VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2023-05-05
photo


Guldproduktionen 200 år
Ett högre guldpris leder till ökad produktion.

Under de senaste 200 åren har guldproduktionen ökat dramatiskt tack vare förbättrad teknik och utveckling av gruvdriftsindustrin. Under 1800-talet var USA en av de största guldproducenterna, med Kalifornien och Colorado som ledande producenter.

Under guldfebern 1848 i Kalifornien exploderade guldproduktionen och ledde till en massiv inflyttning av människor till regionen.

Under 1900-talet ökade Sydafrikas produktion dramatiskt tack vare upptäckten av nya guldgruvor, som Witwatersrand-guldgruvan, vilken anses vara en av de största guldgruvorna i världen.

Andra länder som har sett en dramatisk ökning av guldproduktionen under 1900-talet inkluderar Australien, Kanada och Ryssland.

Guldproduktionen har dock också påverkats av politiska och ekonomiska faktorer. Under andra världskriget minskade produktionen kraftigt då många av världens guldgruvor stängdes på grund av kriget. Under 1970-talet upplevde guldproduktionen en nedgång när USA övergick från att använda guld som sin valuta till att använda dollarn.

Idag är Kina den största guldproducenten i världen, medan Sydafrika har minskat sin produktion. Ökningen av guldproduktionen har dock också lett till oro för miljön, då gruvdrift kan ha negativa effekter på både människor och miljön. 

Intresset att gräva guld har funnits i tusentals år, men det uppskattas att en förbluffande 86% av allt överjordiskt guld har extraherats de senaste 200 åren.

Med införandet av moderna gruvtekniker som möjliggjort storskalig produktion har den globala guldproduktionen vuxit exponentiellt sedan 1800-talet.

Genom att använda data från Our World in Data visualiserar infografiken ovan den globala guldproduktionen per land från 1820 till 2022 och visar hur gruvdriften har utvecklats till att bli alltmer global över tiden.

De tre största guldproducenterna fram till 1890-talet var USA, Australien och Ryssland, men sedan blev Sydafrika den ledande producenten tack vare den massiva upptäckten i Witwatersrand Basin.

Sydafrikas årliga guldproduktion toppade 1970 på 1 002 ton, vilket var långt ifrån den största mängden guld som något land någonsin producerat under ett år. Sedan 1980-talet har guldpriset ökat och den globala guldproduktionen blivit alltmer spridd. År 2007 var Kina världens största guldproducent, och idag bryts en betydande mängd guld i över 40 länder.

Under 2022 kom cirka 31% av världens guldproduktion från tre länder - Kina, Ryssland och Australien - som alla producerade över 300 ton av den ädla metallen.

De sex största guldproducenterna i världen utgörs av Kanada, USA och Mexiko, som tillsammans står för 16% av den globala totalen. Två mindre guldproducenter på listan, Uzbekistan och Indonesien, är värdar för världens näst och tredje största guldgruvor, respektive.

I dag ligger guldpriset runt 2 000 dollar per uns och närmade sig rekordhöjder. World Gold Council förutspår att den utvunna guldproduktionen kommer att öka under 2023, lett av utökningen av befintliga projekt i Nordamerika, och kan överträffa rekordet som sattes 2018 (3 300 ton). Chansen för rekordstor gruvproduktion är troligt om guldpriset fortsätter att öka.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 Nästa Sista Sid 1 av 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
 
 
 
 
 
 
Annons