VECKA 23
Måndag
05
Juni
BT-annons
2008-05-08
photo


CFD – framtidens derivatprodukt IV
Vår serie om framtidens derivat, CFD, fortsätter i dag med en grillning av marknadens mäklare och emittenter. Många klagar på dyra avgifter men få förstår att dessa är priset för likviditet.

Mäklare
Det är svårt, nästan omöjligt, att jämföra avgifter mellan olika mäklare och marknadsplatser. En del erbjuder nollcourtage men tjänar istället pengar på en bredare spread (skillnaden mellan köp- och säljkurs) än normalt, andra använder ett fast courtage och en identisk marknadsspread (DMA) som det underliggande instrumentet.

Spread
[image]Det kan vara svårt att förstå hur mäklare kan erbjuda en courtagefri handel. Men ingenting är gratis, som framgår från det kända uttrycket: ”There is no such thing as a free lunch”. Naturligtvis finns det en annan avgift. Mäklarhusen driver inte någon välgörenhetsinrättning för fattiga traders.

De mäklare som erbjuder en courtagefri CFD-handel kan göra det för att de tjänar pengar genom att sätta en bredare spread än normalt. Det innebär att handel erbjuds på nivåer utanför marknadspriset. Att tillhandahålla denna typ av transaktion/trading torde vara en av de riskfriaste och mest lönsamma affärsverksamheterna som finns. För vad kan väl vara bättre än att köpa en vara och direkt sälja den vidare till ett högre pris?

De små spread-skillnaderna kan tänkas vara en droppe i havet, men i instrument med hög likviditet samlas korvören till förmögenheter.

Systemet att tjäna riskfria pengar på en spread används framgångsrikt av valutaväxlare som FOREX. När du tex. växlar in svenska kronor till euros köper de kronan något under marknadspris av dig och säljer sedan euros något över marknadspris. Courtaget är noll, varför man lätt får känslan av att växlingen är gratis, men i själva verkat är det en dyr transaktion.

Garanti
[image]CFD är som sagt ett kontrakt mellan två parter som handlas OTC. Det innebär att positionen inte går att byta eller sälja via en annan mäklare, det går inte heller att överlåta den till en tredje person. Produkten kan endast likvideras mellan de två parter som ingick kontraktet.

Naturligtvis ger detta emittenten en stor fördel, då han också bestämmer spreaden när det är dags att stänga positionen. Därmed sätts köp- och säljkurser utan risk att andra traders kan komma att minska den.

Nu är detta dock inte så farligt som det kan låta. Givetvis måste mäklare och emittenter få sin del av kakan. Genom att de tillhandahåller en spread garanteras likviditeten. För detta får du betala ett pris: en högre spread. Ju mer volatil marknaden är, desto större och mer rörlig kommer spreaden att bli, eftersom motparten garanterar likviditet under alla förhållanden.

En bredare spread är därmed priset en trader får betala för en garanterad likviditet. De flesta aktörer behöver dock inte betala extra för det, eftersom deras positioner är så små att handeln varken gör till eller från. Att betala för en garanterad likviditet kan vara en god idé för institutioner och andra större aktörer.

Men istället för att lockas till courtagefria affärer bör mindre aktörer handla med så kallade DMA-CFD, där spreaden och likviditeten är precis samma som i den underliggande varan.

DMA
Direct Market Access, DMA, är en modell för att sätta spread och likviditet för CFD. DMA är inte en ”exchange”, en marknadsplats, utan ett tillvägagångssätt för att kopiera den underliggande varans spread och likviditet.

Därmed är spreaden och likviditeten för DMA-CFD identiska med den underliggande varan, till skillnad från vanliga CFD där motparten reglerar detta efter egna regler, som vi tidigare gick igenom.

Så länge vi inte har en marknadsplats med standardiserade CFD är det prissättning enligt DMA-modellen som lämpar sig bäst för de flesta, om positionsstorleken inte är stor nog att röra kursen i Blue Chip-jättar som Intel eller Cisco.

Vid handel enligt DMA-metoden kommer dock kostnader för courtage och en eventuell depåavgift att synas tydligt. Men i slutänden är det denna typ av prissättning som utan tvekan kommer att ta över, eftersom det är mest lönsamt för mindre aktörer.

Daytrading
[image]Vid daytrading är spreaden avgörande för om en strategi kommer att lyckas eller inte. I denna snabba handel är likviditet ett måste, men att betala för den, genom en bred spread, är inte lönsamt.

En del mäklare erbjuder 1 punkt som spread vid CFD handel i S&P 500. Det innebär att positionen vid entrétillfället ligger långt efter, direkt från start. En punkt kan låta väldigt lite, men leder i själva verket till att ekvationen för daytrading av S&P 500 inte går ihop.

Daytrading i S&P 500 blir nästintill omöjlig tack vare denna spread. Då indexet har en daglig snittrange på 10-15 punkter, minskar det dagliga spannet med hela 6-10 %. När den dagliga rangen krymper, minskar även möjligheterna att tjäna pengar inom den.

Detta kan vara svårt för många att förstå, men tyvärr är den bistra sanningen att daytrading med CFD är extremt svårt, så länge prissättningen inte sker efter DMA-modellen.

Nästa del
I nästa del kommer vi att gå igenom några olika handelsstrategier för CFD-trading.

Föregående delar finner du här:

CFD – framtidens derivatprodukt: del I

CFD – framtidens derivatprodukt: del II

CFD – framtidens derivatprodukt: del III

CFD – framtidens derivatprodukt: del IV

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons