VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2015-12-19
photo


Professor Larsson: Solsidan
Börstjänarens före detta medarbetare Professor Larsson tycks ha funnit en ny plats i livet och står som vanligt redo att leverera vinnande börstips på fundamentala grunder.

Perkele! Att det skall vara så svårt att få fram ett fundamentalt aktiecase, just idag, första dagen på mitt nya jobb som analytiker på Fundo Mental Börsanalys AB!

Oj, men kolla vilken ful näsa den kändisen fick efter plasikoperationen! Ho ho, så kan det gå när inte haspen är på! Testa dig: Hur mycket vet du om Åsa-Nisse-filmerna! Hm… det var högintressanta grejor det här…

– Larsson!

Få se nu Klabbarpar´n det var väl handelsman, eller vänta: Sjökvist hette han kanske. Hm, det var inte så lätt det här… Fjärsman var ju…öh Fjärdingsman och frugan hette väl Eulalia…. Så handlarn måste helt enkelt ha hetat…öh.

– Larsson! Hallå! Hur går det?

– Öh… vadå?

– Hur går det med aktiefisket? Glöm inte att du måste leverera ett fixt och färdigt fundamentalt aktiecase innan du går hem för dagen!

– Jaså det! Ja, jo, jag är så gott som klar! Det är bara själva finslipningen kvar, kan man säga.

– Ah, så bra! Vilket bolag gäller det då?

– Bolag? Nja, så amatörmässigt jobbar vi inte som fundamentala börsanlytiker! Vi tänker mer i stora drag – utgår från världsläget och jobbar oss ner mot detaljerna så småningom: Top down, som vi säger. Ett riktigt proffs kommer inte fram till något enskilt bolag förran i allra sista stund! Och ibland är det till och med så, att man är så iniblåen proffsig, att man inte kommer fram till något bolag över huvud taget. Det slutgiltiga börstipset blir då helt enkelt: ”Avvakta”. Om du visste hur mycket pengar jag sparat åt folk genom åren med detta enkla men superprofessionella börstips!

– Ja ja, må så vara, men nu ska här inte avvaktas förstår Larsson! Jobbet går ut på att komma med förslag och tips för att skapa köphysteri och få igång ruljangsen! Men det vet ni förstås redan; ni hade ju de bästa vitsord från Carnegie och Lehman Brothers och diverse andra finansbolag, som oturligt nog gått omkull eller ombildats så att uppgifterna dessvärre inte gick att kontrollera.

– Ja, jo, dom ja, öh – men jag har ju även haft betydelsefulla uppgifter på ett multinationellt, webbaserat börstjänarföretag, som visserligen sysslar med den klena disciplinen teknisk analys, men dom smällde minsann ur sig köp- och säljförslag så dom understa ruttnade!

– Tekniska analys – nä fy bubblan! Jag köpte en aktie en gång efter en teknisk analys – och det gör jag aldrig om! Visserligen tjänade jag en bra slant – men jag begrep aldrig varför aktien gick opp – och det begrep inte kunderna heller. Och min grannes jobbarkompis blev verkligen bränd i teknisk handel: han köpte en aktie som föll i pris så att stop lossen löstes ut. Det lät ju helt livsfarligt när han berättade om skräckupplevelsen!

– Ja men chefen, då är vi ju på samma våglängd! Jag är fundamental analytiker ända ut i fingerspetsarna. Titta nu inte alltför noga i min CV utan låt mig visa vad en överdjävlgt akademiskt skolad hjärna kan åstadkomma i fråga om stalltips på börsen!

– Nå jo, ja, eh… nu ska ni för all del inte tro att jag är misstänksam… men jag tyckte nog att ”avvakta” var ett alldeles lysande förslag: Jag avvaktar med att ge ett definitivt besked angående er anställning! Det är ju er första dag idag: lyckas ni klämma ur er ett godtagbart aktietips innan solen går ner, så får ni behålla jobbet – lyckas ni inte så är provanställningen över!

– Innan solen går ner, jaså, hur dags är det då?

– Det märker ni nog när det sker, för då blir det både mörkt och kallt. Seså, sätt fart nu!

– Javisst, Tjifen! Lugn bara. Jag är ju som sagt så gott som klar.

o o O o o

Förbaskade gubbtjyv – komma och störa en fundamental analytiker med sitt trams mitt i det allra heligaste: den viktiga insamlingsfasen, kärnan till hela analysen! Och när fasen går solen ner? Få se här solceller, solsting, Solsidan, he he, en man som heter till Ove, vilken hedersknyffel!

Oh nej, nu drog jag igång en sån där pladdrande bantningsexpert också – håll truten gubbtjyv! Här ska inte köpas några bantningspiller eller dundermediciner! – Hur stänger man av fanstyget! Uj, vad många webbfönster det var öppna!

– … to earn ten tousand times your investement by buying this fantastic solar energy company, the name of which I will soon reveal, but first let me explain…

– ”Bla bla bla” ja ja, vi ska inte ha några fantastiska produkter av vad slag de vara må.

Bara jag nu hittar det fönstret som stänger av eländet.

– Warren Buffet, Wal-Mart, Google, Bill Gates, Amazon, IKEA, they are all throwing money into the next big multi billionaire creating business: the Solar Energy Sector, and by buying stock in this tiny little company, which I will soon tell you the name of, and which will soon became a houshold name and a major player in the world, you will tap into the millionaire club with as little as $1000!

– Nej nej nej, här ska fasiken inte köpas några aktier i något tanigt litet bolag som kommer att bli jättestort!
 
Ah, äntligen fick jag tyst på eländet! Få se var var jag någonstans? Solsidan, solnedgång… ja just det: ett aktietips innan solen går ner, annars skulle jag få sparken.
Hur fasen tror han det ska gå till, så där utan vidare? Aktietips är seriösa saker som man minsann inte snyter ur näsan på en pisskvart, som den där fiskmånglande sumprunkaren verkar tro!

Men vänta nu, vad var det för svavelosande säljsvada jag stängde ner alldeles nyss? Aktietips i ett litet sketbolag var ju för bövelen precis det jag skulle ha! Ho ho, professor Larssons genialiska metodik har slagit till igen! Var låg sidfanskapet nu igen? Få se, historik… hm, förbaskat vad många sidor som varit i farten, någon måste tjuvsurfat på datorn under fikarasten! Inte annat att vänta på ett sånt skräpstatusföretag som Fundo Mental.

– Nå, Larsson, hur går det?

– Bra förstås! Tror Chefen att jag är någon amatör eller vad?

– Det var goda nyheter – eller rättare sagt:  det var på tiden, för solen går ju ner när som helst! Jag börjar faktiskt tro att ni är en bluff, Professor Larsson!

– Jaså, ja, det är många fattiglappar som gråtit sig till sömns i ånger över de orden! Nästa lika många som antalet miljonärer som hurrat och skålat i champagen över mina finfina fundamentala aktietips! Men om du inte vill ha världens vassaste aktietips i världens hetaste bransch under det kommande 50 åren, så inte mig emot! Jag tror jag tar mitt lysande case ner på stan istället! Jag såg att dom sökte personal på Buffel & Råg Råvaruanalys AB, tvärs över gatan – ett lovande bolag som säkert är öppna för nya möjligheter i den glödheta energisektorn!

– Hm, energisektorn, sa du? Nåväl jag är ju trots allt en godhjärtad humanist bakom den buffliga ytan. Du ska få chansen med eller utan sol: du får hela kvällen på dig!

 – Sakta i backarna, Chefen! Innan vi går in på detaljerna skulle jag kort vilja se över lönevillkoren. Det här aktietipset, som kom genom en närmast magisk ingivelse, efter synnerligen hårt arbete, kommer utan tvekan att vara värt miljoner. Och det är ju bara ETT exempel på vad min fantastiska, fundamentala top down-modell kan åstadkomma. Varför skulle jag slumpa bort min unika genialitet på ett källarföretag som Fundo Mental Börsanalys AB, när jag kan få minst 20% högre lön nästan var som helst?

 – 10 procent kan du få, men då ska jag ta mig tusan ha aktie-caset på bordet innan solen går opp i morgon dag!

– Sa, du femton? Bah, vilka snuspengar! Men nåväl, låt mig nu bara jobba ifred, så skall du få ditt case!

– Ja ja, vi säger väl tolv och en halv procents påslag då, på din redan hutlösa lärlingslön, bara det går undan!

– Hörde jag ynka tretton procent? Oj oj, vilken snåljåp, men låt gå för den här gången då! Jag har ju inte tid att tjafsa om småpengar!

– Ja ja ja, bara du sätter igång nån gång!

Fortsättning följer…

Läs Solsidan del 2 här!


Professor Larsson

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons