VECKA 32
Onsdag
05
Augusti
BT-annons
2010-05-10
photo


1 000 000 000 000 dollarpaket för eurons framtid
EU: s kommissionär för valutafrågor: vi gör vad som krävs för att försvara euron.


[image]

 


Grekiska obligationer och aktiekursutveckling (mörkblå linje – Atens bankindex, ljusblå linje – Atens generalindex).Ekonomiska nyckelindikatorer (blå – Grekland, orange – eurozon). Vänster överst: arbetslöshet, vänster nederst: inköpschefsindex för tillverkande företag, höger överst: BNP-tillväxt, höger nederst: inflation.


 Bankexponering: största långivare till grekiska respektive portugisiska låntagare.


 
Den Grekiska skuldkrisen. Den Europeiska unionens oförmåga att ta snabba och fasta beslut har förvärrat Greklands skuldkris och ökat risken för spridning till andra länder, som Portugal.


 Kreditrating i eurozon.Ett globalt räddningspaket
på 1 biljon dollar för att stabilisera euron vände nedgången på världens finansmarknader under måndagen, men lämnar mer långsiktiga frågor om huruvida Europas svagaste ekonomier kan hantera sina skulder

Planen, som utarbetats av Europeiska unionens finansministrar, centralbankschefer och Internationella valutafonden i förhandlingar under helgen, var den största sedan G20-ländernas ledare försåg den globala ekonomin med pengar efter Lehman Brothers kollapsen 2008.

Europeiska centralbanken kommer att köpa statliga obligationer i eurozon, i en omkastning av sin långvariga ovilja att använda något som många ekonomer kallar ”kärnkraftsoptionen”, pressade av marknaden.

Tysklands förbundskansler
Angela Merkel, som i månader stått emot trycket att hjälpa Grekland i dess skuldkris, sade att åtgärderna var nödvändiga för att garantera eurons framtid.

Merkel samtyckte till den massiva räddningsplanen efter att hennes center-höger koalitionen förlorat ett regionalval på söndagen och USA: s president Barack Obama samt Frankrikes president Nicolas Sarkozy ringt henne för att försäkra att Europa skulle vidta nödvändiga åtgärder för att stödja euron och hålla den globala likviditeten flytande.

Kenneth Rogoff, tidigare chefekonom på IMF, sade till BBC radio att svaga eurozonekonomier som Grekland fortfarande skulle vara tvungen att omstrukturera sina skulder så att de blir hållbara, trots häftiga officiella dementier.

Nödåtgärderna är värda betydligt mer än något tidigare försök från de 27 nationerna i Europeiska unionen eller de 16 staterna i den gemensam valutan, för att lugna marknaden.

Olli Rehn, EU: s kommissionär för valutafrågor, sade på en presskonferens att paketet ”bevisar vi ska försvara euron med vad som än kravs.”

Ekonomer sade åtgärden
åtminstone köpt Europa lite tid och lugnat obligationsmarknaden men High Frequency Economics sade i en rapport att paketet fortfarande är alltför vagt för att förstå.

1 000 000 000 000 dollarpaketet består av 440 miljarder euro i garantier från euroområdets stater plus 60 miljarder euro i en europeisk stabiliseringsfond som kan betalas ut, på strikta åtstramningsvillkor, för att hjälpa eurozonstater om det behövs.

EU: s finansministrar sade Internationella valutafonden ska bidra med upp till 250 miljarder euro, vilket ger totalt 750 miljarder euro, eller omkring $ 1 biljon.

EUROZONE_REPORT

 

Calculator for Greek growth, borrowing costs and deficit cuts

Börstjänaren

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8