VECKA 33
Fredag
19
Augusti
BT-annons
2006-11-26
photo


HAJ PÅ RISK: riskhantering III
I vår serie om riskhantering har vi nu kommit fram till den livsavgörande procenträkningen. Vi skall i dagens avsnitt gå igenom två- och sexprocentsreglerna för risk, samt titta lite närmare på hur en, enligt många kanske relativt blygsam avkastning, tack vare 2/20-procentspraxisen, kan generera stora vinster åt en ambitiös trader.

2%-regeln
Två procentsregeln är som säkerhetsbältet i en bil: är det inte påspänt, riskerar du en tragisk följd i händelse av olycka. Bilfärden kan förstås gå bra utan bältet men när den dagen kommer då dess mekanism skall träda i sin fulla funktion, måste det vara påspänt runt bröst och midja för att skydda. Och eftersom ingen kan förutspå framtiden, måste vi dra på oss bältet inför varje färd.

För en trader som börjar sin färd i marknaden utan livlina, kan det gå bra, men för överlevnad i det långa loppet är 2%-regeln avgörande. Den strategi som här följer har jag först och främst tillägnat mig från Dr. Alexander Elder i hans bok Come Into My Trading Room. Men dess strategi och regler är praxis bland framgångsrika traders och finns därför skrivna, i någon form, även i annan litteratur.

Tvåprocentsregeln innebär att endast två procent av det totala portföljvärdet tillåts som maximal risk för varje enskild position. För ett tradingkonto med värdet på 100 000 kr innebär det att risken i varje affär endast får uppgå till 2 000 kr. Eller 20 000 kr för ett miljonkonto.

Minimalt
Detta låter måhända som löjligt lite: "Hur ska man väl då kunna dubbla sitt tradingkapital på ett år?" undrar kanske många nyblivna aktiespekulanter.

Först och främst bör målet, för en seriös trader, inte ligga i att dubbla kapitalet. Detta är förenat med hög risk och de som lyckas har ofta svårt att hålla sig kvar i marknaden över en längre period. Det ger möjligtvis glamour och berömmelse, men den höga risken visar för eller senare sitt rätta ansikte.

Vårt mål bör vara att överleva och trada även om tio år. Den som lyckas med en stadig procenttillväxt på 10-20 procent om året, kommer att ha så mycket pengar att tillgå, om han vill, från institutioner och investerare, att han måste sätta ett stopp, ett tak för vad han klarar av. En av vår tids mest framgångsrika traders, George Soros, har en genomsnittlig tillväxtprocent av sitt (och andras) kapital på runt 25 procent om året.

[image]Den som förväntar sig en långsiktig tillväxt om 30-40 procent om året, tror sig därmed vara en av världens bästa traders. De analysfirmor och clowner, som säljer sina tjänster genom att presentera dessa fantasisummor som avkastning, påstår alltså att de ligger i absoluta världstoppen. Fråga dig själv om eliten verkligen skulle sälja sina råd och tips till dig för en spottstyver.

Det finns givetvis en skara traders som kan uppnå denna enorma tillväxt men för de flesta varar det endast över några få år. Med en stor procenttillväxt växer också kapitalet fort. Och ju större kapital man rör sig med, desto svårare blir det att uppnå hög avkastning. Dock finns det andra sätt att tjäna grova pengar på aktiehandel, för den som har tillägnat sig disciplinen och är av det rätta virket.

För den som vill förvalta kapital åt andra finns andra procentsiffror att ta hänsyn till, såsom 2/20-praxisen. Det innebär att 2 procent av det totala kapitalet tas ut som förvaltningsavgift av tradern. 20 procent dras sedan på den totala, eventuella, vinsten, som går direkt ned i förvaltarens/traderns ficka.

Att sikta på en snabb hög procentavkastning för sin portfölj är således knappast en hållbar strategi för den som vill tjäna pengar även om 10 år. Men som vi sett finns det ju andra sätt att tjäna dessa stora pengar, med mycket lägre risk. Vad blir två procent av den blygsamma summan 10 miljoner dollar? 50 miljoner dollar?

Inte exakt
Observera att tvåprocentsregeln inte är någon allmän rekommendation över hur mycket kapital som "bör" riskeras, utan en maximal risknivå, som, för att säkerställa tradingens långsiktiga existens, INTE FÅR ÖVERSKRIDAS!

Enligt Ralph Vince tunga bok Portfolio Management Formulas finns det i det långa loppet en "optimal f", optimal delmängd av sitt kapital, att satsa i varje affär. Satsar man för lite blir vinsten för låg i förhållande till risken och satsar man för mycket så kommer risken att äta upp hela kapitalet. Optimal f leder dock också till stora bakslag, varför man bör trada mindre. Det är svårt att finna någon seriös trader som påstår att två procent är för lite. Oavsett hur litet eller stort ditt kapitalet är, riskera mer än denna maximala gräns!

För egen del finner jag två procent alldeles för högt i förhållande till mina långsiktiga mål. Jag riskerar normalt 0,5-1 procent av mitt totala kapital per trade. Om jag skulle riskera mer, innebär det större risk att min kapitalkurva får djupa jack nedåt, så kallade drawdowns. I min trading strävar jag efter en stadigt stigande kapitalkurva utan alltför djupa svackor.

[image]Jag är en försiktig aktiespekulant, som inte är komfortabel med stora kapitalrisker i marknaden; det är helt enkelt för farligt! Risker, fart och spänning är annars något som jag uppskattar, men det behovet uppfyller jag hellre genom fallskärmshoppning och MC-åkning. Det blir lugnast så.

Om du känner att du tar för stora risker i marknaden, rannsaka motiven bakom din aktiehandel. Kanske är bungy-jumping något att rekommendera? När tradingen upplevs som tradig är du på rätt spår.

Givetvis tradar jag för att bygga kapital, likt alla andra som gör entré på detta område. Men det går inte att vara fokuserad på sitt kapitals dollarnivå. Det är betydligt enklare att koncentrera sig på kurvor och diagram, som på ett eller annat sätt avspeglar detta. Fokuserar man på pengavärdet, är det alltför lätt att under tradingen dra paralleller till hur många månadshyror man sätter på spel varje dag – vilket lätt leder till att det blir pannkaka av alltihopa!

Jag riskerar således 0,5-1 procent vid varje affär, men den totala risken är mycket högre, då jag ju oftast ligger i flera positioner samtidigt.

6%-regeln
Sexprocentsregeln kan liknas vid en kapitalförsäkring. Givetvis inte den "kapitalförsäkring" som säljs av banker, som i själva verket inte försäkrar någonting alls av kapitalet! Sexprocentsförsäkringen garanterar dock att den totala månadsförlusten aldrig uppgår till mer än sex procent av hela kapitalvärdet.

När vi tar position riskerar vi således maximalt två procent av det totala kapitalvärdet för varje affär. Men då vi ligger i flera positioner samtidigt, innebär det en högre totalrisk. För att säkra oss mot en överexponering, sätter vi därför upp en maximal månadsförlust, vilken rekommenderas till sex procent.

Det betyder att den som riskerar två procent endast kan inta tre positioner till portföljen innan den totala kvoten är uppfylld. Återigen: det låter inte mycket, men då en position går i rätt riktning, kan stop loss-nivån flyttas upp. Därmed minskar den totala risken och vi kan lägga in fler positioner i portföljen.

Riskerar du mindre än två procent per affär, kan du inta flera positioner innan sex procents risk uppstår. Man kan argumentera för och emot detta, och att alla affärer sällan går till stop loss, därför kan man riskera lite mer.

Man skall dock komma ihåg att även det bästa systemet kan generera en lång rad förluster, även om du via back-testing kan visa, att det aldrig tidigare inträffat. Det finns inga garantier för framtiden.

När portföljen uppnår en förlust på sex procent för den givna månaden måste man således sluta trada. Och istället ägna sig åt studier av marknaden och finslipa sin trading. Det betyder dock inte att du måste ändra ditt tradingsystem, bara se över det. Kanske är det inget fel. Alla system (och människor) har bra och dåliga perioder.

Jag själv har satt min maximala månatliga förlust till fem procent, men rekommenderar här sex procent, eftersom denna strategi först presenterades så av Dr. Alexander Elder. Det är samma sak som med köp- och säljstrategin: för att det skall fungera måste du göra det till din egen, förstå varje variabel och finjustera den för att passa dig och dina mål.

HAJ PÅ RISK: riskhantering I

HAJ PÅ RISK: riskhantering II

HAJ PÅ RISK: riskhantering III

HAJ PÅ RISK: riskhantering IV

Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons