Torsdag 22 februari 2018
ANNONS
strip

photo
2017-07-03
photo


Blanka, gå kort och ta hedge
Marknaden kan vara på väg ned mot en ny bear-marknad. I dag går vi igenom hur viktig säljknappen är.

Svenska OMXS30 bryter ned från en flagga, vilket också tyska DAX gör. FTSE och EuroStoxx 50 ser mycket svaga ut, samtidigt som S&P 500 och Nasdaq 100 signalerar blankning på kort sikt. Den enda styrka vi har ligger i Dow Jones som rekylerar något från en högre topp, samt småbolagsindex som Russell.

En hel del bolag på svenska Large Cap har inlett fallande trender, dvs. uppvisar mönstret med en lägre lägstanotering och en lägre högstanotering. Vi har också en hel del toppformationer, vilka utgörs av aktier som står redo att skifta trenden till fallande med en lägre lägsta efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp.

Vi vet att vi de senaste tio åren har haft en hel del sättupper där toppformationerna inte alls markerade någon topp före en fallande trend. Istället fortsatte marknaden upp. Självklart är det som så att en teknisk formation inte förutspår något och inte kan säga något om framtiden. Det är omöjligt att hitta en sådan magisk formel i marknaden.

Toppformationerna är istället varningar om att köparna inte är lika starka som tidigare. Och fallande trender säger oss att säljarna är starkare och mer aggressiva än köparna. Statistiskt sett är sannolikheten större att en trend fortsätter än att den skiftar. För oss som tekniska trendföljare, är det då självklart att kliva åt sidan när säljarna växer sig starka och dessutom att trycka på säljknappen och blanka med de negativa trenderna. Att blanka är för en teknisk kortsiktig handlare lika naturligt som att köpa. Det går upp, det går ned, ”det går runt en liten bit”, pausar för ett ögonblick, och sedan börjar det om!

Rörelserna ser slumpmässiga ut, ett kaos där det faktiskt inte går att förutspå något. Vi vet dock att i detta kaos kan vi finna perioder med mönster som har en tendens att återupprepa sig, inte exakt men snarlikt. Man kan sedan räkna på utfallet och få ett statistikt underlag för sannolikheten efter x-antal träffar, eller sättupper, tekniska formationer som t.ex. toppformationer.

När toppformationerna inte ger utdelning och marknaden istället fortsätter upp, får man hålla förlusten liten och ”stoppa ut sig”. Det är inte svårare än att man stänger positionen genom att trycka på köpknappen för en kort position.

Genom att studera historisk data vet vi att ibland inleds en fallande trend efter en toppformation. För att få den tekniska handeln att fungera, måste vi den gången tjäna mer pengar än vi förlorar alla de gånger vi har fel.
En fallande trend är oftast mycket trevligare för en trendföljare, eftersom det har en tendens att gå fort utför. Flera månaders uppgång kan raderas på kort tid och flera års uppgång på bara någon månad. Det brukar gå så snabbt att ingen hinner reagera; det är svårt att ta sig in i blankade positioner när marknaden väl är i gungning. Volatiliteten ökar och därmed de naturliga nödutgångarna, stop loss.

För bara någon vecka sedan visade Nasdaq 100 vad som kan hända; när indexet föll med 240 punkter på en enda dag, något som bara intraffat ett par gånger i indexets historia.

Därför kan små blankade positioner i dag växa sig riktigt stora om marknaden inleder en bear-fas. Alla handlar inte på tekniska grunder men alla borde lära sig att blanka. Bara en liten blankning som hedge (skydd) kan rädda en portfölj om det vänder ned. Är man en långsiktig investerare är det svårt att trycka på exit. Lösningen kan vara att trycka på säljknappen i en blankning för att skydda sig mot en dipp som tar ut 50 procent av tidigare uppgång.

Denna hedge är bara intressant att ta när marknaden uppvisar en teknisk svaghet. Det är då man kan ”köpa” försäkringen, som att köpa en försäkring för orkanvindar först när det börjar blåsa.

Försäkringen kan se ut på många olika sätt, som t.ex. köp av ett bear-certifikat, som stiger i värde om marknaden faller. I VM Update anges förslag på certifikat som kan användas för både köp och sälj.

Ett annat alternativ är att öppna upp en depå med en CFD-mäklare, där man bara blankar för att skydda en portfölj med långsiktiga investeringar. Man tar ut lite av vinsten, öppnar en CFD-depå och trycker på säljknappen för ett index. Depån visar då en minusposition som kommer öka i värde om marknaden faller.

Med CFD:er behöver man inte ta så stor position för att täcka en portfölj. Hävstången innebär att man med en mycket liten summa kan kontrollera en större mängd pengar. Risken är inte högre, hävstången används inte för att maximera vinsten utan som ett skydd. En anna fördel med CFD:er är att det inte behövs något extra avtal för att blanka.

Att trycka på säljknappen är lika enkelt som att trycka på köpknappen.

Börstjänarens sponsorer
Ceritifikat: Vontobel
CFD: CMC Markets eller AvaTrade 

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
GA