Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-10-16
photo


Stormvindar närmar sig finansmarknaden
I bitcoin blåser det stormvindar, något som snart kan smitta av sig till övriga marknader.

Under veckan som gick nådde bitcoin en ny högre topp och som vanligt skedde det i ett tokrally som på kort tid tog kursen upp med $1000. En liten position växer sig här väldigt snabbt mycket stor och potentialen är enorm. Som tekniska trendföljare har vi lite intresse i att försöka lista ut om bitcoin är en bubbla och hur dess framtid ser ut eller på vilken nivå priset toppar.

Det enda vi försöker göra är att rida den vilda tjuren så långt det bara går. Vi blir gång på gång avkastade men ger inte upp så länge det finns momentum i rörelserna. Vilket skulle innebär att vi inte har några problem att köpa bitcoin på $20 000 eller $50 000, så länge trenden är stark följer vi med upp.

I dag pendlar kursen mellan $5000-6000. Nivåer som verkade otroliga när kursen låg på några hundra dollar, lika otroligt som att kursen nu skulle rusa upp till $50 000, eller varför inte $500 000 som Jeremy Liew tror. Liew var första investeraren i Snapchat.

Som trendföljare har vi inget mål, vi vet potentialen. En blankning kan bara gå till noll men en köpt position kan gå hur högt som helst och det är dessa supertrender som betalar för en lång rad förluster. Att följa trenden i bitcoin är betydligt enklare än att lista ut vart toppen hamnar eller förutse kryptovalutans framtid i vårt samhälle.

Att bitcoin rusar kanske inte bara är ett resultat av spekulation och någon typ av bubbla när siste köparen blir sittande med svarte petter. Möjligen är det en flykt till säkerhet. För om bitcoin är på väg att dubblas ett par gånger till är ju dagens nivåer säkra. Bitcoin erbjuder ett alternativ till ädelmetaller men man kan nästan med hundra procents säkerhet säga att man kan räkna med att investeringen faller 70 procent om man köper på toppen före en rekyl.

Detta eftersom bitcoin har en tendens att tappa 50-75 procent i vanliga rörelser ned mot trenden. Sådana siffror får ju kryptovalutan att låta som högst osäker men de senaste åren har alla kraftiga dippar följts av enorma uppgångar. På finansmarknaden är det vanligt att mäta risken i volatilitet, ju mer det svänger desto mer riskfylld stämplas produkten som. Men då tar man inte hänsyn till statistiska modeller där en modell som svänger med 60 procent statistiskt sett kan ha större chans att överleva än den som visar en volatilitet på 10 procent.

Rusningarna i bitcoin kan vara startskottet för rallyn i ädelmetaller som guld och silver. Potentialen är ett 2008 i repris, där nästan alla råvaror rörde sig som bitcoin gör nu. Efter tio år med lugn kan dessa marknader vara redo för stormvindar. Dessa vindar har inte bara börjat blåsa i bitcoin utan även dollarn som trendat starkt den senaste tiden. Att bara dollarn trendar och övriga marknader står stilla är inte normalt. Vi räknar därför med en stormig vinter men som vanlig när det handlar om marknaden är det svåraste att peka ut när något skall ske.

Som tekniska trendhandlare kan vi vara beredda på att något stort kommer att ske men vi tar position först när priset börjar röra på sig, som i guld just nu där vi haft ett utbrott från en konsolidering. Det indikerade att köparna piggnat till och att kursen möjligen kan stå redo för en ny trend. Rekylen ned gav den som tvekade en andra chans att köpa och nu när kursen går mot tidigare topp börjar det vara för sent att gå in.

Köp och sälj i finansmarknaden måste tajmas, det räcker inte att göra entré på känsla för det är så lätt att hamna helt fel där köp görs på toppen just före en rekyl ned. Dippen blir sedan så djup att man inte orkar hålla kvar positionen och gör exit just före nästa våg upp. Därför är det så viktigt att hålla ett öga på toppar, bottnar och trendlinjer även om entré görs på fundamentala grunder.

Det har funnits gott om ”gold bugs” de senaste åren, de har alla haft fel, eftersom guld rört sig sidledes. Bara de som haft en strategi för att hantera risken och investerat i rätt produkter (alltså inte i derivat där hävstången kan ha kostat pengar och urholkat värdet i långsiktiga investeringar) är nu redo för ett nytt försök till trend i guldet.

Potentialen för guldet är $10 000 år 2028 som vi räknade ut i en
tidigare krönika.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA