VECKA 32
Onsdag
05
Augusti
BT-annons
2010-05-11
photo


Kina åter på handelsplus
Kina nådde ett handelsöverskott på 1,7 miljarder dollar under april.

[image]

 

Handelsbalans för Kina. Blå stapel – handelsnetto (mdr $), orange linje – export, lila linje – import (procentuell förändring på årsbasis).


Kina återvände till
välbekant territorium då man visade på ett handelsöverskott för april, men exporten översteg endast marginellt importen vilket ger begränsat utrymme för lättnad för beslutsfattare som är rädda för ytterligare en runda av global ekonomisk turbulens.

Kina noterade ett handelsöverskott på 1,7 miljarder dollar förra månaden, och trotsade förväntningarna på ett underskott för andra månaden i rad efter mars månads underskott på 7,2 miljarder.

Men om ett handelsöverskott är det normala läget för världens största exportnation, kan det nya normala vara ett mindre handelsöverskott, vilket reflekterar Kinas växande inhemsk efterfrågan och det relativt svaga hälsotillståndet för världens övriga stora ekonomier.

Exporten ökade med 30,5 procent på årsbasis i april mot förväntade ökning på 28,9 procent, medan importen ökade med 49,7 procent från föregående år mot förväntade ökning på 53,8 procent.

”Förväntningarna på en uppskrivning av yuanen kommer att fortsätta att existera, men aprils starka exportsiffra kommer inte ha någon stor inverkan på timingen,” sade Sun Wencun, ekonom på Citic Securities i Peking.

Kina har fryst sin valuta gentemot dollarn sedan mitten av 2008 för att hjälpa sina exportörer i den globala finanskrisen.

Spekulationerna har surrat
under de senaste veckorna att det bara var en tidsfråga innan Peking låter växelkursen stiga, men många analytiker tror att den internationella paniken i kölvattnet av Greklands skuldkris kommer att skjuta en uppskrivning på framtiden.

Kinas ledare har sagt att de vill försäkra sig om att den externa efterfrågan har gjort en hållbar återhämtning innan man kopplar ur den politik som introducerades under den globala kreditkrisen, inklusive yuanens fixering och en rad skatterabatter till exportörerna.

Men världens tredje största
ekonomi halkade ned till ett handelsunderskott för mars, sitt första på sex år, dock mer beroende på stark inhemsk efterfrågan än en svag extern marknad.

Enligt den kinesiska tullmyndigheten ökade exporten med 11,4 procent och importen med 6,9 procent på kalenderjusterad månadsbasis.

Med en tillväxt på 11,9 procent under första kvartalet på årsbasis, har landets aptit på energi och råvaror varit stor.


Börstjänaren

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8