VECKA 30
Måndag
22
Juli
BT-annons
2024-05-27
photo


Paus i råvarurally
Det finns gott om koppar men priset trendar upp. I oljan ser vi en alltmer avslappnad marknad och spannmål fortsätter upp.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

WTI-oljan blev billigare under veckan som gick, vi ser nu den lägsta nivån på över tre månader. Prisskillnaderna mellan olika kontraktsmånader fortsätter att minska. Att en lägre prispremie måste betalas för olja med kortsiktig leverans indikerar en mer avslappnad markna. Det verkar som att efterfrågan på olja för närvarande är svagare än väntat, det efter att IEA (International Energy Agency) reviderade ned efterfrågan för första kvartalet betydligt. 

Nyligen har det dock kommit statistik som visar på en lägre råoljeproduktion i Kina. Detta ökar sannolikheten för att produktionsnedskärningarna från OPEC kommer att bibehållas.

Med drygt en vecka kvar till OPEC-mötet i Wien den 1 juni har medlemmarna i kartellen varit mycket tysta i sina offentliga uttalanden. 

Den kommande Memorial Day-helgen (på måndag) markerar början på sommarsäsongen för bilresor i USA. Enligt den senaste veckorapporten från USAs energidepartement har efterfrågan på bensin redan ökat och nått en ny topp för året. Om denna trend fortsätter i världens ledande oljeimportland, bör det ge stöd till oljepriserna.

Vårt alternativa investeringprogram Energizer ligger likvid i oljan men har byggt upp en lite större köpt position i naturgas som trendar upp. Att lagra naturgas är dyrt, i vissa fall eldas överbliven gas upp pga. detta. Men på senare tid har man börjat använda denna gas för att ”mina” bitcoin. Ju högre bitcoin stiger desto mer lönsamt; varför det finns en korrelation som kan tänkas bli starkare ju höge bitcoinpriset når.

Efter nya rekordpriser på kopparmarknaden och flerårshögsta för andra metallpriser, har momentumet nu avtagit något. Nästa stora test blir Kinas officiella inköpschefsindex för maj, som kommer att publiceras i slutet av nästa vecka. Om detta index har stigit ytterligare en månad i rad och har lämnat den betydande nivån för stagnation på 50 bakom sig, ger det en positiv signal.

Dock har Kinas tullmyndighet rapporterat guldimporter på 136 ton för april. Det är 30% mindre än föregående månad, vilket kan ses som en indikation på att den höga prisnivån verkar dämpa efterfrågan.

Det alternativa investeringprogrammet Gold Bug ligger lång i guld, silver, platina, palladium och ETF:en GDX med släpande exit applicerade. Vi rider trenden så länge den är positiv.

Den ryska jordbrukskonsultbyrån IKAR har nyligen återigen sänkt sin prognos för den ryska veteskörden. De förväntar sig nu en skörd på endast 83,5 miljoner ton, ner från 86 miljoner ton. De har också sänkt sin exportprognos med 2 miljoner ton till 45 miljoner ton. Detta skulle dock fortfarande innebära att exporten ligger på en extremt hög nivå. 

Enligt USDA var de ryska exporterna under säsongen 2022/23 strax under 43 miljoner ton, medan uppskattningen för säsongen 2023/24 är 41 miljoner ton. Exporten skulle därför fortsätta att öka, men mycket mindre än vad som tidigare förväntats.

Ogynnsamma väderförhållanden kan dock snabbt ändra pognosena.

Agro som är vårt alternativa investeringsprogram för spannmål ligger med relativt stora positioner i vete men har också köpt majs och söjabönor då pristrenderna numera är positiva.

Öven rallyt på basmetallmarknaden har nu tappat fart. De senaste siffrorna från International Copper Study Group för första kvartalet visar en välförsörjd kopparmarknad. Enligt siffrorna var marknaden överskott på nästan 300 000 ton under de första tre månaderna detta år. 

Dessutom verkar efterfrågan i Kina, den viktigaste marknaden, förbli svag. Enligt en rapport från Bloomberg avskräcker den kraftiga ökningen av kopparpriserna till och med köpare i Kina som inte kan eller vill överföra de högre kostnaderna till sina konsumenter. 

Högre priser minskar dock alltid efterfrågan och att vi sett ett rally i kopparpriset, visar att det finns en efterfrågan och att köparna är beredda att betala allt högre priser. Det kan vara en våg för att driva ut blankare men på vilken nivå priset sedan toppar är omöjligt att förutse.

Att fundamenta inte bekräftar en trend, betyder inte att den inte är värd att följa.

Det alternativa investeringsprogrammet Hot Commodities ligger på en mycket stor position i koppar som köptes i början av trenden. 

Vi behöver nu inte ta ställning till hur högt priset kommer att gå eller om det är rätt eller fel, en släpande exit håller oss kvar så länge köpare av koppar är aggressiva.

Henrik Hallenborg
henrik.hallenborg@borstjanaren.se

Är du intresserad av alternativa investeringar som inte följer aktiemarknaden, där en börskrach rent av kan vara positivt, kontakta oss för mer information!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12