VECKA 25
Tisdag
18
Juni
BT-annons
2024-06-11
photo


Rebeliskt Irak, låga vetelager, centralbanker köper guld
Öppna kranar i Irak, centralbanker köper guld och lågt utbud av vete.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Beslut från OPEC och besviken amerikansk ekonomisk data fick priset på olja att rasa till en fyra månaderslägsta under veckan som gick.

Men priserna på oljerelaterade produkter återhämtade sig raskt mot slutet av veckan. OPEC har nu signalerat att man avser gradvis öppna oljekranarna igen med start i oktober, men pressmeddelandena säger också att man kommer att reagera på ändrade marknadsförhållanden.

Den saudiarabiska energiministern och den ryska vice premiärministern har betonat detta, förmodligen för att stödja oljepriserna. Dessutom förväntas ett underskott av råolja under andra halvåret även om de frivilliga produktionsnedskärningarna gradvis återställs. Undersökningar från Reuters och Bloomberg visar en ökning av OPEC:s oljeproduktion i maj.

De båda undersökningarna visade högre oljeproduktion för Irak som borde ha minskat sin produktion.

Irak skulle även ha gjort kompenserande nedskärningar för den tidigare överskottproduktionen.

Men istället producerade Irak enligt Reuters 191 000 fat per dag mer än överenskommet i maj och 243 000 fat per dag mer. Det visar hur svårt det är att hålla samman en kartell.

Trovärdigheten för hela OPEC kommer troligen att lida till följd av Iraks ovilja att genomföra de överenskomna nedskärningarna.

Amerikanska råoljelagren ligger stabilt något lägre än det 5-åriga genomsnittet. Lagren ökade överraskande med 1,2 miljoner fat förra veckan. Bensinlagren ökade med 2,1 miljoner fat och destillatlagren med 3,2 miljoner fat.

En försvagad efterfrågan på bensin och destillat indikerar en dämpad början på sommarens bilresor.

Stigande lagernivåer över hela linjen är en negativ signal för oljepriserna eftersom de indikerar ett tillräckligt utbud. 

Enligt Reuters har Saudiarabien minskat sina priser för olja till Asien i juli för första gången på fem månader, vilket indikerar svagare efterfrågan.

En svag efterfrågan ser vi också i råoljeimporterna från Kina i maj. Guld Efter veckans ECB-möte steg priset på guld och närmade sig tidigare rekord på 2 400 dollar per uns men föll sedan snabbt tillbaka.

Som väntat sänkte ECB ränta för första gången under denna cykel. Vad som dock är mer intressant är hur mycket räntorna kommer att sänkas. ECB-presidenten Christine Lagarde gav ingen indikation på detta, istället betonade hon flera gånger att de skulle agera enligt de inkommande data.

För tillfället vet vi dock att de första stora centralbankerna - inklusive Bank of Canada och nu ECB – nu har genomfört sin första räntesänkning, vilket gör ytterligare sänkningar mer troliga. Och nu har också förväntningarna på räntesänkningar i USA stigit betydligt. Enligt World Gold Council (WGC) uppgick nettoguldinköpen av centralbanker till 33 ton i april, efter att ha reviderats nedåt till endast 3 ton i mars. Det på grund av försäljningar av centralbanken på Filippinerna som rapporterades in sent.

Åtta centralbanker rapporterade inköp i april, ledda av Turkiet som ökade sina guldreserver med ytterligare 8 ton. Betydande inköp gjordes också av centralbankerna i Kazakstan, Indien och Polen i april. Inköpen av den kinesiska centralbanken bromsade emellertid betydligt.

Centralbankinköp utgör nu ett viktigt stöd för guldefterfrågan, eftersom de kompenserar för ett svagt intresse bland investerare i väst.

Vete Mer om krypto och hur du nu kan investera i Börstjänrfolket 2013 AB: Nästa veckas WASDE-rapport från US Department of Agriculture (USDA) kan ge nytt driv till vete som tappat något den senaste veckan.

Priset befinner sig i en rekyl ned mot en positiv dagstrend. En förklaring till rekylen ned i vetepriset är de snabba framstegen i den amerikanska skörden samt förhoppningar om att den ryska regeringen inte skulle införa exportrestriktioner trots de senaste skördeskadorna.

Hittills tror experterna att de globala lagren under 2024/25 kommer att falla till sin lägsta nivå sedan säsongen 2015/16. Rekylen ned i priset kan snart komma att få ett abrupt slut!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12