VECKA 29
Fredag
19
Juli
BT-annons
2024-07-02
photo


Dystert för råvaror
Råvaror har vänt ned.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Priset på råolja har tagit ett stadigt kliv upp från bottennoteringen den 4 juni. Statistik visar dock att amerikanska råoljelager ökade med 3,6 miljoner fat den senaste rapporteringsveckan, vilket kom oväntat. Amerikanska bensinlager ökade också kraftigt med 2,7 miljoner fat.

Den rapporterade nedgången i amerikansk efterfrågan på bensin är ovanligt för den här tiden på året och dämpar förväntningarna på en ytterligare ökning av efterfrågan. Att råoljepriset inte fallit tillbaka på detta kan anses som något positivt.

En marknad som inte faller på negativa nyheter brukar vara redo för en trend åt andra hållet. Det höga guldpriset har bidragit till att Kina importerade betydligt mindre guld från Hongkong i maj.

Enligt statistik från Hongkongs såg vi en minskning med 23% jämfört med föregående månad, den lägsta nivån på 10 månader. Det kom dock inte som något större överraskning då schweiziska tullmyndigheten förra veckan rapporterade om nedgång i guldleveranser till Kina och Hongkong.

Det lägre intresset från Kina hänger samman med att den kinesiska centralbanken i maj slutat köpa guld, för första gången på 16 månader. Detta har sannolikt gjort mer guld från inhemsk produktion tillgängligt för privat efterfrågan, vilket borde ha minskat behovet av import.

Priset på guld har rört sig sidledes en länge tid och kan vara redo för en korrigering nedåt men då kommer frågan om intresset för köp åter ökar och ger stöd till priset.

Trenderna i spannmål kom av sig just efter att vi fick startskottet i vete. Sojabönor och majs lyckades aldrig inleda någon större rörelse upp som vete gjorde.

Priset på vete har dock åter kollapsat och tekniskt så är den positiva trenden över. Kursen är åter inne i en konsolidering.

Sojabönor, majs och vete noteras vid viktiga stöd, bryts de är det fritt inunder, vilket kan skapa snabba prisras.

Statistik under veckan visar att International Grains Council (IGC) har reviderat ned sin prognos för den globala veteskörden 2024/25 med 2 miljoner, till 793 miljoner ton. Det gjordes en betydande nedrevidering för Ryssland med nästan 4 miljoner till 82 miljoner ton.

Detta kompenserades delvis av en ökning av skördeprognoserna för Argentina och USA.

Prognosen för den globala konsumtionen sänktes något av IGC till 800 miljoner ton, vilket innebär att vetemarknaden förväntas vara något underförsörjd och globala lager förväntas därför minska ytterligare.

Att priset fallit kraftigt är därför något negativt; en positiv nyhet misslyckas att ge stöd åt priset.

Vetepriset på CBOT hade sin största månatliga förlust på två år i juni.

Även priset på koppar tappade kraftigt i juni efter ett rally där större aktörer låg på fel sida pristrenden, en ” short squeeze” som nu verkar vara över.

Sedan mitten av maj är priset ned med 15 %. Dippen är en av de största sedanmaj 2023. Nyhetsflödet visar kraftigt stigande lager på LME (London) men även i Asien.

Kopparlagren på SHFE (Shanghai) har ökat mer än tiofaldigt sedan januari. Den tidigare positiva pristrenden i koppar är inte längre så positiv.

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

Är du intresserad av alternativa investeringar som inte följer aktiemarknaden, där en börskrach rent av kan vara positivt, kontakta oss för mer information! 

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12