BT-annons
Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-07-17
photo


Köp- eller säljknappen?
Mixad aktiemarknad, svag dollar och fallande guldpris. Just nu råder både köp och blankning beroende på val av index.

Just nu har vi en mixad marknad där många bolag står redo att bryta ned mot lägre lägsta efter klassiska toppformationer men också en hel del marknader som rusar mot högre högsta. Det är inte längre som tidigare när allt steg, marknaden börjar tappa momentum, vilket innebär att vi sneglar på säljknappen. Men vi är försiktiga eftersom möjligheten finns att uppgången fortsätter.

I början av en ny trend är osäkerheten som störst men också belöningen. Vi närmar oss nu marknaden med försiktighet, små blankningar och köp. Lyckas vi bara sälja några positioner blankt vid en topp före ett skifte, kommer vinsten i dessa bli betydande. Men för att lyckas kan man få försöka flera gånger.

Till BT Multi-portföljen har vi placerat ut order för att blanka men den svenska portföljen är fortfarande 100 procent lång, köp. Först om våra säljsättupper fullbordas gäller blankning, dvs. vid lägre lägstanoteringar.

OMXS30, DAX och S&P 500 har alla givit oss kortsiktiga sättupper att blanka på. Man bör ligga kort i OMXS30 och DAX men i S&P 500 fick vi en högre topp i slutet av förra veckan och därmed en sättupp för köp. Vårt mål är nu inte att gissa rätt och göra en korrekt analys av marknaden, eller förutspå något.

Att tjäna pengar är så mycket viktigare. Aktiv trading och analys är två olika saker. En analytiker kan vara en usel trader och en trader kan vara usel analytiker men ändå tjäna pengar. För de flesta borde fokus helt ligga på att tjäna pengar i marknaden, om man inte är analytiker och måste ha många rätt.

Skulle OMXS30 och DAX går upp över tidigare toppar, gäller köp även i dessa, lappkast där men helt släpper sitt ego och positionen, för att istället föla med i marknadens rörelser. En högre topp efter en liten paus, brukar i en trend vara signalen att marknaden är redo för en ny våg upp.

Det kan kännas som om det inte finns utrymme för en fortsättning upp från dagens överköpta och extremt höga nivåer, som är riktigt bubbliga.

Bolag är högt värderade och likheterna med tidigare bubblor många. Men en likhet som man lätt glömmer bort är att marknaden hade en tendens att fortsätta upp lite till från de redan höga nivåerna, månad efter månad tills dessa att alla trodde att vi hade ”en ny ekonomi”, nya värderingar och att de höga nivåerna skulle bestå för all framtid.

Att USA:s centralbankschef Janet Yellen inte tror att vi kommer se en finansiell kris till, klicka här för att läsa mer, kanske är ett första tecken på just att bubblan är ett steg närmre att spricka.

Volatilitetsindexet VIX har åter igen nått rekordlåga nivåer, vilket visar på ett lugn i marknaden.

En försäkring mot nedgång kan vara att gå lång i detta index som har en tendens att stiga i värde när paniken breder ut sig och svägningarna i marknaden ökar. Dagens nivå under 10 är historiskt mycket låg, sedan början av 90-talet har det vara inträffat några gånger att vi sett ett så lågt värde.

Volatiliteten är också låg i guld där den stigande trenden nu skiftat till en konsolidering, varifrån kursen försöker bryta ned. Medan guldet knappt rört sig har vi sett kryptovalutor som bitcoin, litecoin och ethereum explodera i pris. Dessa marknader har en tendens att dubblas lite då och då men också att radera ut 75 procent av tidigare uppgång före en ny våg upp.

Både i guld och bitcoin tog säljarna över förra veckan, rörelser som kan vara början på en större dipp. Samtidigt rasar dollarindexet mot lägre lägsta. Man kan tycka att guld och kryptovalutor borde gå åt motsatt håll som ett säkrare alternativ när dollarn faller.

Det enda som verkar säkert just nu är dock Facebook och Amazon som obehindrat fortsätter mot högre högsta.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA