VECKA 48
Måndag
28
November
BT-annons
2008-09-24
photo


Klassisk teknisk analys: V-botten
I vår serie om den klassiska tekniska analysen har vi i dag kommer fram till omslagsformationen v-botten.

 

Fakta
En v-botten ingår i gruppen omslagsformationer och bildas när en fallande trend skiftar till stigande.

Det engelska namnet är spike eller v-bottom. Som namnet indikerar liknar formationen ett V, vilket är resultatet av en panik bland marknadens aktörer.

Tolkning
Reglerna för en V-botten är som följer.

[image]
V botten med volym.

1) Kursen skall befinna sig i en fallande trend och därmed notera nya lägre bottnar och toppar.

2) Säljarnas styrka trappas plötsligt upp och kursen faller panikartat under hög volym. Volatiliteten bör öka och de dagliga svängningarna ligger således långt över det normala.

3) Lika plötsligt som panikutförsäljningarna startade vänder marknaden och köparna driver upp priset i samma hastighet som det tidigare föll.

4) När både sälj- och köppaniken lagt sig kan entré göras vid området där det hela startades. Uppgången bör se ut som en spegelbild av nedgången.

Typfall

[image]
AIG. V botten.

I grafen ovan kan vi se ett kraftigt fall i American International Group under extremt hög volym.

Aktien föll lite för snabbt under allt för kort tid och en köphysteri startade som tog priset upp till den nivå där paniken började.

[image]
DIS. V botten.

I Walt Disney avslutades den fallande trenden med en v-formation; under några dagar strömmade säljarna in, men under extremt hög volym tvärvände kursen och en ny trend inleddes.

Kommentar
Det viktigaste med en V-botten är dess analysvärde. Det är svårt att bygga upp en strategi kring denna formation, eftersom det till stor del är en subjektiv bedömning.

När vi ser ett kraftigt fall och en lika snabb återhämtning under extrema volymer, kan vi dock göra oss beredda på ett trendskifte.

Detta mönster förekommer även vid slutet av en stigande trend. En v-topp är dock inte lika vanligt, eftersom säljpanik är vanligare än köphysteri; vid en topp ligger de flesta med vinst och uppgången styrs sällan av desperata aktörer.

En v-botten, eller topp, är ofta relaterad till en överreaktion på nyheter.

 
Börstjänaren

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2
 
 
 
 
 
 
 
Annons