BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-06-26
photo


Möjligheter i råvaror när hedgefonder hamnar fel
Större aktörer på fel sida i majs och naturgas. Det är i råvaror som volatiliteten och möjligheterna ligger just nu.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Guld och silver har nu gått in i en konsolidering, den stigande dagstrenden har mattats av och både köpare och säljare tagit paus. Aktieindexen fortsätter att visa styrka med högre toppar även om de också tappat momentum.

Det som rört på sig den senaste tiden är råvaror, vilka faller i pris. Olja har bildat ett nytt ben ned samtidigt som större spekulanter i snabb takt minskar sina netto-långa positioner. Just nu innehar de 135 000 kontrakt, nettolånga, ned från 414 000 i början av året. I bensin och värmeolja har större aktörer intagit en relativt stor nettokort position, de tror alltså på lägre priser framöver, att den fallande trenden fortsätter.

I naturgas har de en nettolång position. Efter flera år i fallande trend har större aktörer positionerat sig inför en uppgång men priset vägrar lyfta. Vi har i år sett några tappra försök av köparna men nu är kursen åter nere vid en lägre botten i dagsgrafen. Detta kan bli riktigt trevligt för blankare, om det nu visar sig att hedgefonder och de stora elefanterna ligger på fel sida och tvingas till exit. Även om naturgas är historiskt billigt, är fallhöjden enorm.

Spannmål har också börjat röra på sig. Vi har skrivit om majs, vete och sojabönor tidigare, att de konsoliderat lite väl länge och att vi därmed förväntar oss en ny stark trend, som kan bli antingen upp eller ned. Större aktörer trodde länge att det skulle bli ned, då de låg med en större blankad position.

Med majs i ledningen fick vi se en kraftig våg upp för några veckor sedan. Det skapade tekniska köpsignaler för trendföljare. Vi var inte sena att haka på och tillsammans med stora aktörer tryckte vi på köpknappen. De återköpte dock blankade positioner samtidigt som vi gick lång. Lagom när vi sett enorma återköp av blankningar har priserna åter vänt ned.

I vete låg större aktörer tidigare nettoblankade med 190 000 kontrakt, den 20 juni var det bara 75 000. Och i majs låg de netto kort med 225 000 kontrakt, för någon vecka sedan var positionen bara 65 000 kontrakt.

Så lagom när de återköpt, vände kursen ned igen och majs har nu nått en lägre lägsta. Allt det som var så positivt för några veckor sedan är nu bortblåst. Vi hade helt fel men låter inte det hindra oss från att nu trycka på säljknappen två gånger. Exit görs alltså på köpta som ersätts med blankade, ett lappkast.

Denna affär är mycket mer intressant än köpet, för de starkaste trenderna brukar komma efter ett falskt utbrott. Men några garantier för att utbrottet ned inte är ytterligare en falsk rörelse finns det inte, därför måste en nödutgång placeras ut, en nivå där exit görs om kursen stiger.

Det som gör majs så intressant är att kursen konsoliderat väldigt länge och vi vet att långa konsolideringar brukar följas av explosiva trender men starten kan vara så volatil att man blir utskakad några gånger innan det bär iväg. Just därför är det viktigt att kontrollera risken, så man har råd att försöka igen.

Vad som också är viktigt är att inte tro att man vet något, att det går att i förväg lista ut åt vilket håll trenden kommer att peka. Man kan bilda sig en uppfattning om att priset bör stiga eller sjunka, men väldigt ofta har man fel; kanske rätt i sak och på sikt men dålig tajming.

Samtidigt som vi ligger kort i majs har vi en köpt position i vete eftersom kursen rekylerar från en högre topp, en dipp som är köpvärd med trendföljande modeller. likt majs trycker vi dock på säljknappen två gånger om kursen når en lägre lägsta. Ligger man lång vete och kort majs, har man en trevlig ”spreade trade”.

Det som verkligen rört på sig de senaste veckorna är kaffe och socker där större aktörer ligger på rekordstora nettoblankade positioner. I socker har de gått från 291 000 netto köpta till 87 000 blankade.

I bomull rasar spekulanternas nettolånga position. Likt majs såg det trevligt ut för bomull när kursen bröt upp över en konsolidering. Köp var aktuellt både på utbrott och rekyl. Men nu när tidigare bottnar istället passeras och dagstrenden skiftat till negativ samtidigt som större aktörer spinger mot exit, är det blankning som gäller.

Just nu ser vi en liten rekyl upp i bomull, en rörelse som går bra att handla med strategier för rekyler som t.ex. BT-kanalen*, BT VIP-sättupp* eller BT Guru*.

*Exakt hur vi trejdar dessa sättupper går vi igenom på VIP-klubben varje tisdag, kostnadsfritt för kunder till Börstjänarens sponorer. BT VIP-sättupp är en enkel rekylhandelsstrategi för kortsiktig handel såväl som swing trading. I VIP-klubben använder vi modellen för livehandel med riktiga pengar i en 5-minutersgraf.

Läs mer om VIP-klubben här!

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA