BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-10-30
photo


Marknaden är nu rena himmelriket
I en bull-marknad är det enkelt för amatörer med svårt för professionella.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det som går bra nu är det som redan gått bra. FAANG-aktierna beter sig som små IT-bolag med en daglig volatilitet på mellan 5-10 procent. Man behöver inte investera i småbolag eller derivat för att få god utväxling på kapitalet.

FAANG-aktierna är Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google. Men det är inte bara dessa jättar som rör på sig, även Intel, Microsoft, och IBM ser sina aktiekurser stiga med ofattbar fart. Motstånden är få och svaga liksom även investerarnas minne av vad som hände år 2007 och slutet på 90-talet.

Men man vill inte gå och vara rädd för en bear-marknad när Amazon öppnar upp med ett gap på 13 procent efter en uppgång från $1.37 (år 1997) till $1000 för någon dag sedan. Det är aldrig för sent att följa en trend. De enormt höga värderingarna skrämmer inte amatörer men får välinformerade ofta står vid sidan av. Att tjäna på en bull-marknad är enkelt som amatör, lika enkelt som att sedan förlora allt när det vänder ned.

Bara de som utbildat sig har en chans att komma ut i tid när det vänder ned. Men för många är tanken om fallande priser helt obefintlig; man fokuserar istället på hur högt marknaden kan gå och tror att det stiger för evigt. Vi tror att den här bull-marknaden har mycket mer att ge, kanske 12 månader eller mer, men vi vet att inget går spikrakt upp och rekyler ned som tar ut 50 procent av tidigare uppgångar inträffar lite då och då, det kan vi säga med säkerhet.

Dessa enorma svängningar gör det svårt att investera på lång sikt. Det är lätt hänt att köp görs på toppen sedan drar man i stoppen efter en vanlig rekyl ned. Dessa marknader är dock rena himmelriket för kortsikig trading där man följer trender både upp och ned. Kraftiga rekyler ned innebär enorm potential för blankningar när intradaytrenden ger vika och följer man med trenden upp, har man ibland turen att vara med i ett gap på 10 procent.

Det handlar väldigt lite om att försöka förutspå vilket bolag som kommer stiga med 10 procent härnäst. I en aktiv börshandel utsätter vi oss för chansen att hamna rätt, kontrollerar risken så att vi inte förlorar för mycket när vi har fel och gör affärerna fria från risk så fort som möjligt.

I t.ex. handelsmodellen BT-kanalen köper vi på rekyl men delar upp exit i två delar. Målet på första delen är tajt för att sänka risken snarast möjligt. När positionen är halverad flyttas nödutgången upp till entrénivån, vilket innebär att affären är helt fri från risk. Bara om kursen gapar ned med mer än första vinsthemtagningen från entrénivån, blir det en förlust, vilket är oerhört sällsynt.

Den sista delen läggs sedan längst in i byrålådan med en släpande nödutgång i väntan på att något plötsligt skall hända. I många fall blir det små vinster men ibland har man tursen att vara med när det händer. Det handlar då väldigt lite om att förutspå en enskild rörelse och mera om statistik och ett sunt närmade av marknaden med risken under kontroll.

Med riskhanteringen under kontroll blir aktiv börshandel lätt lite tråkig, dessutom måste man kämpa med psykologiska hinder som ofta går ut på att göra det som inte känns rätt. Ofta är det rätt att göra det svåraste. Det innebär att inte köpa på rea och lockas in i bolag som rasar i pris utan isnarare att köpa efter en redan kraftig prisuppgång. Dagens marknad är ett bra exempel på att det inte är för sent att köpa även om priserna känns höga.

Fredagens Morgonmöte hade rubriken ”Börsen är inte som HM:s rea”. Att köpa någon som fallit från 100 kr till 10 kr är för många enklare än att köpa när priset ligger på 100 kr efter en uppgång från 10 kr.

Som bekräftelse på köp i fallande stjärnor är det lätt att lyssna till lovord från vd eller ta rygg på insiders som köper när priset rasar. Men att köpa bara för att en insider går in är en mycket dålig strategi. I många fall handlar det om små positioner från stora ägare, kanske mest för att skapa rubriker och en falsk trygghet.

Köp från välinformerade aktörer i bolag som stiger i pris är av mer betydelse. Man behöver inte köpa bottnar och sälja toppar för att bli en börstjänare – det räcker med att fånga lite i mitten av en trend.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA