En av nykomlingarna är Christian, som ställer en enkel liten fråga och får ett långt, komplicerat svar. Men tro fördenskull inte att det alltid är på det sättet; det är ju skillnad på frågor och frågor!
•••
Hej Bosse,
Har ni någon erfarenhet av teknisk analys med candlestick diagram?
Läste en del om det och siffror som visar på hög träffsäkerhet.
Mvh Christian
•••
Oh Christian,
I never thought anyone would pop the question!
Svaret är yes yes yes!
Nej ursäkta, rättning mittåt! Det är bara det att man blir lite till sig när man får en fråga om ett så kärt ämne!
Min personliga åsikt är att Candlestick alltid är rätt; inte bara i kärlek, tex när man friar, då ju levande ljus är en självklarhet, utan också i det ständiga krig, som marknadens aktörer utkämpar.
Candlestickanalys är poetiskt, vackert, roligt, mångsidigt, träffsäkert, kraftfullt, visuellt, kulturellt, genialt och enkelt. Det bästa av det bästa av den japanska kulturen. Tänk zen, tänk karate, tänk candlestick!
Metoden kan härledas till 1700-talet Japan och handeln med riskuponger (terminer) på risbörsen i Osaka. Munehisa Homma (1724-1803), som räknas som candlestickdiagrammens upphovsman, lär en gång ha gjort hundra vinnande affärer i rad – så nog får man väl säga att träffsäkerheten kan vara tämligen hög!
Men som i allt annat gäller förstås att det är inte instrumentet, som skapar musiken. Det är musikern.
Amerikanen Steve Nison gjorde ett styvt jobb när han sammanställde den första introduktionskursen i Candlestickanalys på engelska: Japanese Candlestick Charting Techniques (New York 1991).
En mycket lättläst och trevlig bok – rikt illustrerad och tryfferad med japanska ordspråk – som går grundligt tillväga och inleder med en historik över samurajkrigen och rismarknadens framväxt.
Denna bok gäller än idag som bibel på området och rekommenderas varmt. Det finns naturligtvis också massor av information om candlestick på Internet.
På Börstjänaren använder vi i huvudsak Candlestickdiagram för den visuella skönheten och överskådligheten, men hänvisar sällan till särskilda Candlestickformationer eller figurer.
Det finns väldigt många fördelar med Candlestick och egentligen väl bara en enda nackdel :lookaround: i förhållande till vanliga stapeldiagram: nämligen att Candlesticken tar mera plats på dataskärmen.
För den som inte är närmare bekant med Candlestickanalys, skall jag bara helt kort redogöra för grunderna:
Candlestick-diagrammet bygger på redovisningen av en akties fyra viktigaste kurser under en tidsperiod, tex en dag, nämligen: öppningskurs, dagshögsta, dagslägsta samt stängningskurs.
Ett exempel: traktortillverkaren John Deeres aktie inköptes under fredagen till vår USA-portfölj.
Så här utvecklade sig handeln i detta papper på New York-börsen under kvällen: aktien öppnade med ett gap nedåt till 78 dollar, som var vår förutbestämda inköpskurs. Därpå steg den till 78.19 som mest, varpå den rasade ända ner till 76.86, för att slutligen återhämta sig relativt kraftigt och stänga på 77.63. Vi får då candlestick-stapeln här intill.
Det tjocka röda området kallas för kropp (body) och markerar öppnings- resp. stängningskurserna. Det faktum att kroppen är röd och inte grön anger att aktien öppnade högre än den stängde och således föll under dagen. Om aktien istället hade öppnat lågt och stängt högt hade vi fått en grön stapel. (De klassiska ursprungsfärgerna är svart och vit, där svart motsvarar den negativa, röda, utvecklingen.)
De smala strecken som anger aktiens ytterlighetspunkter (veken i stearinljuset) kallas för skuggor. När skuggorna blir långa talar man om svansar (tails). Sålunda ser vi att säljarna under fredagen drev ner kursen men inte klarade av att hålla den nere, istället lyckades köparna trycka upp aktien över halva plan och stänga den relativt högt. Detta är enligt candlestick ett gott tecken: liten kropp och lång nedåtriktad svans; om detta dyker upp i en nedtrend förebådar det ofta en trendvändning.
Ännu mer positivt hade det varit om vi haft en grön kropp, dvs om aktien istället öppnat på 77.63 och sedan, efter bottenformationen lyckats passera denna nivå och stänga på 78 dollar.
Låt oss titta på utvecklingen i John Deere sedan i somras:
Deere & Company. Dagsgraf i Candlestick med 22 EMA.
1. Den tolfte juli öppnar aktien på dagshögsta $82, faller kraftigt och stänger nära dagslägsta. Vi får en lång röd stapel med skinnskalle (shaven head) och liten skugga. En mycket "bearish" stapel.
2. Den trettonde juli öppnar aktien med ett litet gap nedåt och faller under dagen med tre dollar. Återigen en lång stapel med rakad skalle och nästa ingen skugga alls på nedsidan. Ännu mera negativt.
3. Den fjortonde juli forsätter stormningen av bastiljen: aktien öppnar för tredje dagen i rad på dagshögsta och faller med tre-fyra procent. En liten ljusning kan måhända dock skymtas: den gapar inte nedåt utan öppnar på gårdagens stängning; och viktigare, efter ett fall på närmare 3,5 dollar återhämtar den sig mot slutet av dagen ca en dollar och bildar således en liten svans.
Nästa dag får vi ännu ett gap nedåt, följt av en gaptäcka och ett första, misslyckat försök till trendbrott. Slutresultatet för dagen blev minus 2,5 dollar och ännu en lång röd stapel.
Dagen efter får vi dock en kort grön stapel innanför den röda; dessa två staplar bildar tillsammans en "Harami", (liksom "havande" på svenska ett gammalt ord för gravid). Den långa stapeln är modern och den korta, innanför, är barnet. Detta liknar en traditionell västerländsk "Inside Day" men tillerkänns ett större prognosvärde; Haramin bär en förändring i sitt sköte: efter en nedtrend indikerar den ett brott av trenden: om än ej en vändning, så åtminstone ett ingenmansland. Vilket vi också fick i detta fall, då aktien steg kraftigt nästa dag, för att sedan ånyo falla.
4. Den femtonde augusti får vi en botten. Denna stapel är en ganska typisk reversal (omslagsformation), även om svansen kunde varit lite längre: den öppnar med ett gap nedåt på ca en dollar (kom ihåg: grön stapel = öppningkursen är lägre än stängningskursen) och säljarna försöker driva ned kursen ytterligare, men misslyckas med att hålla kvar den i träsket, varpå aktien återhämtar sig och stänger i övre delen av stapeln.
Även om aktien inte lyckas stänga på dagshögsta, utan bildar en svans även på uppsidan, så stänger den ändå på plus för första gången på åtta dagar.
Notera även att denna stapel föregås av några dagar med aningen längre svansar på nedsidan. (Svansar på nedsidan är bullish; svansar på uppsidan är bearish: en svans på nedsidan betyder ju att säljarna haft chansen att hålla kursen nere men misslyckats i sitt uppsåt – och vice versa. Och när ena sidan misslyckas, så växer tuppkammen på motståndarsidan!)
Dagen därpå får vi en första bekräftelse på att nedtrenden är bruten: ett litet gap upp, och en gaptäcka följt av en lång grön stapel som penetrerar 22 EMA för första gången sedan raset inleddes fem veckor tidigare, den tolfte juli.
DE. Dagsgraf med 22 EMA. Blått streck betecknar motstånd från lokal topp.
Det finns ingenting som är så enkelt i trading, som att veta efteråt, vad man skulle ha gjort. Som vår tradingguru, D:r Alexander Elder, brukar säga: "Dessvärre får vi inte trada mitt i grafen, där är allt lätt som en plätt; vi måste trada längst till höger – en betydligt knivigare uppgift!"
Men vi blundar med högra ögat och låtsas att vi inte vet hur (bra) det sedan går. Vi kan då konstatera att den kraftiga rörelsen med de två långa gröna staplarna den 14-15 augusti är väldigt "tjurig" (bullish). Kursen penetererar 22 EMA, konsoliderar på den nyvunna, höga nivån, och får detta glidande medelvärdet att vända upp. När kursen sedan även bryter upp över den lokala toppen (blått streck) vågar vi beta på att trenden har vänt. Denna bet kommer då att ske till $75.12.
Candlestick kan på detta sätt vara en metod för att fånga trenden i flykten, medan den håller på att utvecklas, i själva vändningen.
Börstjänarens normala bröd- och bruksstrategi är att följa trenden, och köpa när medelvärdena pekar uppåt och aktien rekylerar från en ny topp. Candlestick kan användas för att försöka förekomma trenden och komma in före toppen. Låt oss titta var vi befinner oss i veckografen:
DE. Veckograf med 26 EMA, fallande (streckad) trendlinje och lokal topp (blått streck).
När aktiekursen penetrerar det blå strecket vid $75.12 befinner sig 26 veckors EMA fem dollar upp och är ännu neutralt eller tom svagt negativt.
MACD-histogrammet noteras under noll och den fallande motståndslinjen befinner sig fortfarande 2,5 dollar upp som ett lock. Vi saknar inte bara en ny topp att falla tillbaka på (eller ifrån), vi har inte ens brutit den negativa trenden i veckografen! Sådana tidiga entréer ställer höga krav på disciplin och riskhantering.
F.ö. ser vi i veckografen en väldigt tydlig reversalformation, en s.k. "Hammare" (hammer), där svansen är minst dubbelt så lång som kroppen.
Vi går vidare i vårt skärskådande av dagsdiagrammet:
DE. Dagsgraf i Candlestick med 22 EMA.
5. Ytterligare en stark stapel ger oss skjuts mot den nya toppen.
6. En "Hanging man"-formation. Denna stapel ser ut precis som en "Hammare", men förekommer i upptrender och kan då istället vara första varningen om en trendvändning. Dagen efter får vi en topp som sedan långsamt rulllar över i en rekyl.
7. Så har vi kommit fram till högra sidan i diagrammet, där det åter blir svårt att luska ut vad som skall hända. Notera de höga "toppsvansarna" (topping tails), som förebådar rekylen.
Torsdagens nedgång var stark och skedde med en lång toppsvans, och kraften i torsdagens negativa stapel fick också Deere & Co att öppna nedåt med ett gap på fredagen. Men stapeln är inte entydigt negativ: efter två dagar med fallande kurser (tisdag-onsdag) öppnar aktien vid onsdagens stängningskurs och kämpar sig sedan upp förbi onsdagens högsta. Kursen lyckas förvisso inte stanna på dessa nivåer utan faller och stänger svagt. Men själva motvallsbeteendet sår split och skapar osäkerhet bland blankarna. (Jfr Hammer och Hanging man; samma formation med med kort kropp och lång svans, betyder olika saker i upptrend och i nedtrend.)
8. Så fick vi alltså ett gap nedåt på fredagen. Men fredagens spann blev inte lika stort som torsdagens, vilket pekar på att säljkraften börjar ta slut; och aktien stängde också högt efter en bottnande svans (bottoming tail). Med tanke på att aktien fallit i tre dagar kan detta ses som en liten hammerformation för vändning, särskilt som vi ju har ett otäpppt gap där också 22 EMA huserar.
Jag sällar mig alltså till Henrik Hallenborgs köptips i DE. Men osvuret är bäst, som alltid. Därför använder vi oss också av stop loss, alltid och alltid.
Och när vi nu förresten talar om trollen: Henrik Hallenborg har inte lika höga tankar om Candlestick, som undertecknad. Han anser i själva verket att: "Candelstick är den mest överskattade chartmetod som finns, mycket på grund av skicklig marknadsföring."
Den diskussionen får vi dock föra internt inom "partiet" och ta upp på nästa kongress...
Vidare anser han att "Candelstick inte har hög träffsäkerhet i sig, utan måste inlemmas i ett system."
Och visst, det är klart att det alltid är bra att varna för dogmatisk övertro på förträffligheten i enskilda metoder eller instrument, han har en poäng i att Candlestick med fördel kan kombineras med, medelvärden, oscillatorer, volymstudier, trendlinjer och klassiska formationer m.m.
Men likväl är Candlestick en lysande analysmetod. Det hörs ju om inte annat på namnet!
Ja, Christian, det blev visst ett rätt långt svar på en kort fråga.
Välkommen som abonnent och lycka till med din trading!
Med vänlig hälsning
Bosse Börstjänare
PS. Här kan du få en förhandstitt på vad Henrik Hallenborg skriver om Candlestick i en kommande krönika. DS.
2018-11-03 | Fråga BT: psykologin i en trend |
2018-09-01 | Fråga BT: Förvirrad nybörjare |
2018-08-04 | Fråga BT: ATR? |
2018-07-14 | Fråga BT: teknisk analys vs trading |
2018-06-30 | Fråga BT: Hantera risken som Soros! |
2018-04-21 | Fråga BT: Blankning EVO? |
2018-04-14 | Varför ska blankare betala aktieutdelning? |
2018-02-24 | Fråga BT: Räknas utdelningsdagar? |
2018-01-20 | Fråga BT: knäcka koden! |
2017-12-27 | Fråga BT: handla med Bitcoin |
2017-12-16 | Gymnasiearbete Elliotts vågteori |
2017-11-25 | Fråga BT: BTs nya MetaStock Add-on |
2017-11-19 | Kaosformation i OMX30 - i stort och i smått? |
2017-11-04 | Hur väljer man förvaltare |
2017-09-10 | Vi slog i alla fall index – vi hade i alla fall tur med vädret |
2017-08-26 | Fråga BT: Metastock eller Esignal? |
2015-12-25 | Bosse får bassning ang. MACD |
2015-11-07 | Bosse snackar soja |
2013-10-26 | Portföljteori i praktiken |
2010-09-19 | Partianagram - valtips för villrådiga |