VECKA 49
Tisdag
03
December
BT-annons
2012-01-24
photo


Apelsinjuice rusar
Efter tre år med stigande priser är efterfrågan av apelsinjuice rekordlåg både i Europa och USA. Samtidigt är skörden i Brasilien och Florida rekordhög. Priset på apelsinjuiceterminen har dock gått upp 35 procent på bara några veckor!

Fundamentalt
Före jul gick U.S Department of Agriculture (USDA) ut med en rapport där man justerade upp prognosen av apelsinskörden i Florida. Efter goda väderförhållanden förväntade man sig 150 miljoner lådor, vilket är fullt tillräckligt för att täcka efterfrågan som befinner sig i en fallande trend. En stark dollar (dollarindexet har avancerat tio procent sedan mitten av förra sommaren) har lett till att Europa minskat inköpen samtidigt som ersättningsprodukter blivit allt mer populära. Det högre priset på apelsinjuice leder snabbt till ökade priser för konsumenten och därmed minskad konsumtion. Då Europas import från Brasilien nu minskar, försöker Brasilien bli av med överskottet i USA. Detta borde kunna öka utbudet och således minska priset på terminen som noteras i dollar.

Utbudet från Brasilien är högt efter utomordentliga väderförhållanden och produktiva plantage. Skörden i Brasilien är rekordhög samtidigt som konsumtionen i Europa alltså minskar pga. högt pris, men också en avtagande ekonomisk tillväxt bör bidra till minskad efterfrågan.

Även statistik från USA visar att amerikanarna minskar konsumtionen av apelsinrelaterade produkter. Just nu ser vi dock en liten uppgång i kurvan, men det är säsongbaserat och lägre än tidigare år. Att terminen för apelsinjuice mer än dubblats sedan 2009, börjar alltså ge utslag både i USA och Europa, efterfrågan avtar samtidigt som produktionen slår rekord. Detta är fundamentalt negativt, priset borde gå ned. Men en trend i en råvara kan fortsätta mot den fundamentala bilden en längre tid; sedan årsskiftet har priset på apelsinjuice skenat från $1.65 till $2.25, en uppgång på över 35 procent!

Uppgången började med ett par starka rörelser upp som förklarades med oro för några kalla nätter i Florida. Men välinformerade aktörer kände till att det aldrig låg något bakom medias förklaring  (det var inte enbart terminspriset som före "nyheten" steg kraftigt, importen av apelsiner från Brasilien sköt också i höjden). För att en frostnatt skall skada skörden krävs att temperaturen håller sig under -2,2 grader i minst fyra timmar, dagarna då terminspriset tog fart upp var inte ens nära kritiska nivåer. När det blir riktigt kallt har man speciella spolningssystem som fördröjer nedkylningen av frukten att tillgå, så det skall väldigt mycket till med dagens teknik för att större delen av skörden skall bli förstörd under en frostnatt. Man uppskattar bortfallet som obetydligt.

Vad som låg bakom de kraftiga prisrörelsen före det att terminen skenade, var nog att välinformerade aktörer började positionera sig på den chock som FDA sedan kom med när man annonserade ut ett eventuellt importstopp från Brasilien efter att man i brasilianska apelsinkoncentrat funnit spår av kemikalier otillåtna i USA. Risken för frost i Florida och därmed minskat utbud är i dag nästan noll. Även om det kan bli kallt i februari är man alltså väl förbered, vidare är apelsinerna inte längre lika känsliga som tidigare.

Det innebär att det skenande priset är helt relaterat till besluten från amerikanska myndigheter. Utbudet både i Brasilien och USA är högt samtidigt som efterfrågan minskar, priset borde gå ned. Att agera, trejda, på vad USDA och FDA säger är omöjligt, eftersom man då ligger steget efter. Enda sättet att följa med i rörelserna är att antingen ha en kontakt hos myndigheten, se filmen Trading Places, eller så följer man trenderna.

Det FDA vänder sig mot är det svampdödande medlet Carbendazim, något som dock är tillåtet världen över i allt från vete, vitlök, broccoli, päron, mandlar mfl.. Men i USA kommer man nu förstöra eller skicka tillbaka all import där man finner spår av detta medel, även om det bara är små doser. Vidare kommer FDA att utföra tester på redan befintliga produkter inom USA som kan innehålla Carbendazim. Det är då som det hela blir lite märklig, eftersom i redan producerad juice tillåter man en högre halt, då medlet enligt FDA inte är ett hot mot hälsan.

Apelsinjuice. Månadsgraf med trendlinjeanalys.

Månadsgraf 
Vår långtidsgraf ovan visar att priset på apelsinjuice var högt redan före problemen med importen från Brasilien. 

Den normala råvarucykeln är annars att utbudet ökar och efterfrågan minskar när priset når extremnivåer. För att dra nytta av dessa trender måste man dock tajma entré, det går inte att köpa, eller sälja blankt, bara för att kursen är billig eller dyr i förhållande till tidigare noteringar. 

 

Apelsinjuice. Veckograf med trendlinjeanalys.

Veckograf 
Veckografen visar ett trenden i apelsinjuice varit stigande sedan början av 2009. Sakta, men säkert, har efterfrågan minskat och utbudet ökat.

När det är dags för en korrigering med fallande priser, kommer våra trendlinjer att peka nedåt, då är det intressant att blanka med dagstrenden.

 

Apelsinjuice. Dagsgraf med trendlinjeanalys.

Dagsgraf 
Det är i dagsgrafen vi kan se den kraftiga reaktionen före det att FDA gick ut med "nyheten". Det var först vid den dag som tog priset upp till punkt två som allmänheten fick veta vad som pågick.

Den tekniska handlaren hade dock kunnat köpa på utbrott, när de välinformerade aktörerna köpte terminen och importen från Brasilien tog fart. Vid punkt 1 har vi ett tekniskt utbrott upp över ett viktigt motstånd, det är vår första chans att köpa som tekniska handlare.

Då uppgången till punkt 2 var stark, kunde man sedan köpa på efterföljande rekyl ned till punkt 3, när tidigare motstånd återtestades som stöd. 

Längst till höger i grafen har vi en ny högre stark topp, vilket innebär att även nästa rekyl är köpvärd. Men man börjar vara lite sent ute, med tanke på att kursen är kraftigt överköpt och noteras på historiskt höga höjder. Skall man göra något, är det dock att köpa med trenden som gäller, det är då man har som bäst odds för att få rätt.

Först om punkt tre passeras kan blankning bli aktuellt.

När det gäller kortsiktig trejding är det strategier som bygger på utbrott från intradaytrenden perfekta för apelsinjuice just nu, t ex. Henry Boy, Börstjänarens kortsiktiga sättupp där vi köper eller säljer utbrott från insidesdagar. 

Rekommendation
Behåll köpta positioner, köp mer vid eventuell rekyl. Faller kursen under punkt tre, och samtidigt uppvisar mönstret av ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp, är blankning intressant.

För att trejda de tekniska trenderna utan att blanda in känslor, bör man begränsa positionsstorleken, men framförallt bör man inte lyssna så mycket på vad media säger eller försöka lista ut åt vilket håll kursen "borde" gå.

 
Börstjänaren

1 2 Nästa Sista Sid 1 av 2
  • 1
  • 2
 
 
 
 
 
 
 
Annons