VECKA 32
Onsdag
05
Augusti
BT-annons
2010-05-04
photo


Triss i statistik för USA
Såväl tillverkning som byggande och konsumtion ökade under mars, men varningstecken för sparkvoten.


Tillverkning i USA. Inköpschefsindex för tillverkande företag (orange linje) samt anställda inom tillverkningsindustrin, procentuell förändring på årsbasis (blå stapel).


Spenderandet på byggnation ökade under mars på månadsbasis, men ligger 12 procent minus på årsbasis.

 
Privatkonsumtion i USA. Spenderandet ökade under mars (orange linje), sparkvoten sjönk till den lägsta nivån sedan september 2008 (ljusblått fält).Tillverkningsindustrin i USA
noterade den snabbaste tillväxttakten på nästan sex år i april, och siffror över byggande och konsumtion pekade på ytterligare förstärkning av ekonomin.

Konsumtionen, som står för över två tredjedelar av USA: s ekonomiska aktivitet, ökade under mars för sjätte månaden i rad enligt en rapport från Handelsdepartement på måndagen.

ISM: s (Institute for Supply Management) index över nationell tillverkningsaktivitet steg till 60,4 i april från 59,6 i mars, och överträffade Reuters medianprognos på 60. En högre sysselsättningsgrad visar att arbetsgivare är mer tillitsfulla i att nyanställa.

Sysselsättningen steg enligt ISM-rapporten till nivån högsta nivå sedan januari 2005.

”Det här är en stark rapport på ekonomin, vilken indikerar att återhämtningen inom produktionen fortsätter att gå framåt i ett mycket bra tempo,” sade Brian Bethune, chefsekonom vid IHS Global Insight i Lexington, Massachusetts.

Marknaden följer noggrant siffrorna för världens största ekonomi för tecken över styrkan i återhämtningen, i synnerhet ledtrådar över framtidsutsikterna för arbetsmarknaden.

Trots de positiva siffrorna sade en ekonomisk topprådgivare till Vita Huset att ytterligare ansträngningar behövs för att hjälpa ekonomin, och varnade för att ett tillbakadragande av statligt stöd kan skada den bräckliga återhämtningen.

Den privata konsumtionen ökade med 0,6 procent i mars efter att ha stigit med uppåt reviderade 0,5 procent i februari, tidigare redovisad som en ökning med 0,3 procent, enligt Handelsdepartementets rapport. Analytiker förväntade sig en ökning på 0,6 procent i mars.

Enligt en annan rapport från Handelsdepartementet ökade utgifter för konstruktion i USA också oväntat under mars, för att notera sin första ökning sedan oktober. Framryckningen på 0,2 procent efterföljde en reviderad nedgång på 2,1 procent i februari, tidigare redovisad som en nedgång på 1,3 procent.

Bilförsäljningen i USA steg också, med Ford och Hyundai i täten

Måndagens rapport över
inkomster visade att den amerikanska sparkvoten sjönk till 2,7 procent, vilket är den lägsta nivån sedan september 2008.

Indexet, som är en viktig inflationsmätare och noga övervakat av Federal Reserve, ökade med 1,3 procent i februari.

Separat ökar små- och medelstora företag i USA sitt låntagande samtidigt som återbetalningen av befintliga lån fortsatt är intakt.

Thomson Reuters/PayNet index över utlåning till små företag, som mäter den totala finansieringen, steg med 4 procent i mars vilket är den första ökningen på årsbasis sedan oktober 2007, två månader innan lågkonjunkturen började.

Då företag lånar mer kommer de sannolikt också att nyanställa, sade Bill Phelan, Paynets grundare och ordförande.


Börstjänaren

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8