BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-02-20
photo


Hedgefonder köper koppar och olja
Tveksamma rörelser i guld och silver, tydliga grafer i spannmål, olja och koppar.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Lagren av råolja i USA är rekordhöga samtidigt som större spekulanter och hedgefonder fortsätter att öka till sina nettolånga positioner. Priset står och stampar i en mycket tajt handelsräjong, vilket bäddar för utbrott och trend.

Men vi vet inte åt vilket håll; kanske de större aktörerna har rätt och vi får ett högre pris, kanske inte. Att gissa sig till ett svar är direkt omöjligt, det är betydligt enklare att göra entré när priset börjar röra på sig och trenda för att då utsätta sig för chansen att vara med tidigt i en ny trend.

Första signalen på en ny trend får vi om priset når en ny högre högsta eller lägre lägsta, men inte ens då kan vi vara säkra på vår sak. Många gånger har vi fel och får stänga positionen med en förlust. Väntar vi på utbrottet har vi dock en god chans att vara med från början i en större rörelse.

I koppar har vi redan haft en större rörelse och trend. De senaste månaderna har priset dock konsoliderat i en liten flagga varifrån priset nu bryter upp. Det innebär god tajming för köp. Ett lång position i koppar kan alltså tajmas med teknisk analys i dag.

Det är inte bara prisgrafen som är intressant i koppar utan även vad större aktörer gör. Sedan slutet av oktober har de köpt stort, en position som är den största på mycket länge. Samtidigt har antalet öppna kontrakt i koppar slagit i taket. Det säger oss att fler är involverade, fler vinnare men också förlorare.

Ju mer känslor och ju fler aktörer desto starkare och mer volatil brukar en trend bli. Koppar blev förra veckans trejd pga. detta, en affär som fortfarande går bra att ta. Köp kan göras direkt på dagens nivå både på kort och lång sikt. Det är i dag, när osäkerheten fortfarande är stor, som vi får till den bästa risk/reward-kvoten. När kursen rusar mot högre högsta och media förklarar varför, är man för sent ute.

Läs ”Veckans trejd” i koppar här!

För att bli en börstjänare måste man hela tiden ligga steget före. Det innebär dock också att man många gånger kommer att vara för tidigt ute men också ha fel. Aktiv trendhandel handlar dock inte om att ha många rätt utan att utsätta sig för chansen att halka in i en trend och då försöka hålla sig kvar och maximera vinsterna så man har råd att betala för alla förluster. Ett köp i koppar just nu innebär att man utsätter sig för chansen att hamna i en ny trend, andra vågen upp.

Andra marknader som ser ut att vara mogna för trender är spannmål som majs, vete och sojabönor.

I vete köper hedgefonder och större spekuanter mycket aggressivt men det handlar om återköp av blankningar. De senaste veckorna har de stängt stora nettokorta positioner. Samma sak gäller i majs där de även gått nettolånga.

Priset på guld och silver stiger från lägre bottnar samtidigt som större aktörer fortsätter att köpa. Positionerna är dock små, i guld har de en nettolång position på 68 000 kontrakt, vilket kan jämföras med toppen i juli förra året på 287 000 kontrakt. Samtidigt minskar antalet öppna kontrakt som nu bara är 628 000, mot
946 000 i juli.

Vad som är mest intressant just nu är inte guld och silver, eftersom vi har tveksamma rörelser och trender där. Inte heller är aktiemarknaden vidare intressant just nu: man bör redan vara lång.

Funderar man på att köpa aktier i dag, bör man istället fundera på att gå en kurs i teknisk handel för att lära sig att tajma marknaden. (T.ex. Lär dig handla CFD med start den 28 februari)

Det vi lyfter fram i dag är alltså spannmål och olja men också förstås koppar!

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA