VECKA 47
Söndag
24
November
BT-annons
2010-05-31
photo


Jordbruksprodukter
Börstjänarens Henrik Hallenborg berättar idag om de goda utsikterna för trejding av jordbruksprodukter.

 

 

Se grafer här!

 

Trend
Det bör vara dags för en ny trend i jordbruksproduk-ter. Råvaror som majs, vete, havre, ris och sojabönor har i det närmste stått stilla i pris under ett helt år. Tekniskt kallas det för en konsolidering och det innebär att dessa produkter är lite extra intressanta i dagsläget, eftersom perioder av stillastående utveckling förr eller senare brukar följas av en större rörelse.

Vad som dock inte går att förutsäga är när denna trend startar, om den tar vid i morgon eller om ytterligare ett år. Men när trenden startar kan vi förvänta oss en ihållig rörelse och ju längre konsolidering desto kraftigare trend. Det hänger ihop med att marknadens aktörer vant sig med ett visst prisområde, rättat sina affärer kring denna och i många fall tror man att kursen är stabiliserad för lång tid framöver.

När det sedan – till mångas förvåning – blir billigare, eller dyrare, måste de justera sina strategier och följa med i den nya pristrenden. Det kan vara bönder som sålt en viss mängd av kommande skörd och när prisbilden ändras måste det justeras, men också inköpare av råvaror måste reglera sina kvoter efter det nya priset. Det är således inte bara spekulanter som påverkas utan alla aktörer bidrar gemensamt till den nya trenden.

Upp eller ned
Redan i förväg försöker många lista ut om den nya trenden skall bli upp eller ned, och på så sätt förutspå framtiden. Detta är emellertid en svår nöt att knäcka, eftersom kursen oftast brukar gå åt det håll man minst tror på. 

Det är då istället bättre att invänta en ny trend och, när den är etablerad, följa den. Risken finns att trenden dör ut innan den fått fotfäste och att man därmed är fel ute. Men så är det med spekulationer; det finns inget som fungerar varje gång och den som söker efter en perfekt lösning, spenderar sin tid på en omöjlig uppgift istället för att acceptera att inget system är fulländat. Bara man kan hålla förlusterna små de gånger man har fel och se till att få ut lite mer när man har rätt, kommer man långt som spekulant, även om strategin har fel ofta.

Trejders
Det stora flertalet av marknadens aktörer använder sig av fundamental data i ett försök att lista ut vad det rätta priset bör vara. Man glömmer lätt att det ju är handlarnas tro på framtiden som sätter priset, inte vad det borde kosta i dag. 

Man vet att de flesta som spekulerar på börsen förlorar och därmed borde det vara mindre intressant att jobba på samma sätt som ”alla andra”. Den som köper eller säljer på fundamental data har oftast en tendens att vara som mest positiv på toppen strax innan det vänder ned (och mest negativ vid bottnen), eftersom denna data släpar efter priset.

Den grupp som använder teknisk data för handel är betydligt mindre, men de har en större chans att lyckas med affärer kortare sikt, vilket kanske kan bero på att en teknisk trejder inte försöker förutspå framtiden; hans främsta uppgift är att reagera på vad som händer och släppa sin personliga prestige. Det är just egot som sätter stopp för de flesta aktörer. Viljan att ha rätt är större än viljan att tjäna pengar.

Fundamentalt
Den fundamentala bilden för jordbruksprodukter är fortfarande övervägande negativ. Trots att utsädet minskat detta år förväntar man sig den tredje största skörden av vete genom alla tider. 

Även skörden av majs och sojabönor förväntas bli rekordhög efter goda väderförhållanden. Här är det dock lite lättare att hitta ett fundamentalt stöd för ett ökat pris. Låg kvalitet på sojabönorna i Argentina har gjort att Kina dragit ned på inköpen från denna region och det bör öka efterfrågan globalt. Vidare har Brasilien stora problem med infrastrukturen, så även om skörden är rekordstor, kan den inte levereras. I USA går 1/3 av majsproduktionen till etanol. Höga energipriser skulle såldes öka efterfrågan även på majs. Ökad efterfrågan av majs kan således vara positivt för hela sektorn då det ena lätt kan ersättas med det andra.

Det är alltså inte svårt att hitta anledningar för både köp och sälj vid en analys av det fundamentala. I slutänden handlar det mycket om vad analytikern väljer att se, beroende på dennes egen personliga åsikt. De flesta skulle göra bättre med ett tekniskt filter i kombination med det fundamentala.

Tekniskt
En tekniskt positiv trend är något så enkelt som en serie med högre högstanoteringar. Om trenden är negativ visar grafen på lägre lägsta. I graferna på föregående sida kan vi se att jordbrukspriserna konsoliderat en längre tid, således har de inte trendat (på lång sikt). En ny lägre botten, eller högre topp, ändrar dock detta mönster och då är det dags att spekulera i en fortsättning. Vi kan förvänta oss en trend på sex månader eller mer om det väl tar fart.

Entré kan man göra direkt vid utbrottstillfället, men för att maximera vinsten rekommenderas entré i olika omgångar eftersom man aldrig på förhand kan säga om utbrottet är äkta. Strategin går ut på att öka positionen bara om rörelsen är äkta; man inväntar alltså ett utbrott, tar första delen och sedan lägger man ut en serie order i olika trappsteg. På så sätt ökas positionen om trenden går åt rätt håll, men är utbrottet falskt blir förlusten liten, eftersom bara en del intogs. Detta är dock svårt att översätta i praktiken, rent psykologiskt; man vill ju ta en så stor position som möjligt direkt, för att maximera vinsten. Men eftersom många utbrott är falska, riskerar man då att ta en allt för stor position. Kan man istället öka de gånger man vet att man har rätt, ökar sannolikheten för att lyckas. 

Problemet med denna strategi är att om trenden blir kortvarig ger man tillbaka en del av vinsten. Bara om vi får en långvarig trend är detta lönsamt. Men eftersom en ihållig trend nu är högst sannolikt, är detta en strategi man kan applicera, vare sig det går upp eller ned.

Henrik Hallenborg 

 

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
 
 
 
 
 
 
 
Annons