VECKA 47
Söndag
24
November
BT-annons
2010-05-03
photo


En av oljans svarta baksidor
Oljeutsläppet i USA kostar BP stora pengar, men skadorna på naturen går inte att värdera.

 

Oljeborrnings- och serviceföretag.

 

Läckage från oljeriggen.

 

Större marina oljeutsläpp.

 

BP kommer att kompensera alla som drabbats av oljeutsläppet från en av dess källor i Mexikanska golfen, säger bolagets chef, som medger att katastrofen kan radera planer på nya borrprojekt i områden utanför USA: s kust.

”Vi tar fullt ansvar för utsläppet och kommer att sanera, och om drabbade kan presentera legitima skadeståndsanspråk kommer vi att respektera dem. Vi kommer att vara väldigt, väldigt offensiva i allt detta,” sade Tony Hayward till Reuters i en intervju under fredagen.

Det massiva utsläppet, som startade när en oljerigg tog eld och sjönk förra veckan, började spolas upp till naturreservat och fiskeområden under fredagen.

Kostnaden för fiskeriindustrin i Louisiana kan uppgå till 2,5 miljarder dollar, medan effekterna på turismen längs Floridas kust kan bli 3 miljarder dollar, enligt Neil McMahon, analytiker på värdepappersföretaget Bernstein, i en rapport under fredagen.

Utsläppet kan också sätta hinder för president Barack Obamas planer att öppna en del offshore-områden i USA där oljeprospektering för närvarande inte är tillåten.

Katastrofens omfattning kan också leda till ändringar i reglerna över vem som får licens och tillåts verka i de djupa vattnen i Mexikanska golfen, enligt analytiker.

Regeringen kan också komma att begränsa utgivningen av verksamhetslicenser, så att dessa endast ges till större företag – som BP – vilka har större resurser att finansiera och hantera stora saneringsarbeten.

Analytiker förväntar sig att incidentens slutnota för BP kommer att understiga 10 miljarder.

BP har under de senaste fem åren försökt återuppbygga sitt rykte i USA, efter att ha drabbats hårt av en explosion i Texas år 2005 som dödade 15 arbetare, samt olje- och gasläckor i Alaska år 2006, vilka båda orsakades av kostnadsbesparingar enligt tillsynsmyndigheterna.

Elva arbetare saknas och förmodas vara döda efter explosion på borriggen Deepwater Horizon, som drivs av schweiziska Transocean, den största oberoende borraren i världen.

BP äger 65 procent av fyndigheten där man borrade, och exploatören Anadarko Petroleum äger 25 procent.

Bolagen är ansvariga för saneringskostnaderna proportionellt till sin ägarandel, även om BP har en ledarroll i egenskap av driftsledare i partnerskapet.

I USA sliter man för att skydda den sköra kusten från ytterligare oljeutsläpp.

Den amerikanska regeringen kämpade under fredag för att mildra miljökatastrofen som kan kosta flera miljarder dollar då ett enormt oljebälte nådde Louisianas kust, vilket utsätter räkfiskevatten, ostronbanker och ömtåliga våtmarker med ett rikt djurliv för stor fara.

Med olja forsande okontrollerat från den skadade djupvattenkällan i Mexikanska golfen utanför Louisiana, ökade också president Barack Obamas administration pressen på Londonbaserade energijätten BP, majoritetsägare i den skadade källan, att göra mer för att stoppa flödet och begränsa spridningen av utsläppet.

Sekreterare Ken Salazar sade att han manat BP att ”arbeta hårdare, snabbare och smartare för att få jobbet gjort”.

”Vi kan inte vila, och vi kommer inte att vila förrän BP permanent förseglat borrhålet och sanerat varenda droppe olja”, sade Salazar i Louisiana.

Råoljan strömmar ut med en hastighet på upp till 5 000 fat (motsvarande 955 000 liter) per dag enligt regeringens uppskattning, men experter säger mängden olja som släpps ut kan vara svår att mäta.

Prognosmakare tror att utsläppet snart kommer att nå kustområdena i Mississippi samt Alabama och Florida, vilka båda förklarat katastroftillstånd.

Hittills har insatser för att täppa oljeläckaget misslyckats. Om man inte får kontroll på utflödet kommer det ta ungefär 50 dagar att överträffa Exxon Valdez utsläppet i Alaska 1989, vilket släppte ut 10,8 miljoner gallons (49 miljoner liter) råolja i det orörda Prince Williamsundet i Alaska.

Problemet är att vi har ett läckage som är utom kontroll just nu. Även om oljekällan inte är oändlig är det mycket mycket stora kvantiteter, och vi kommer inte att veta den totala effekten förrän läckaget stoppats, sade Thad Allen, amiral i kustbevakningen, till CNN.

”Jag tror 5 000 fat per dag är en bra uppskattning för tillfället, men vi måste förstå, vi kan ha något katastrofalt som händer där nere och vi måste vara beredda på det värsta scenariot, och det är dit vi är på väg.”

Louisianas guvernör Bobby Jindal, som försöker mobilisera 6 000 ur nationalgardet, var orolig över BP: s förmåga att klara de enorma utmaningar som oljeläckaget orsakar.

Jag har farhågor
att BP: s nuvarande resurser inte är tillräckliga för att möta tre stora utmaningar av katastrofen: att stoppa läckaget av olja från den skadade undervattenskabeln, att skydda kusten samt att genomföra en snabb sanering, sade Jindal på en presskonferens i Louisiana.

Olyckan tvingar också Obama att skjuta upp politiskt känsliga planer på att expanderad offshore oljeborrning i USA, vilka presenterades förra månaden, som delvis arbetats fram för att vinna stöd från Republikanerna i lagstiftning relaterad till klimatförändringar.

Obama sade att inhemsk oljeborrning fortfarande är en viktig del i USA: s energipolitik, men att det måste göras med ansvar.

Vita huset sade också att inga nya områden för havsbaserad oljeutvinning ska tillåtas förrän en granskning av utsläppet har genomförts.

Börstjänaren


 

 

 

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons