår lista av böcker som måste läsas av seriösa traders är A random walk in Wall Street först publicerad 1973. Nionde upplagan gavs ut detta år, 2007.

Detta är dock en bok som du bör vänta med att läsa tills du har lite erfarenhet, eftersom dess innehåll lätt kan förstöra ditt intresse för trading, speciellt vid tuffa tider då du istället behöver stöd.

Random Walk-teorin, som har stöd hos många högt utbildade professorer, säger nämligen att det inte går att ”slå marknaden” över tid. Läs denna bok och svara sedan på frågan varför just du skall kunna tjäna pengar på trading och därmed bevisa att dessa profeter och professorer har fel.

Lättsammare tradingklassiker
Vi har nu gått igenom en lång rad böcker, av vilka många har hållit sig kvar i tryck över lång tid och förmodligen kommer att göra det även i framtiden. Utbudet för nöjesläsning på börsrelaterat material är även det stort. Vi skall som avslutning presentera några av mina egna favoriter, vilka många av dem också innehåller bra tips och råd för trading.

How to trade in Stocks skrevs av Jesse L. Livermore i slutet av hans karriär 1940. Boken är läsvärd men dess innehåll presenteras bättre i andra böcker.
[image]
Jesse Livermore: The world´s greatest stock trader publicerades 2001 och är skriven av Richard Smitten. Detta är en författares positiva tolkning av Jesse Livermores liv. Smitten har dock försökt åka snålskjuts på Livermores namn vid olika tillfällen.

Jesse Livermore Speculator king är ytterligare en bok om tradingprofilen Jesse Livermore, skriven av Sarnoff 1985. Om Richard Smitten i sina böcker framställer Jesse Livermore som ett gudarnas orakel, så har Sarnoff en helt motsatt inställning. Författarens påståenden är så häpnadsveckande att man frågar sig hur detta någonsin kunde ha publicerats. Dock en intressant tolkning av den store trading-gurun.

[image]Fiasco: the inside story of a Wall Street trader skrevs av Frank Partnoy i slutet av 90-talet. Boken handlar om Partnoys egna erfarenheter inom finansbranschen där många chockerande avslöjanden presenteras.

The day traders: The untold story of the extreme investors and how they changes Wall Street forever är skriven av Gregory J. Millman. Utgivningsåret är 1999, vilket var under den period då intresset för daytrading var rekordstort. Millman tar dock ned drömmare på jorden och talar om hur det verkligen ligger och låg till.

Liar´s poker through the wreckage on Wall Street är en välkänd bok som kom ut i början av 90-talet. Författaren Michael Lewis skriver om egna erfarenheter på Wall Street. Mycket läsvärt.

Rogue trader: How I brought down Barings Bank and shook the financial world är Nick Leessons egna berättelse om hur han ruinerade en av Englands mest framstående banker. Boken publicerades 1996 och är nästan ett måste för den som studerar riskhantering.

[image]Pit Bull: Lessons from a Wall Street´s champion day trader är en av de mest underhållande memoarer jag har läst inom trading. Författaren Martin ”Buzzy” Schwartz, som var en av de intervjuade top traders i Schwagers böcker, bjuder på sig själv hela boken igenom. Utgivningsåret är 1998 – ett måste.

The day trader: from the pit to the pc är ytterligare en läsvärd memoar av en top trader. Boken är skriven av Lewis J. Borsellino år 2001. Även om den inte håller samma klass som Pit Bull är den intressant och läsvärd. Med kritiska ögon kan boken ses som en reklamkampanj för Borsellinos nya karriär som fondförvaltare, men det är inte så det stör.

Avslutning
I ett hav av finansböcker har vi nu skummat på ytan och plockat ut några mästerverk med inriktning på trading och börsen som helhet. Många av dessa böcker har en prislapp högre än det normala, men de förtjänar den prissättningen.

Det är vanligt att traders jämrar sig för dyra böcker, men de spenderar gärna mindre förmögenheter på internetkurser och seminarier. Jag vill dock hävda att du får ut mycket mer av en välskriven bok än att gå på kostsamma föreläsningar. I en bra bok får du ta del av en författares hela livsverk och erfarenhet, i den takt som passar dig.

Köp gärna böcker på rea, men förvänta dig inte att innehållet är läsvärt. Det som säljs ut med nedsatt pris är restprodukter som ingen vill ha.

En gemensam nämnare för de flesta bra böcker är att de är lättlästa och enkla att förstå för alla, även för de utan tidigare erfarenhet. Gemensamt för de odugliga böckerna är att författaren ofta skroderar och mot alla odds försöker att bevisa sin obefintliga talang.

Kompetenta personer skrävlar sällan. Det räcker med att de själva vet sin potential.

Fler boktips:
Klassiker – vad varje trader bör läsa: I

Klassiker – vad varje trader bör läsa: II

Klassiker – vad varje trader bör läsa: III

Görans klassiska boktips: I

Görans klassiska boktips: II


Artikeln är en repris från 2007.

Fler artiklar här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
 
 
 
 
 
 
 
Annons